casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.967 items

   

UrZon
1923
Experimental - Industrial - Power Noise
23/05/2018 : UrZon - 1923
Eigen beheer  Eigen beheer
23/05/2018, Dimi Brands

Maak u klaar voor het meest ritmische werk van onze goede vriend Kolja Aertgeerts a.k.a. UrZon.

Onze lezers (je moet zelfs niet van het aandachtige soort zijn om onze sympathie voor de man en diens project op te merken) mochten al kennismaken met UrZon door middel van het uitbrengen van enkele (digitale -en gratis bovendien!) albums op zeer korte tijd.

Er begint zich wel een zorgwekkende tendens af te tekenen: zo schreef Kolja zijn album Indigenous Trauma And Resiliency terwijl hij door een lumbago aan de zetel gekluisterd zat; maar ook 1923 bracht lichamelijk leed met zich mee: een zeer zware longontsteking was deze keer de boosdoener.

Natuurlijk wensen we Kolja het hoogste goed, want dat is een goede gezondheid nog steeds, maar wanneer het ziekenbed garant staat voor inhoudelijk sterke plaatjes als deze twee, zou een sadistische versie van onszelf de brave man om het minste klachtje richting kliniek sturen.

1923 is zowaar een conceptplaat geworden: ten gevolge van de bijna fatale (het was inderdaad niet om mee te lachen deze keer) longontsteking belandde Kolja in het ziekenhuis en las daar een aantal boeken over de familie Wittgenstein en het interbellum. Een zeer inspirerende tijd en ook over de Wittgensteins valt het een en ander interessants te vertellen. Vader Karel Wittgenstein, die fortuin maakte in de ijzer- en staalindustrie, werd een van de rijkste mensen van Europa. Componisten als Brahms, Mahler en Strauss kwamen er over de vloer en muziek was iets als een bindende factor binnen het gezin. Als vader heerste hij als een ware tiran over zijn acht kinderen, waarvan er drie zonen zelfmoord pleegden. Paul, de vierde, werd een wereldberoemd pianist en de de jongste zoon, Ludwig, werd een van de grootste filosofen van de twintigste eeuw. Eveneens opmerkelijk: bij nagenoeg alle gezinsleden grensde de genialiteit aan waanzin.

De dreigende catastrofe die een zware stempel drukte op het interbellum weet UrZon perfect te illustreren in de vaak bevreemdende tracks (een perfect voorbeeld hiervan is ‘Nile’).

Dat muziek ook als het ware de lijm vormt in het leven van Kolja, is geen publiek geheim. Het muzikale pad dat hij inslaat op 1923 klinkt voor dit project enorm toegankelijk!

Kwamen bij vorige releases nog invloeden als Will, In Slaughter Natives en (oude) :Wumpscut: naar voren, dan worden deze hier allemaal de deur gewezen of als zodanig gemaskeerd dat vergelijkingen uit den boze zijn.

Veel ritmisch geweld, vaak doorspekt met samples (zowel uit films als muziekfragmentjes) uit het interbellum, doen een aanslag op de benen, meer nog dan al ‘s man’s vorige materiaal.

Luister maar eens naar een bommetje als ‘State Esthetic’ of ‘Assault’, waarvan we het laatste omschrijven als een kruising tussen de old school industrial noise van Dissecting Table meets iets ritmisch van op Ant-Zen, in de interbellum mix wel te verstaan.

Bedoeling om een cyber interpretatie van het interbellum te brengen ruimschoots geslaagd dus.

UrZon is duidelijk van alle markten thuis, en doet ons wat dat betreft nog het meest aan onze eigenste Hybryds denken. Niet toevallig dan ook dat UrZon reeds samenwerkte met Magthea.

Kolja dacht er eerst aan deze plaat onder een andere naam uit te brengen omdat hij zo atypisch klinkt. Maar om de man te citeren: “Atypisch mag ook. Mijn longontsteking was ook atypisch.”

Enig puntje van kritiek hebben we op de mix die nogal aan de stille kant is. Het groezelige geluid past wel in de sfeer van het interbellum, maar je dient je stereo een streepje hoger te zetten om hier optimaal van te genieten. Een euvel dat makkelijk op te lossen is dus, maar denk er aan wanneer u van plan bent hierna een plaatje van pakweg Sutcliffe Jügend of Whitehouse door uw soundsystem te jagen. Kolja wist me wel te vertellen dat een aanpassing van het geluid in de toekomst waarschijnlijk nog gedaan zal worden.

Oordeel zelf, en dan hebben we het niet alleen over deze release die u op dit eigenste moment al aan het downloaden zou moeten zijn, maar ook over het optreden dat UrZon op zaterdag 16 juni zal geven in JH Wommel (Wommelgem). UrZon zal het podium delen met Orryelle, die hem zal begeleiden op viool en met keelzang.

Net als zijn releases zal ook dit optreden gratis zijn, en door ondergetekende georganiseerd om zijn huwelijksverjaardag te vieren. Een publiek evenement met verder op de affiche nog Dead Man’s Hill, Anemone Tube, Traum’er Leben en Onrust. Meer info vind je hier.

UrZon

Dimi Brands
23/05/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Lacrimosa: Celebrate The Darkness

Leven is lijden. Het is een oude boeddhistische wijsheid die ook Lacrimosa zich eigen gemaakt heeft. Neen, het leven is niet altijd prettig, en houdt ook pijn en teleurstelling in. Maar aangezien we daar toch niets aan kunnen doen, vatten we het beter goed op. Meer zelfs: laten we de duisternis in ons leven vieren. Daar komt de boodschap van ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Nieuwe Terra Relicta-compilatie: Call Me Darkness

Dark Entries mag dan al het grootste Nederlandstalige gothzine zijn, we zijn op geen enkele manier het enige interessante gothzine. Hebt u al gehoord van onze Sloveense collega's van Terra Relicta? Zij doen het in het Engels. Hun website is zeer aanbevelenswaardig, vooral daar ze niet enkel besprekingen en interviews doen, maar ook een ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : 400ste Dag des oordeels

Kunt u geloven dat we al 399 Dagen des oordeels hebben gekend? Met De dag des oordeels bedoelen we natuurlijk het radioprogramma van onze collega Danny Quetin, die elke maandagavond tussen 22 en 24u de beste post-punk, gothic en electro uitzendt op Radio Benelux. Dat staat gelijk aan 8 jaar hard labeur, en voor aflevering 400 heeft Danny dan ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...