casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.059 items

   

Torturetekk
Nightfall
Dark Electro - Electro
26/11/2020 : Torturetekk - Nightfall
Eigen beheer  Eigen beheer
26/11/2020, Dimi Brands

Groot was onze verbazing toen we vernamen wie er achter Torturetekk en dus ook achter de spuuglelijke hoes van dit album zat.

Normaal gezien zou ik me in de eerste plaats al niet wagen aan een dergelijk vormgegeven plaatje, om nog maar te zwijgen over de tenenkrullende groepsnaam die samen een plat beukend rondje cybertechno al dan niet BlutEngel kloon doen vermoeden.

Wat blijkt nu? Torturetekk werd in 2000 opgericht als zijproject van... Athamay. De in die tijd reeds clubbende lezer kent dit Britse electro goth groep ongetwijfeld nog van kinky hitjes als ‘Kiss The Whip’, ‘Eternal Torture’ en ‘Falling’.

In 2000 bracht Torturetekk hun eerste en tot nog toe enige album Revelling In Perversion uit, waarop ook herwerkingen stonden van 2 Athamay hits. In eerste instantie werden de nummers ‘Electric’ en ‘Escaping’ geschreven door Sean en uitgebracht op verzamelalbums met gastvocalisten. De overige leden van Athamay sloten zich vervolgens aan bij het project en brachten het album uit.

Niets wereldschokkends allemaal en het bleef dan ook bij deze ene losse flodder. Tot men dit jaar, 2020 is nog niet maf genoeg, het idee opvatte om de stekker terug in Torturetekk te steken.

Na een handvol singles (‘Luna’, ‘Deliverance’, ‘Win Your Love’ en ‘Dreams’) die elkaar in ijltempo opvolgden liet een nieuw full album niet lang op zich wachten.

En dat album, deze Nightfall met andere woorden, is helemaal in de tijdsgeest van 2020. Niet wat betreft de geluiden die we erop terughoren want die klinken alsof de kalender van Torturetrekk sinds 2000 niet meer is vervangen. Nee, we denken dan eerder aan het lichaamsdeel dat men in een spreekwoordelijke bui wel eens aan peren verbindt.

Datzelfde lichaamsdeel dat ten tijde van Athamay een bron van inspiratie was lijkt bij Torturetekk compleet taboe. Het gevaar voor rode oortjes is op Nightfall nihil.

De liefde voor het zweepje of soortgelijk attribuut is bij Torturetekk duidelijk niet meer aan de orde. Tevergeefs tracht men ons te overtuigen dat ze wel degelijk nog een ruig kantje hebben en dit door een wel erg zoutloze cover te brengen van Nine Inch Nails’ ‘Closer’. “I want to LOVE you like an animal”..., zo had Trent Reznor het dus niet bedoeld. Dat men ook ‘Sweet Dreams’ van Eurythmics covert, zegt weer iets over de factor originaliteit en hoe deze het op dit album op meerdere vlakken laat afweten.

Weg is ook het kenmerkende cockney accent dat Athamay zo typeerde en dat ook zo paste bij hun ‘ahum’ thematiek (als u de songtitels van hen erop naleest weet u waar we het over hebben).

De opwarming van de aarde heeft zich haast letterlijk gemanifesteerd in de stem van Lisa J. De apathische ijskoningin ten tijde van Athamay is anno 2020 ontdooid en in combinatie met de veel plattere beats is dat, -waar zijn die handjes?-, niet bepaald een sprong voorwaarts.

Meermaals moest ik denken aan de stem van Candida McCormack van Inkubus Sukkubus. Op zich geen misse vergelijking, maar wanneer het klinkt alsof Candida zich van podium heeft vergist en staat te zingen op het VampireParty Festival dan weet je al bij voorbaat dat dit tot mislukken gedoemd is. Wie van mening is dat Kirlian Camera de laatste jaren het spoor serieus bijster is, raad ik aan om Nightfall eens te beluisteren. Benieuwd tot hoe ver uw tenen gaan krullen!

Probleem is dan ook dat men dit alles enorm serieus lijkt te menen. In het beste geval konden we spreken van een gimmick en viel er nog wat te lachen. Muzikaal bevinden we ons in de Alfa Matrix richting, en we denken bij momenten aan Ayria. Met dat verschil dat deze wél over leuke liedjes en goede beats beschikte.

Ook de creativiteit tekent afwezig. Muzikaal klinkt dit als dertien in een dozijn, en dan nog eens gedateerd ook. Zelfs bij het zoeken naar een groepsnaam had men klaarblijkelijk ook geen creatieve topdag.

Alles klinkt zodanig uit het boekje dat ik er haast misselijk van word. Net zoals de danspasjes en de outfit van de gemiddelde cyber helemaal afhangen van de voorschriften van de misselijkmakende gedachte “dat het zo hoort”.

Het brede gothic genre en diens aanhangers mogen dan wel bij hoog en bij laag zweren dat ze originaliteit en creativiteit hoog in het vaandel voeren, Nightfall heeft deze in die pauze van twintig jaar onderweg precies ergens kwijtgeraakt.

De samenstellers van Orkus- en Zillo compilaties vol clubhitjes in wording wrijven zich ongetwijfeld in de plakkerige handjes, wij diepen met de andere meerwaardezoekers The Pleasure Of Sin, het eerste en enige Athamay album, met heimwee nog eens op. Met de herinnering aan Athamay is Nightfall een teleurstelling, ook al waren we wellicht bevooroordeeld. Maar ook zij die deze voorkennis niet bezitten zullen het met me eens zijn dat een album als Nightfall toch heel povertjes staat op je cv.

Torturetekk

Dimi Brands
26/11/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 20/05/2022 : R.I.P. Vangelis (1943-2022)

We zijn nog niet bekomen van de dood van Klaus Schulze en daar legt een andere grondlegger van de synthesizermuziek het loodje. De Griek Evángelos Odysséas Papathanassíou (Vangelis) werd geboren op 29 maart 1943. Vangelis was een autodidact die amper noten kon lezen. In zijn twintiger jaren raakte hij al enorm ...

lees meer...
NIEUWS 20/05/2022 : Wijzigingen aan Sinner’s Day line up zomer en winter

Wellicht was u reeds op de hoogte van de hospitalisatie van Front 242 zanger Jean-Luc De Meyer. Een aantal concerten van Front 242 werden hierdoor reeds geannuleerd en ook de geplande passage op Sinner’s Day van vrijdag 24 juni aanstaande verdwijnt nu van de agenda. Het concert werd verschoven naar de wintereditie van Sinner’s ...

lees meer...
NIEUWS 20/05/2022 : Gert viert drie jaar nuchterheid met gratis downloads uit komende plaat

20 mei is een speciale dag voor Gert, ook bekend als Gert Kleinpunk of Gertje Anarchie. Gert is dan namelijk exact drie jaar gestopt met drinken. Dat viert hij uiteraard met muziek. Gert heeft namelijk net een nieuwe plaat ingeblikt die in augustus zal verschijnen. Het is naar de mening van al wie hem al heeft gehoord de beste Gert-plaat aller ...

lees meer...
NIEUWS 16/05/2022 : Lacrimosa-zijproject Snakeskin brengt nummer tegen oorlog uit

'No More War', zo heet de nieuwe single van Lacrimosa-zijproject Snakeskin. Het is natuurlijk een reactie op de vreselijke oorlog die nu aan de gang is in Oekraïne. Het is een opmerkelijk nummer, want meesterbrein Tilo Wolff heeft zijn projecten altijd als apolitiek beschouwd. Op zich kan je wel wat maatschappijkritiek terugvinden ...

lees meer...
NIEUWS 16/05/2022 : Porta Nigra: 'Another bodymoving passage' afgelast; 'neofolk/industrial' editie gaat door

Nog maar net vierden we het tienjarig bestaan van Porta Nigra. We zijn blij om u te melden dat de organisatie uit Aarschot ook na een decennium doorgaat met het organiseren van topoptredens. De komende twee weken kan je in JH De Klinker in Aarschot terecht voor twee heel interessante edities van het festival. Op zaterdag 21 mei werd 'Another ...

lees meer...
FOTO'S : Red Zebra - @ This is not a dark fest. Lessines, 14/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ This is not a dark fest. Lessines, 14/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Ultra Sunn - @ This is not a dark fest. Lessines, 14/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : PUSSY RIOT - Helaas begreep iedereen pas hoe Poetin is toen hij in Oekraïne een oorlog begon.

Pussy Riot haalt weer het wereldnieuws. Maria Oljochina - een van de leden van Pussy Riot die in 2012 tot twee jaar werkkamp veroordeeld werd na een subversief optreden in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou - is samen met haar vriendin in het geniep uit Rusland gevlucht. Dit betekent ook dat ze kan deelnemen aan de huidige tournee, ...

lees meer...
INTERVIEW : HÄGAR THE WOMB - Nu weten we tenminste dat ons publiek ons zal helpen als we zelf de teksten vergeten

Op zaterdag 20 mei spreken we weer af in het Leuvense Depot voor Breaking Barriers, het jaarlijks terugkerende punkfestival. Hägar The Womb zal er optreden, samen met Pussy Riot en Hetze. Hägar The Womb bestaat reeds sinds 1981. In 1987 gaven ze er de brui aan, maar in 2011 besloten ze de groep terug op te richten met enkel originele ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Dead Can Dance - ...Return of the Dancing Dead... Dead Can Dance in de Stadsschouwburg, Antwerpen, 20 april 2022

Het was geleden van in 2005 dat ondergetekende Dead Can Dance nog in levende lijve had gezien. De doortocht in 2013, in Vorst ‘Galmpaleis’ Nationaal -prima livealbum, dat wel- had ik immers gemist, evenals het concert in Cirque Royal in 2019... Ook deze keer scheelde het niet veel, doordat DCD wegens de Covid-pandemie zich genoodzaakt ...