casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.907 items

   

UrZon
1923
Experimental - Industrial - Power Noise
23/05/2018 : UrZon - 1923
Eigen beheer  Eigen beheer
23/05/2018, Dimi Brands

Maak u klaar voor het meest ritmische werk van onze goede vriend Kolja Aertgeerts a.k.a. UrZon.

Onze lezers (je moet zelfs niet van het aandachtige soort zijn om onze sympathie voor de man en diens project op te merken) mochten al kennismaken met UrZon door middel van het uitbrengen van enkele (digitale -en gratis bovendien!) albums op zeer korte tijd.

Er begint zich wel een zorgwekkende tendens af te tekenen: zo schreef Kolja zijn album Indigenous Trauma And Resiliency terwijl hij door een lumbago aan de zetel gekluisterd zat; maar ook 1923 bracht lichamelijk leed met zich mee: een zeer zware longontsteking was deze keer de boosdoener.

Natuurlijk wensen we Kolja het hoogste goed, want dat is een goede gezondheid nog steeds, maar wanneer het ziekenbed garant staat voor inhoudelijk sterke plaatjes als deze twee, zou een sadistische versie van onszelf de brave man om het minste klachtje richting kliniek sturen.

1923 is zowaar een conceptplaat geworden: ten gevolge van de bijna fatale (het was inderdaad niet om mee te lachen deze keer) longontsteking belandde Kolja in het ziekenhuis en las daar een aantal boeken over de familie Wittgenstein en het interbellum. Een zeer inspirerende tijd en ook over de Wittgensteins valt het een en ander interessants te vertellen. Vader Karel Wittgenstein, die fortuin maakte in de ijzer- en staalindustrie, werd een van de rijkste mensen van Europa. Componisten als Brahms, Mahler en Strauss kwamen er over de vloer en muziek was iets als een bindende factor binnen het gezin. Als vader heerste hij als een ware tiran over zijn acht kinderen, waarvan er drie zonen zelfmoord pleegden. Paul, de vierde, werd een wereldberoemd pianist en de de jongste zoon, Ludwig, werd een van de grootste filosofen van de twintigste eeuw. Eveneens opmerkelijk: bij nagenoeg alle gezinsleden grensde de genialiteit aan waanzin.

De dreigende catastrofe die een zware stempel drukte op het interbellum weet UrZon perfect te illustreren in de vaak bevreemdende tracks (een perfect voorbeeld hiervan is ‘Nile’).

Dat muziek ook als het ware de lijm vormt in het leven van Kolja, is geen publiek geheim. Het muzikale pad dat hij inslaat op 1923 klinkt voor dit project enorm toegankelijk!

Kwamen bij vorige releases nog invloeden als Will, In Slaughter Natives en (oude) :Wumpscut: naar voren, dan worden deze hier allemaal de deur gewezen of als zodanig gemaskeerd dat vergelijkingen uit den boze zijn.

Veel ritmisch geweld, vaak doorspekt met samples (zowel uit films als muziekfragmentjes) uit het interbellum, doen een aanslag op de benen, meer nog dan al ‘s man’s vorige materiaal.

Luister maar eens naar een bommetje als ‘State Esthetic’ of ‘Assault’, waarvan we het laatste omschrijven als een kruising tussen de old school industrial noise van Dissecting Table meets iets ritmisch van op Ant-Zen, in de interbellum mix wel te verstaan.

Bedoeling om een cyber interpretatie van het interbellum te brengen ruimschoots geslaagd dus.

UrZon is duidelijk van alle markten thuis, en doet ons wat dat betreft nog het meest aan onze eigenste Hybryds denken. Niet toevallig dan ook dat UrZon reeds samenwerkte met Magthea.

Kolja dacht er eerst aan deze plaat onder een andere naam uit te brengen omdat hij zo atypisch klinkt. Maar om de man te citeren: “Atypisch mag ook. Mijn longontsteking was ook atypisch.”

Enig puntje van kritiek hebben we op de mix die nogal aan de stille kant is. Het groezelige geluid past wel in de sfeer van het interbellum, maar je dient je stereo een streepje hoger te zetten om hier optimaal van te genieten. Een euvel dat makkelijk op te lossen is dus, maar denk er aan wanneer u van plan bent hierna een plaatje van pakweg Sutcliffe Jügend of Whitehouse door uw soundsystem te jagen. Kolja wist me wel te vertellen dat een aanpassing van het geluid in de toekomst waarschijnlijk nog gedaan zal worden.

Oordeel zelf, en dan hebben we het niet alleen over deze release die u op dit eigenste moment al aan het downloaden zou moeten zijn, maar ook over het optreden dat UrZon op zaterdag 16 juni zal geven in JH Wommel (Wommelgem). UrZon zal het podium delen met Orryelle, die hem zal begeleiden op viool en met keelzang.

Net als zijn releases zal ook dit optreden gratis zijn, en door ondergetekende georganiseerd om zijn huwelijksverjaardag te vieren. Een publiek evenement met verder op de affiche nog Dead Man’s Hill, Anemone Tube, Traum’er Leben en Onrust. Meer info vind je hier.

UrZon

Dimi Brands
23/05/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Nog meer video's uit 'The Book Of Fire' van Mono Inc.

Het blijft maar video's regenen uit de laatste plaat van Mono Inc. Intussen hebben al 9 van de 12 nummers op het laatste opus 'THe Book Of Fire' een video gekregen. De laatste nieuwe is 'Nemesis', een meer ingetogen nummer. Waarom zoveel video's? Wel, omdat 'The Book Of Fire' een immens succes is, en daar wil ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...