casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.456 items

   

Ugasanie
Ice Breath Of Antarctica
Dark Ambient - Drone
03/10/2018 : Ugasanie - Ice Breath Of Antarctica
Cryo Chamber  Cryo Chamber
03/10/2018, Dimi Brands

Ongetwijfeld droomde u tijdens de genadeloos hete zomer van 2018 wel eens van afkoeling. Laat het ons daarom eens over het andere uiterste hebben: Antarctica.

Een plek met een zodanig extreem klimaat dat het continent al eeuwenlang tot de verbeelding wist te spreken.

Zo ook van de Wit-Russische artiest Pavel Malyshkin (Ugasanie), die met dit werkstuk zijn 20ste album sinds aanvang in 2011 uitbrengt.

Maar laat ons eerst een beetje stilstaan bij de plek die hem de inspiratie hiervoor verleende.

Antarctica is het koudste continent en huisvest ook de koudste plaats op onze planeet. Die bevindt zich op een plateau in het oosten van Antarctica in de buurt van de ijskoepels ‘Dome Argus’ en ‘Dome Fuji’.

Metingen van verschillende satellieten over een periode van 32 jaar hebben aangetoond dat het kwik er tientallen keren tot -92 graden zakte. Het kouderecord bedraagt -93,2° Celsius, en werd nog niet zo heel lang gemeten (10 augustus 2010).

Het is dus niet zo dat het het koudst is op de geografische zuidpool zelf. In de lager gelegen kuststreken is het warmer met een gemiddelde temperatuur tussen -10 en -20° Celsius.

Er zijn een aantal redenen waarom het in Antarctica zo koud is. Omdat de aarde een bol is, ontvangen de poolgebieden minder warmte dan de tropen. In de zomer rijst de zon nooit hoog boven de kim. En een laagstaande zon geeft minder warmte. In het zuidpoolgebied gaat de zon op 21 maart onder om zich niet meer te laten zien voor 23 september, de zogenaamde poolnacht. Het is een winter zonder zon. Aan de rand van het continent duurt deze donkere periode minder lang: van 1 mei tot 23 juli.

Ook de hoogte van het continent speelt een rol. Antarctica ligt gemiddeld 2250 meter boven de zeespiegel. Een derde reden is de ijskap die 80 procent van de zonnestralen terugkaatst.

Het binnenland van Antarctica is de droogste woestijn ter wereld. De atmosfeer is er droger dan in de Sahara. De lage temperaturen doen de waterdamp in de lucht bevriezen. Bovendien valt er weinig neerslag: tussen 3 en 7 centimeter per jaar. Aan de kust valt er meer sneeuw.

Antarctica is ook het winderigste continent ter wereld. Constant wordt het land geteisterd door de katabatische of zwaartekrachtwinden. Deze zijn het gevolg van de koude dichte lucht die van het hoge centrum van het continent over de helling naar beneden ‘rolt’ (kata is Grieks voor ‘naar beneden’). Door deze krachtige wind verhoogt ook het koudegevoel. Bij een temperatuur van -20° Celsius en een windsnelheid van 40 kilometer per uur voelt het aan alsof het -45° Celsius is. Dit fenomeen wordt de ‘wind chill’ genoemd. (bron: www.hetlaatstecontinent.be)

Ugasanie neemt ons mee terug naar de 19de eeuw, toen het laatste continent voor het eerst ontdekt werd. Het duurde echter nog tot 1911 vooraleer het hart van Antarctica, de geografische zuidpool, bereikt werd.

De ijzige wind is haast tastbaar, en je voelt meteen een van de deelnemers aan deze gewaagde expeditie, wanneer we de ‘Shores Of Antarctica’ bereiken.

Een wind die nog meermaals zal passeren, en hoe verder de expeditie verloopt, steeds venijniger uit de hoek zal komen.

Ugasanie hanteert op dit album, begrijpelijk, loodzware drones die de uitgestrekte leegte en het extreme klimaat wonderbaarlijk reëel voor de geest weten te roepen.

De dreiging die hier van uitgaat is een logisch gevolg. Omdat de nummers onderling schijnbaar weinig verschillen zien we het album dan ook meer als een groot geheel.

We zeggen schijnbaar, want wie dieper in deze ijsbergen begint de graven zal al snel deelgenoot worden in emoties als verlatenheid, gevaar, isolement, mysteries, onmacht,....

Hoewel ook wij geen fan zijn van tropische temperaturen, is een ticket richting Antarctica nu ook net niet aan ons besteed. Daarom zijn we heel blij met dit album dat ten alle tijde een garantie is voor afkoeling op lichamelijk en geestelijk vlak. De kunstjes van Ugasanie kunnen wij dan ook alleen maar als ongelofelijk straf bestempelen!

Ugasanie

Dimi Brands
03/10/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/11/2020 : Welle:Erdball goes classic

Het is een eerder opmerkelijk maar ook bijzonder goed initiatief gebleken: de Gothic meets Klassik-concerten die al sinds een paar jaar in Leipzig doorgaan. Daarop worden bekende groepen uit het genre uitgenodigd om hun nummers uit te voeren, begeleid door een klassiek orkest. Grote namen als VNV Nation, Lord of the Lost, Anne Clark, Blutengel ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2020 : De Delvers fluisteren obsessief de nummers van Siglo XX

De Delvers eren Siglo XX. Wel, het was niet helemaal hun eigen initiatief. Bart Doumen van Into The Dark had een aantal groepen gevraagd om eens wat nummers van Siglo XX onder handen te nemen, en volgens eigen recept op te dienen. Naast De Delvers hebben ook The Arch, Struggler en Xtort zich aan de oefening geleend. De Delvers zagen het evenwel ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2020 : The Unquiet Grave 2020

Kent u de compilatiereeks “The Unquiet Grave” nog? Ooit vrij makkelijk in Europa verkrijgbaar maar tegenwoordig zijn producten van het Amerikaanse Cleopatra label hier bij ons zeer schaars, of omzeggens onvindbaar. Schande, want er verschijnen best nog wel leuke releases op het label. Cleopatra is ook het label van vermaarde boxen ...

lees meer...
NIEUWS 19/11/2020 : Bijbels zeemonster volgens Therion!

De trots van Zweden op het gebied van symphonic metal presenteert op 22 januari 2021 haar 17de studioalbum. U raadde het al, het gaat hier over Therion. Het nieuwe album zal ‘Leviathan’ heten, het zeemonster waarvan ook sprake in de Bijbel. Therion begon als death metal band anno 1991 met het album ‘Of Darkness …’. ...

lees meer...
NIEUWS 19/11/2020 : The Breath Of Life pakt uit met “Sparks Around Us”

The Breath Of Life, Belgisch langst meedraaiend gothic rock / heavenly voices groep zat niet stil tijdens de lockdown. Hun nieuwe album “Sparks Around Us” is een feit en dus kan de mooie stem van Isabelle Dekeyser met 11 nagelnieuwe nummers uw lockdown woonkamer weer met mooie muziekjes verfraaien. De cd is uit bij Wool E Discs ...

lees meer...
INTERVIEW : We Are Ooh People - Het was een bewuste keuze om in de schaduw te blijven en te sluimeren als een duister beest, groeiend en wachtend op de ideale biotoop om na lang broeden uit de krochten van de duisternis naar boven te kruipen.

Het zijn 5 Bruggelingen die eerder al een aantal EP’s hebben uitgebracht. En daarmee onder onze radar zijn gebleven . Een volwaardig album was nodig, en vooral de verpakking er rond, om nu wel onze aandacht te trekken. Met analoge synths en een traditioneel rock-instrumentarium hebben ze de outer space even ontvlucht om de mensheid ...

lees meer...
INTERVIEW : PSY'AVIAH & GNY - Uit teleurstellingen of crisissen borrelen soms creatieve ideeën op.

'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' is het resultaat van een merkwaardige samenwerking. GNY alias Gwenny Cooman maakt al sinds jaar en dag foto's van desolate steden en ingetogen natuur. Eerder dit jaar kon ze met haar werk exposeren onder de noemer 'Steden schuilen niet wanneer het regent'. Ze nodigde zowaar ...