casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.579 items

   

Torturetekk
Nightfall
Dark Electro - Electro
26/11/2020 : Torturetekk - Nightfall
Eigen beheer  Eigen beheer
26/11/2020, Dimi Brands

Groot was onze verbazing toen we vernamen wie er achter Torturetekk en dus ook achter de spuuglelijke hoes van dit album zat.

Normaal gezien zou ik me in de eerste plaats al niet wagen aan een dergelijk vormgegeven plaatje, om nog maar te zwijgen over de tenenkrullende groepsnaam die samen een plat beukend rondje cybertechno al dan niet BlutEngel kloon doen vermoeden.

Wat blijkt nu? Torturetekk werd in 2000 opgericht als zijproject van... Athamay. De in die tijd reeds clubbende lezer kent dit Britse electro goth groep ongetwijfeld nog van kinky hitjes als ‘Kiss The Whip’, ‘Eternal Torture’ en ‘Falling’.

In 2000 bracht Torturetekk hun eerste en tot nog toe enige album Revelling In Perversion uit, waarop ook herwerkingen stonden van 2 Athamay hits. In eerste instantie werden de nummers ‘Electric’ en ‘Escaping’ geschreven door Sean en uitgebracht op verzamelalbums met gastvocalisten. De overige leden van Athamay sloten zich vervolgens aan bij het project en brachten het album uit.

Niets wereldschokkends allemaal en het bleef dan ook bij deze ene losse flodder. Tot men dit jaar, 2020 is nog niet maf genoeg, het idee opvatte om de stekker terug in Torturetekk te steken.

Na een handvol singles (‘Luna’, ‘Deliverance’, ‘Win Your Love’ en ‘Dreams’) die elkaar in ijltempo opvolgden liet een nieuw full album niet lang op zich wachten.

En dat album, deze Nightfall met andere woorden, is helemaal in de tijdsgeest van 2020. Niet wat betreft de geluiden die we erop terughoren want die klinken alsof de kalender van Torturetrekk sinds 2000 niet meer is vervangen. Nee, we denken dan eerder aan het lichaamsdeel dat men in een spreekwoordelijke bui wel eens aan peren verbindt.

Datzelfde lichaamsdeel dat ten tijde van Athamay een bron van inspiratie was lijkt bij Torturetekk compleet taboe. Het gevaar voor rode oortjes is op Nightfall nihil.

De liefde voor het zweepje of soortgelijk attribuut is bij Torturetekk duidelijk niet meer aan de orde. Tevergeefs tracht men ons te overtuigen dat ze wel degelijk nog een ruig kantje hebben en dit door een wel erg zoutloze cover te brengen van Nine Inch Nails’ ‘Closer’. “I want to LOVE you like an animal”..., zo had Trent Reznor het dus niet bedoeld. Dat men ook ‘Sweet Dreams’ van Eurythmics covert, zegt weer iets over de factor originaliteit en hoe deze het op dit album op meerdere vlakken laat afweten.

Weg is ook het kenmerkende cockney accent dat Athamay zo typeerde en dat ook zo paste bij hun ‘ahum’ thematiek (als u de songtitels van hen erop naleest weet u waar we het over hebben).

De opwarming van de aarde heeft zich haast letterlijk gemanifesteerd in de stem van Lisa J. De apathische ijskoningin ten tijde van Athamay is anno 2020 ontdooid en in combinatie met de veel plattere beats is dat, -waar zijn die handjes?-, niet bepaald een sprong voorwaarts.

Meermaals moest ik denken aan de stem van Candida McCormack van Inkubus Sukkubus. Op zich geen misse vergelijking, maar wanneer het klinkt alsof Candida zich van podium heeft vergist en staat te zingen op het VampireParty Festival dan weet je al bij voorbaat dat dit tot mislukken gedoemd is. Wie van mening is dat Kirlian Camera de laatste jaren het spoor serieus bijster is, raad ik aan om Nightfall eens te beluisteren. Benieuwd tot hoe ver uw tenen gaan krullen!

Probleem is dan ook dat men dit alles enorm serieus lijkt te menen. In het beste geval konden we spreken van een gimmick en viel er nog wat te lachen. Muzikaal bevinden we ons in de Alfa Matrix richting, en we denken bij momenten aan Ayria. Met dat verschil dat deze wél over leuke liedjes en goede beats beschikte.

Ook de creativiteit tekent afwezig. Muzikaal klinkt dit als dertien in een dozijn, en dan nog eens gedateerd ook. Zelfs bij het zoeken naar een groepsnaam had men klaarblijkelijk ook geen creatieve topdag.

Alles klinkt zodanig uit het boekje dat ik er haast misselijk van word. Net zoals de danspasjes en de outfit van de gemiddelde cyber helemaal afhangen van de voorschriften van de misselijkmakende gedachte “dat het zo hoort”.

Het brede gothic genre en diens aanhangers mogen dan wel bij hoog en bij laag zweren dat ze originaliteit en creativiteit hoog in het vaandel voeren, Nightfall heeft deze in die pauze van twintig jaar onderweg precies ergens kwijtgeraakt.

De samenstellers van Orkus- en Zillo compilaties vol clubhitjes in wording wrijven zich ongetwijfeld in de plakkerige handjes, wij diepen met de andere meerwaardezoekers The Pleasure Of Sin, het eerste en enige Athamay album, met heimwee nog eens op. Met de herinnering aan Athamay is Nightfall een teleurstelling, ook al waren we wellicht bevooroordeeld. Maar ook zij die deze voorkennis niet bezitten zullen het met me eens zijn dat een album als Nightfall toch heel povertjes staat op je cv.

Torturetekk

Dimi Brands
26/11/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
INTERVIEW : LUC WAEGEMAN - Passie en bezieling, daar draait het om.

De verrassende (en toch ook weer niet) nummer 1 in mijn eindejaarslijstje: de Limburgers van Kregel! Een interview met hen kon je hier reeds lezen, daarom leek het ons het ideale moment om eens een babbeltje te slaan met hun werkgever. Wagonmaniac Music bracht namelijk naast de 4 Kregel EP’s nog tal van sterk materiaal uit, en dit in ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...