canli casino

Dark Entries Logo

6.380 items

   

Ultra Arcanum
The Silence Inside
Synth Pop / Electro Pop
11/02/2017 : Ultra Arcanum - The Silence Inside
Nadanna  Nadanna
11/02/2017, Danny Quetin

De fantasiewereld waarin tijdens de Industriële Revolutie de protagonist na het crashen van de IFS Zephyr als enige overlevende op zoek gaat naar antwoorden en zonder enige hinder zijn zoektocht in de wereld van de obscure magie aanvat. Het is de leefwereld van het videospel Arcanum.

Het moet zowat de inspiratiebron zijn geweest voor het Engels/Grieks duo Ultra Arcanum dat zopas zijn debuutplaat The Silence Inside heeft uitgebracht.

Een tweede inspiratiebron kan gezocht en gevonden worden in de eighties-popmuziek, het referentiepunt dat als onderlaag dient voor de sound die Ultra Arcanum voortbrengt. Al geeft hun geluid geen exacte doorslag, maar kiezen ze resoluut voor een eigen invulling. Gecreëerd door de Roland Juno GI. Omdat die machine het best aanleunt bij het karakteristieke geluid van de vroegere analoge apparatuur.

The Silence Inside klinkt dan ook eerder rustgevend. Best beluister je dit met de hoofdtelefoon op, om zo de details te kunnen aanschouwen. Met de nodige aandacht voor het melancholische, zoals bij opener Twilight Shades maar evenzo veel bij de titeltrack The Silence Inside.

Ingetogen synthpop die het niet moet hebben van tempowisselingen maar strak zijn eigen ritme zoekt. Even radiovriendelijk als bijvoorbeeld een Pet Shop Boys, zoals duidelijk hoorbaar in Strange Kinda Love. Dat Ultra Arcanum graag teruggrijpt naar hoe het was meer dan 30 jaar geleden blijkt in het haast zieltogende Another Time, Another Place.

Volledig tekstloos is Two Hours Before Neptune dat de soundtrack is voor hun tijdreis waarbij het vloeibare helemaal weet in over te gaan in de atmosfeer.

Toeval of niet, maar de synthlijn op A Final Loss lijkt wel helemaal weggepikt te zijn van Enola Gay van OMD terwijl Daydreamer en Moment In Time aantonen dat somberheid in teksten toch kan samengaan met de warmte die de hele plaat muzikaal uitstraalt.

Een losstaand feit, zonder verdere berichtgeving over het totaal is Epilogue. De zoektocht naar de ware belevingswereld waarin Ultra Arcanum graag vertoeft. Die van het terugbrengen naar de oude hitcultuur richting 21ste eeuw.

Het dromerige oppervlak van wegdeemsteren kent zijn oorsprong in de tweede instrumentale track en heet Photophobia als hekkesluiter.

The Silence Inside van Ultra Arcanum is verkrijgbaar op vinyl en CD. Met het digitale schijfje krijg je er dan wel bonustracks bij, zoals remixes van 23rd Underpass, The Silicon Scientist, Techniques Berlin en Epic Dreams.

Er is niets mis met teruggrijpen naar vroegere tijden, maar dit debuut klinkt net wat te synthetisch, bij momenten te cheesy en oppervlakkig. Het is wel het ideale album voor hen die de hitgevoelige synthpop van de vroegere jaren 80 een warm hart toedragen. Sober en warm, zoals Ultra Arcanum zelf.

Facebook

Danny Quetin
11/02/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/09/2017 : Dark Entries zoekt vers bloed

Ware vampieren zijn wij, die in de duisternis jagen op warmbloedige wezens om onze dorst aan te laven… Yep, we zoeken naar vers bloed om ons magazine te versterken. Uiteraard gaat onze voorkeur hierbij uit naar jonge maagden, maar op onze leeftijd en met ons uiterlijk kunnen we niet al te veeleisend zijn. Je geslacht, leeftijd of uiterlijk ...

lees meer...
NIEUWS 17/09/2017 : Gary Numan: When The World Comes Apart

Juicht en feest allen, doch doe het op duistere en ingetogen manier. Gary Numan leeft nog! Meer nog: hij brengt een nieuwe plaat uit: 'Savage: Songs From A Broken World'. Deze ligt sinds vorige week in de betere platenzaak. De plaat bouwt voort op het geluid dat Numan al sinds midden jaren 90 koestert: een aanvulling van zijn oorspronkelijke ...

lees meer...
INTERVIEW : STRUGGLER - Van doorbreken was geen sprake, alles moest tot stand komen vanuit een D.I.Y.- cultuur.

Op 11 november 1918 zwegen (voor een paar jaar toch) de wapens, maar op 11 november 2017 breekt in Het Depot opnieuw het rebelse punkgeluid in Het Depot voor Breaking Barriers los. Bezieler Malcolm Nix zal op Dark Entries iedere band op de vragenbank pijnigen. Vandaag is dat: Struggler! Laten we beginnen bij het begin. Ik kan me voorstellen ...

lees meer...
NIEUWS 14/09/2017 : R.I.P. Grant Hart

Nog een overlijdensbericht: vandaag verloor drummer Grant Hart op 56-jarige leeftijd de strijd tegen kanker. Hart stond samen met Bob Mould en Greg Norton in 1979 mee aan de wieg van de legendarische punk/hardcore formatie Hüsker Dü. Deze band viel vooral op door naast loeiharde muziek te brengen tegelijkertijd het melodieuze ...

lees meer...
NIEUWS 14/09/2017 : R.I.P. Dennis Schneider (Waffenruhe)

Gisteren bereikte ons via sociale media het droevige nieuws dat vorige week (6 september 2017) Dennis Schneider er voor koos om uit het leven te stappen. Schneider kennen we vooral van het in dark folk/martial middens hoog aangeschreven project Waffenruhe dat de afgelopen 10 jaar tal van sterke releases op de markt bracht die gekenmerkt ...

lees meer...
INTERVIEW : DONDER, HEL & HAGEL - Het thema dat in al onze projecten terugkomt, is het creëren van een maatschappij zonder hiërarchie die in harmonie met zichzelf en de natuur leeft.

Donder, Hel & Hagel staat dit jaar op Breaking Barriers, je ondertussen jaarlijkse punkafspraakje in Het Depot. Malcolm Nix had een gezellig onderonsje met zanger Hans en bassist Anton. We zullen maar meteen met de deur in huis vallen. Jullie maken alle drie al zeer lang muziek, maar dit is natuurlijk wel een nieuwe band. Kunnen jullie ...

lees meer...
NIEUWS 13/09/2017 : Ono Scream: That Salty Taste

Ono Scream is ons - en niet enkel ons - opgevallen dankzij hun steengoede debuut-cd. 'Met één voet duidelijk in het roemrijke verleden, en met de andere voet mee met de muzikale ontwikkelingen, brengen ze hier een staaltje post-punk dat raakt door zijn intensiteit en authenticiteit', hebben wij er toen over geschreven, ...

lees meer...
FOTO'S : Struggler - @ Café Café Hasselt

lees meer...
FOTO'S : Funeral Dress - @ Rats 'n Tivoli Harelbeke

lees meer...
FOTO'S : Definitivos - @ Rats 'n Tivoli Harelbeke