casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.967 items

   

TONTTU
Gnostrogoth (Gnalpha & Gnomega)
Dark Electro - Electro - Martial - Metal
18/12/2020 : TONTTU - Gnostrogoth (Gnalpha & Gnomega)
Panicmachine  Panicmachine
18/12/2020, Henk Vereecken

De zelfaangekondigde zwanenzang van het Finse anti-gnomemartialindustrialneofolkmetal orkestje TONTTU. ‘The Great Anti-Gnome Swindle: Anti Gnome Jukebox’, vermeldt de tekst op de achterkant van de dvd package en ‘This is meant to be like a jukebox full of all types of Anti-Gnome Neverreds for your future needs, so the best way to enjoy this may not be to consider it as an album but more like as the most legendary box of chocolate unspoiled by those darn gnomes.’ Ok dan! En dat dit echt bedoeld is als hun zwanenzang, wordt ook duidelijk gesteld in dezelfde tekst: ‘This is the swan song of the great TONTTU (…). We showed you the way, now go make your own Anti-Gnome Muzik!’. We kunnen enkel maar hopen dat ze het niet menen.

TONTTU (Fins voor dwerg, kabouter, aardman, kobold, goblin, leprechaun…) is (of was?) een in hoofdzake Fins project dat zich een 10-tal hoofdstukken lang uitleefde in het concept van de grote ‘evil gnome conspiracy’. Het concept is tamelijk eenvoudig: kabouters bestaan, ze zijn zeer kwaadaardig en achter de schermen heersen ze over de wereld in een heimelijke samenzwering tegen het mensdom dat ze in slavernij willen dwingen. Er bestaat een soort gnomen ‘deep state’ dus in beste conspiracy stijl. Het enige doel van deze gemene klootzakjes is de wereldheerschappij over het mensdom en daarvoor zijn alle mogelijke middelen goed. Het ganse concept werd in het lang en het breed uitgelegd in onze review van TONTTU’s album “The Decline And Fall Of The Gnomen Empire” (2016), onze kennismaking met het project.

Dit zijn dus ‘officieel’ de laatste TONTTU releases en daarvoor knippen we een traantje weg. TONTTU wees ons de weg en nu is het aan ons om de fakkel over te nemen en de genadeloze smeerlapjes even genadeloos te bestrijden. Het werd een tweedelige zwangenzang bestaande uit “Gnostrogoth (Gnalpha & Gnomega) CD 1” (11 tracks, 45 minuten) en ““Gnostrogoth (Gnalpha & Gnomega) CD 2” (13 tracks, 48 minuten).

Op CD1 worden we muzikaal vergast op een eclectische mix van eigenzinnige dark electro met geschifte metal met een knipoog en een fikse dosis humor.

Openingssong “Intro-T(Alpha)” is een dijk van een dark electro song met onderkoeld sensuele vrouwenzang en al even koele electro klanken met soms martiale, dan weer meer aan EBM gelieerde percussie effecten. “Boi, Give Me Some Ov That Sweet Anti-Gnomen! (Oh, Oh!)” klinkt als electro die me wel wat doet denken aan Yello.

“Eksistentiaalinen tonttupelko” is dan weer een stuk niet helemaal ernstig te nemen black metal als een soort parodie op good old Venom, gevolgd door “Minä Kärsin”, een kort stukje hardcore punk of speedcore dat zo op een plaat van DRI of SOD terecht had gekund.

Op “E.S.V.K.1” krijgen we een gans verhaal in het Fins over getrommel en geluidseffecten. Mijn Fins is erbarmelijk (enorm moeilijke taal trouwens) maar we verstaan iets van een antignomen laboratorium.

Een van mijn favoriete tracks is “T-O-N-T-T-U 3 (Sieniä!)”, met zijn haast 10 minuten tevens de langste track. Ook hier weer vertelt een vervormde stem een gans verhaal in het Fins (we horen tientallen keren het woord TONTTU vallen) over een soort old school EBM klanken die me wel doen denken aan Clock DVA.

Na de erg onderhoudende dark electro van "Gnostrogoth (Strings Ov Darkness)" volgt met het korte “TFG” wel de toegankelijkste song die een soort funky synthpop laat horen en slotsong ‘”Tonttusapatti” laat een soort rochelende kabouter horen over metal gitaarriffs.

CD2 is qua opbouw vergelijkbaar met het eerste schijfje. Muzikaal laat het dezelfde mix horen van dark electro en metal als CD1 maar hier worden ook duidelijke invloeden van rituele folk en martial industrial geïncorporeerd. Ook hier wordt de eerste song gedragen door dezelfde Engelstalige zangeres. Het volgende nummer “Suurta A Viisauta” is weer metal met knap gitaarspel, grappige vocals en een sound ergens tussen black metal en melodieuze heavy metal à la Accept. Met “USKO!” staat er weer een ultrakort (23 seconden) hardcore of speedcore nummertje op met een soort evil smurfenstemmetje. Etnische dark folk (het getrommel) en ritual doen hun intrede op “A: Tonttua Bumerangilla Päähän”. We vroegen ons al af waar de invloeden van dit genre bleven.

“T-O-N-T-T-U 3” laat electro horen met Kraftwerk-achtige geluidjes maar die meer en meer evolueert naar bombastische martial industrial. Ook hier weer roept iets wat klinkt als een boze dwerg tientallen malen ‘Tonttu’ tussen zijn kwaadaardige gegrom door. “Multidimensionaalinen Polku PunaisiinLuoliin 2” klinkt weer als vlotte doch erg stevige melodieuze metal met black metal gitaren en grappige, vervormde zang.

In “Asialist Alla Tänään” is het martiale element weer terug, eerst en vooral in de militaristische percussie-effecten. “T-O-N-T-T-U 4 (Lisää Sieniä!)” laat folky snarenspel horen (het klinkt als een mandoline) en een soort sadistisch gelach alsof die smerige dwergen ons vierkant zitten uit te lachen. In “E.S.V.K. 3” zitten kwaadaardige ‘smurfenstemmetjes’ en grappige computergeluidjes en “Outro-T(Omega) tenslotte laat een Engelstalige vrouwelijke vertelstem horen over een soort noise track.

“Gnostrogoth (Gnalpha & Gnomega) CD 1 & CD 2” werd weer een uitermate onderhoudend (dubbel)album zowel muzikaal als omwille van het hilarische concept dat nu al een tiental episodes lang consequent en semi-serieus wordt volgehouden. De twee cd’s van dit dubbelalbum komen elk in een dvd doosje met dezelfde cover maar in een andere kleur. Spijtig dat het de zwanenzang is van dit weirde, hilarische en muzikaal verrassend sterke project maar we zijn er quasi zeker van dat we in de toekomst nog meer gaan horen van de mensen erachter. In afwachtig zou ik zeggen: enjoy the anti-gnome jukebox!

Facebook

Bandcamp

Electroracle

Henk Vereecken
18/12/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Lacrimosa: Celebrate The Darkness

Leven is lijden. Het is een oude boeddhistische wijsheid die ook Lacrimosa zich eigen gemaakt heeft. Neen, het leven is niet altijd prettig, en houdt ook pijn en teleurstelling in. Maar aangezien we daar toch niets aan kunnen doen, vatten we het beter goed op. Meer zelfs: laten we de duisternis in ons leven vieren. Daar komt de boodschap van ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Nieuwe Terra Relicta-compilatie: Call Me Darkness

Dark Entries mag dan al het grootste Nederlandstalige gothzine zijn, we zijn op geen enkele manier het enige interessante gothzine. Hebt u al gehoord van onze Sloveense collega's van Terra Relicta? Zij doen het in het Engels. Hun website is zeer aanbevelenswaardig, vooral daar ze niet enkel besprekingen en interviews doen, maar ook een ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : 400ste Dag des oordeels

Kunt u geloven dat we al 399 Dagen des oordeels hebben gekend? Met De dag des oordeels bedoelen we natuurlijk het radioprogramma van onze collega Danny Quetin, die elke maandagavond tussen 22 en 24u de beste post-punk, gothic en electro uitzendt op Radio Benelux. Dat staat gelijk aan 8 jaar hard labeur, en voor aflevering 400 heeft Danny dan ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...