casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Ultra Arcanum
The Silence Inside
Synthpop / Electropop
11/02/2017 : Ultra Arcanum - The Silence Inside
Nadanna  Nadanna
11/02/2017, Danny Quetin

De fantasiewereld waarin tijdens de Industriële Revolutie de protagonist na het crashen van de IFS Zephyr als enige overlevende op zoek gaat naar antwoorden en zonder enige hinder zijn zoektocht in de wereld van de obscure magie aanvat. Het is de leefwereld van het videospel Arcanum.

Het moet zowat de inspiratiebron zijn geweest voor het Engels/Grieks duo Ultra Arcanum dat zopas zijn debuutplaat The Silence Inside heeft uitgebracht.

Een tweede inspiratiebron kan gezocht en gevonden worden in de eighties-popmuziek, het referentiepunt dat als onderlaag dient voor de sound die Ultra Arcanum voortbrengt. Al geeft hun geluid geen exacte doorslag, maar kiezen ze resoluut voor een eigen invulling. Gecreëerd door de Roland Juno GI. Omdat die machine het best aanleunt bij het karakteristieke geluid van de vroegere analoge apparatuur.

The Silence Inside klinkt dan ook eerder rustgevend. Best beluister je dit met de hoofdtelefoon op, om zo de details te kunnen aanschouwen. Met de nodige aandacht voor het melancholische, zoals bij opener Twilight Shades maar evenzo veel bij de titeltrack The Silence Inside.

Ingetogen synthpop die het niet moet hebben van tempowisselingen maar strak zijn eigen ritme zoekt. Even radiovriendelijk als bijvoorbeeld een Pet Shop Boys, zoals duidelijk hoorbaar in Strange Kinda Love. Dat Ultra Arcanum graag teruggrijpt naar hoe het was meer dan 30 jaar geleden blijkt in het haast zieltogende Another Time, Another Place.

Volledig tekstloos is Two Hours Before Neptune dat de soundtrack is voor hun tijdreis waarbij het vloeibare helemaal weet in over te gaan in de atmosfeer.

Toeval of niet, maar de synthlijn op A Final Loss lijkt wel helemaal weggepikt te zijn van Enola Gay van OMD terwijl Daydreamer en Moment In Time aantonen dat somberheid in teksten toch kan samengaan met de warmte die de hele plaat muzikaal uitstraalt.

Een losstaand feit, zonder verdere berichtgeving over het totaal is Epilogue. De zoektocht naar de ware belevingswereld waarin Ultra Arcanum graag vertoeft. Die van het terugbrengen naar de oude hitcultuur richting 21ste eeuw.

Het dromerige oppervlak van wegdeemsteren kent zijn oorsprong in de tweede instrumentale track en heet Photophobia als hekkesluiter.

The Silence Inside van Ultra Arcanum is verkrijgbaar op vinyl en CD. Met het digitale schijfje krijg je er dan wel bonustracks bij, zoals remixes van 23rd Underpass, The Silicon Scientist, Techniques Berlin en Epic Dreams.

Er is niets mis met teruggrijpen naar vroegere tijden, maar dit debuut klinkt net wat te synthetisch, bij momenten te cheesy en oppervlakkig. Het is wel het ideale album voor hen die de hitgevoelige synthpop van de vroegere jaren 80 een warm hart toedragen. Sober en warm, zoals Ultra Arcanum zelf.

Facebook

Danny Quetin
11/02/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten