casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.355 items

   

TraumaSutra & Peter Geysels
L'Appel du Vide
Experimental
14/09/2020 : TraumaSutra & Peter Geysels - L'Appel du Vide
Eigen beheer  Eigen beheer
14/09/2020, Xavier Kruth

We schrijven maart 2018. Na vele keren vragen heb ik Peter De Koning – de man achter TraumaSutra – kunnen overtuigen om op te treden op een Dark Entries Night. Peter was toen nog een gewaardeerde collega, die sindsdien op vriendschappelijke wijze gestopt is met bijdragen aan Dark Entries. We waren steeds verwonderd over het ontelbare aantal muzikale projecten waar de man bij betrokken was.

Peter had reeds op het podium gestaan van een Dark Entries Night, met zijn ander alter ego: intens. Waar intens een eerder klassieke muzikale taal spreekt, is TraumaSutra de uitlaatklep geweest voor bevreemdende experimenten. Daarnaast is Peter actief (geweest) in projecten als het wondermooie Dark Poem en het geschifte doch zeer interessante Hedera helix.

Peter creeërt met TraumaSutra muziek met alles wat hem in handen komt: kinderspeelgoed, bloempotten, metalen platen, erkende en minder erkende percussie-instrumenten, kannen water, de menselijke stem en noem maar op. Niet zelden maakt hij bovendien gebruik van een panoplie aan effecten die de oorspronkelijke geluiden onherkenbaar maken.

Ook TraumaSutra laat zich door heel wat samenwerkingen kenmerken. De bekendste is Hybryds, waar Peter al sinds jaar en dag een gezonde dosis extra waanzin aanlevert bij de composities van Maghtea. Een andere is TraumaTerrestrial, samen met Rinus van de Melkwegboer alias Ultraterrestrial. Of nog: Liquid Trauma met Peter Van Bogaert van Liquid G.

En dan is er natuurlijk deze samenwerking met Peter Geysels, een klassiek geschoold muzikant, virtuoos in het bespelen van de kaval. De kaval is een blaasinstrument afkomstig uit Turkije en de Balkan. Het is vergelijkbaar met een dwarsfluit, maar is aan beide kanten open, wat het een heser geluid geeft. Het instrument wordt vaak verbonden met de herders en hun cultuur in de Balkan en Anatolië.

En zo keren we terug naar onze Dark Entries Night in 2018. Want dat was voor zover ik weet de eerste keer dat TraumaSutra live speelde met Peter Geysels (ook Ultraterrestrial kwam toen het duo toen vergezellen). Het werd een fascinerend optreden in het voorprogramma van het eveneens erg gewaardeerde Onrust, al werd het geheel wel wat ontdaan door technische problemen.

Ik had alvast een glimp opgevangen van een heel interessant project. Een paar weken later konden de heren het optreden overdoen in betere omstandigheden, maar daar kon ik helaas niet bij zijn. Toen ik hoorde dat dit uiteindelijk op cd zou uitkomen, was ik dus zeer benieuwd. Het heeft zowat twee jaar geduurd, en uiteindelijk komt het gezamenlijke werk enkel digitaal uit, en sinds augustus is deze ‘L’Appel du Vide’ dus voor eenieder beschikbaar.

De samenwerking tussen een hypermodern experimenteel geluidskunstenaar en een ambachtelijk virtuoos op een traditioneel instrument mag op het eerste zicht merkwaardig zijn, maar TraumaSutra bewandelt al langer de lijn van de contradicties: tussen chaos en structuur, tussen muzikaliteit en lawaai, tussen eenvoud en complexiteit.

Bovendien bespeelt Peter Geysels zijn instrumenten op een erg experimentele manier, zodat ze soms volledig opgaan in de buitenaardse klanken die TraumaSutra produceert. Het is trouwens niet de eerste keer dat Geysels meewerkt in een dergelijk project, want we herinneren ons ook een samenwerking met het dark ambient project For Greater Good (en een eerste samenwerking met TraumaSutra op de remix-cd van ‘Pilgrim’ van Ashtoreth & Grey Malkin).

Als u tot hier gelezen hebt, dan hebt u begrepen dat ‘L’Appel du Vide’ er is voor liefhebbers van onconventionele klanken en muziek. En op dat vlak zit de plaat ook erg goed ineen: op sommige ogenblikken overheersen de elektronische geluiden, op andere kan je niet rond de kaval van Geysels heen. Ritmes zijn doorgaans traag en onzeker, maar dat brengt juist een hypnotiserende sfeer die een meerwaarde is bij het beluisteren van deze plaat.

Ik wist dat deze cd al lang klaar was, maar het verrast me wat om te zien dat dit alles opgenomen werd tussen 2014 en 2016, dus reeds lang voor onze Dark Entries Night. Twee van de nummers op deze plaat vonden trouwens al de weg naar compilaties uit respectievelijk 2016 en 2018.

Op alle details proberen letten zal u tot waanzin leiden, en het is beter dit werk zonder overdreven aandacht op u af te laten komen. Afgezien daarvan is ‘L’Appel du Vide’ ook een bijzonder duister werk, zodat ik dit niet zomaar aan doorsnee beoefenaars van mindfulness zal aanraden. Tenslotte is het ook erg gevarieerd, met in elkaar overlopende sferen en geluiden die weinig herhaling bevatten.

Ik weet niet hoe groot het doelpubliek voor deze uitgave dan nog wordt, maar ik geloof wel dat een klein deel van muziekminnend Vlaanderen hier een boodschap aan heeft. Wie zich wil laten meevoeren op ontoegankelijke, ongestructureerde doch meeslepende klankvelden, moet zeker zijn oor lenen aan ‘L’Appel du Vide’.

Xavier Kruth
14/09/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...