casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.716 items

   

Ulvestad
Fall
Dark Ambient - Drone
07/03/2021 : Ulvestad - Fall
Cyclic Law  Cyclic Law
07/03/2021, Dimi Brands

Ons buikgevoel zei ons dat we ons bij een naam als Ulvestad en 4 songtitels als ‘PAN’, ‘Nýr’, ‘Aisling’ en ‘Fall’ alvast konden voorbereiden op een potje vikinggeluiden. Het zou metal kunnen zijn of de rituele traditionele gezangen. Aangezien we ons bij Cyclic Law bevinden is de kans op dat laatste het meest waarschijnlijke.

Maar dat een buikgevoel ook wel eens een off-day kan hebben, werd ons tijdens het beluisteren van Fall al snel duidelijk.

De Noor (geografisch zaten we toch al juist) Amund Ulvestad is naast componist ook cellist en werkte reeds samen met Svartsinn en het minder gekende Wordclock.

Met Fall is het tijd voor zijn eigenste debuutalbum, en hierop stelt hij enkele van zijn eerder obscure dark ambient werken aan ons voor.

Inderdaad, de Noordse atmosfeer mag dan wel fysiek aanwezig zijn, de vikingen blijven aan boord deze keer. In plaats daarvan horen we het soort dark ambient zoals we dat ook vaak horen bij het Cryo Chamber label (alwaar ook zijn samenwerking met Wordclock verscheen), zeer cinematografisch dus. Het instrument van Ulvestad, de cello, horen we met de beste wil van de wereld niet terug, vermoedelijk zit deze in flink overstuurde vorm binnen de soundscapes gemoffeld.

Hoewel de vier nummers afzonderlijk hun eigen verhaal vertellen, vallen ze ook binnen het grote geheel gelukkig netjes op hun plaats. Hierbij mede geholpen door een enorm zwaar denderende drone die als een onheilspellende schaduw doorheen het album raast.

De nummers van Fall werden oorspronkelijk gemaakt voor het theaterpodium maar werden later herwerkt en verder uitgediept. De muzikale wereld van Ulvestad strekt zich uit van het ongrijpbare etherische en mistige dat zijn thuisland kenmerkt maar schuwt eveneens een intens fysieke, haast gewelddadige aanwezigheid niet. Inspiratie zocht en vond hij bij schrijver Knut Hamsun (‘PAN’), het oude Ierse lied ‘Aisling Gheal’ en uit hedendaagse teksten over de dood.

Het is geen sinecure om je te laten opmerken in het immens grote dark ambient aanbod, een genre dat bovendien in de eerste plaats inspeelt op het aanvoelen van de luisteraar en dus als een van de meest persoonlijke aller genres kan aanzien worden. Dat Ulvestad erin slaagt om met Fall met glans te debuteren kunnen we dus alleen maar als zeer veelbelovend en hoopgevend voor de toekomst beschouwen.

Dimi Brands
07/03/2021

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...