casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.966 items

   

Totakeke
Telematic
Glitch / IDM - Power Noise
27/01/2019 : Totakeke - Telematic
HANDS  HANDS
27/01/2019, Dimi Brands

Spraken we nog van Eunoia (16Pad Noise Terrorist) op HANDS als zijnde een veeleisende plaat, dan doet het label met de release van Telematic van deze Totakeke er nog een serieuze schep bovenop.

Daar waar beats Eunoia nog voorzagen van laag vaseline, heb je hier toch een sterker soort glijmiddel nodig.

Frank Mokros kennen wij vooral van zijn powernoise project Synth-etik, maar hiernaast is er dus ook Totakeke alwaar hij zich op het IDM pad begeeft. Hij geeft aan het genre een geheel eigen twist door zijn geluidscollages te voeden met industriële ritmes. Dit zonder dat het resultaat gekunsteld overkomt, succesvol mogen we dus gerust zeggen. Door zich te focussen op de diepere elementen van elektronische geluidsstructuur, kwam hij reeds tot heel wat interessante studies, die naast bedrijvers van elektronische muziek ook heel wat liefhebbers ervan zou kunnen aanspreken.

Na vier jaar verschijnt Mokros nog eens onder dit alias op het toneel. Vier jaar die hij ook nodig had om deze plaat te maken. Er is met andere woorden serieus over nagedacht, denk je dan.

Niet alleen heeft hij zijn tijd genomen om Telematic te maken, de plaat zelf vraagt serieus wat tijd van de luisteraar: je zit hier 79 minuten gebeiteld in zijn geluidswereld, netjes verspreid over 8 nummers.

Al wil ik bij aanvang reeds waarschuwen dat je deze ‘nummers’ best niet als dusdanig benadert. Alles is naadloos aan elkaar gemixt, waardoor je één lange track lijkt uit te zitten. Van bepaalde nummers zijn de in- en outro’s ook zodanig langgerekt, dat ze hun kracht verliezen wanneer we ze als op zichzelf staand nummer zouden bekijken.

Laat je dus niet misleiden door de relatieve toegankelijkheid van opener ‘Phase Tilt’. Behalve de lange duur (bijna 11 minuten) zorgen een vrij eenvoudig ritme en de melodische grandeur van het nummer dat we nog nietsvermoedend ons klaarmaakten voor de rest van de rit.

Toch vergde het ons heel wat doorzettingsvermogen om doorheen de hele plaat te worstelen. Maar eens je op het punt gekomen bent dat je er helemaal inzit (bij ons duurde het een luisterbeurt of zes) kan je niet om het vernuft van Mokros heen. De aanhouder wint want hoe meer we naar dit album luisteren, des te beter gaan we het vinden!

Denk dus bij IDM niet aan belegen types en dito muziek (een fout waarop we onszelf nog steeds vaak op betrappen). Net door zijn subtiele industriële injecties weet Totakeke het genre nog harder te laten bruisen dan een fles Spa die reeds een ettelijk aantal tuimelingen gemaakt heeft.

Reken daarbij nog de sterke consistentie van de nummers die maken dat Telematic er ook daadwerkelijk in slaagt een verhaal te vertellen.

Telematic is muzikale padvinderij ten voeten uit. Heus niet voor iedereen weggelegd, maar degenen die op hun zoektocht naar eigenzinnige geluiden immer bereid zijn om onbekende zijweggetjes in te slaan hebben met Telematic een meer dan uitpuilende stafkaart in handen.

Totakeke

Dimi Brands
27/01/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : 400ste Dag des oordeels

Kunt u geloven dat we al 399 Dagen des oordeels hebben gekend? Met De dag des oordeels bedoelen we natuurlijk het radioprogramma van onze collega Danny Quetin, die elke maandagavond tussen 22 en 24u de beste post-punk, gothic en electro uitzendt op Radio Benelux. Dat staat gelijk aan 8 jaar hard labeur, en voor aflevering 400 heeft Danny dan ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuwe single van Darkher

Darkher laat terug van haar horen met de single ‘Lowly Weep’. En we krijgen daarbij ook wat inkijk in een nieuw album ‘The Buried Storm’. Het debuutalbum ‘Realms’ (2016) werd door Dark Entries alvast goed onthaald! Deze nieuwe storm geeft vorm aan de duisternis die op de loer ligt aan de rand van het ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...