casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

TONTTU, Fahl & P. Emerson Williams
The Decline And Fall Of The Gnomen Empire
Dark Ambient - Dark Folk / Apocalyptic Folk - Martial - Metal
06/09/2016 : TONTTU, Fahl & P. Emerson Williams - The Decline And Fall Of The Gnomen Empire
Panicmachine  Panicmachine
06/09/2016, Henk Vereecken

Een nieuwe conspiracy theory is geboren: de wereld wordt eigenlijk gecontroleerd door gnomen en dezen controleren de wetenschap en de technologie en door de technologie dus ook ons mensen! Gnomen, goblins, leprechauns, kobolden, aardmannen of alvermannen, dwergen of hoe je ze ook wilt noemen, achter de schermen hebben zij het voor het zeggen! Het Finse woord voor dit wezen is tonttu. Het Nederlandse kabouter wordt meestal met een goedaardige inborst geassocieerd, dus hoort niet helemaal in het rijtje thuis, tenzij het hier gaat om een ras van kwade kabouters, natuurlijk. Want de bedoelde wezens zijn echt wel verdorven en slecht! TONTTU is een Finse act die zich tot doel heeft gesteld om ons voor deze samenzwering te waarschuwen.

TONTTU bestrijdt ook ghostbustergewijs deze kwade dwergen en is verwikkeld in een meedogenloze strijd met deze slechte wezens. Niet voor niets heet de TONTTU bijdrage aan dit collaboratiealbum van 3 verschillende acts ‘Flammenwerferum Romanticum 7-EP’. Geen medelijden, uitroeien en afmaken dat klein gespuis! Het is het zevende hoofdstuk in TONTTU’s heroïsche strijd tegen de nietsontziende kwaadaardige gnomen. Smeerlapjes zijn het! Klootzakjes eerste klas! Het is zelfs zo dat al onze elektronische apparaten gemaakt worden in de fabrieken van deze kwaadaardige dwergen. Maar dat wordt natuurlijk strikt geheim gehouden! Ze hebben de bedoeling ons te knechten en tot slaaf te maken en we zullen eindigen onder hun tirannie. De genocide is niet meer veraf! Al goed dat TONTTU ons nog weet te waarschuwen voor dit nakende gevaar! Overigens: de bewoners van Atlantis hebben ze ook zo liggen gehad of waarom denk je dat die beschaving verdwenen is?? Juist ja...

Verslaafd als we zijn aan onze technologie, zijn we volledig van deze geniepige gnomen of tonttu’s afhankelijk en daar maken ze maar al te graag misbruik van! Het is trouwens geen toeval dat veel van die apparaten slechts een heel kort leven beschoren zijn. Dat doen ze natuurlijk expres, wat had je gedacht! We stellen ons daar zelfs amper vragen bij maar reppen ons naar de winkel voor het nieuwste van het nieuwste en het mag wat kosten ook, dat allernieuwste technologische snufje. Maar gelukkig is er dus de visionaire TONTTU die gans deze samenzwering heeft voorzien en ons Nostradamus- of liever Gnostradamusgewijs op de hoogte brengt van deze voorspelling!

Wat is TONTTU nu eigenlijk? Wel, TONTTU is de propaganda organisatie van The Anti-Gnome Troops. TONTTU speelt exclusieve antignoommartialindustrialneofolkmetal en de ganse anti-gnomen boodschap zit vervat in TONTTU's lyrics. En niet gevreesd voor wie geen Fins verstaat: de Engelse vertalingen zijn per download beschikbaar. Bijkomend voordeel is dat de gnomen enorm ambetant en agressief worden bij het aanhoren van TONTTU’s muziek en er uiteindelijk zelfs voor op de vlucht slaan!

TONTTU is al lange tijd bezig aan deze strijd. Zo kregen we al “Nekrognomekon” (2013) dat eigenlijk een compilatie was van het vroege antignomenwerk, te weten de CD-R EP “Kabouter Dämmerung” (origineel uit 1997) en de CD-R EP “Gnomedrome-the remixes” (origineel uit 1998) samen met de nieuwe EP “Der Zwergenhammer”. Later kwamen dan “Anti-Gnomen Divisionen 4 (Mastering The Fine Art Of Gnome Eradication)” (2014), “Der Human-Gnome Projektum 5” (2014) en “6:Also Sprach Gnomethustra” (2015). En nu krijgen we dus het zevende deel in een samenwerkingsverband met de Duitse dark ambient formatie Fahl (met leden van Miel Noir, en Sturmpercht) en met de multi media artiest Peter Emerson Williams, die ook het artwork verzorgde voor deze release en die ook actief is in de projecten of bands Choronzon, Veil Of Thorns en Kkoagulaa (allen in het bereik van industrial tot metal) en die ook al met Jarboe samenwerkte.

Dit album, "The Decline And Fall Of The Gnomen Empire", telt 8 tracks (54 minuten speelduur) en valt dus in 3 delen uiteen, elk met hun eigen subtitel.

1. TONTTU: “Flammenwerferum Romanticum 7-EP”. Antignoommartialindustrialneofolkmetal noemt TONTTU het dus zelf. Gemakkelijk, zo moeten wij geen term meer verzinnen. Twee tracks. Eerst is er de geweldige 13 minuten durende openingstrack “Gnostradamus Ja Tonttuteknologian Kauhut” (vertaling: Gnostradamus en de horrors van Gnome-technologie). Hier krijg je tekstueel gans het boven geschetste verhaal en nog veel meer. In het Fins en we verstaan er geen bal van. Buiten het steeds weer herhaalde ‘Gnostradamus’ en dat een ‘tonttu’ een soort kobold of kwaadaardige kabouter is weten we intussen ook al. Voor de rest is er de Engelse vertaling (zie ook het filmpje hieronder). Inhoudelijk is het allemaal enorm amusant, hilarisch zelfs en met een ferme knipoog naar het verslavingsgevaar van de hedendaagse technologie. Muzikaal braakt een synthesizer een middeleeuws folkmelodietje uit en voor het refrein vallen zware gitaren in en wordt het een soort Finse Rammstein of beter nog Umbra Et Imago.

De tweede track is het veel kortere (4 minuten) “Palava Rakkaus” (vertaling: de brandende liefde) en hier gaan we gnomen verdelgen met vlammenwerpers. TONTTU slaagt er hier zelfs in tekstueel te verwijzen naar “Last Christmas” van het gehate Wham! Ja, het blijft hilarisch. ‘Viime jouluna annoit minulle liekinheittimeni (Last christmas you gave me my flamethrower) /Annoit minulle jotain erityistä! (You gave me something special!)’. En bij het vervolg moeten we toch zeker geen tekeningetje maken….

2. Fahl: “All The Darkness In The Wold – EP”. De Duitse dark ambient act Fahl vervoegt het antignomenleger van TONTTU en ook Fahl schetst een zeer donkere wereld en waarschuwt ons voor het dreigende gnomengevaar in 5 tracks die elk gemiddeld 3 minuten duren. Fahl brengt creepy dark ambient als een horrorfilmsoundtrack. Met lyrics - soms onheilspellend gefluisterd als ‘Something is coming/ Creeping, crawling/ Surrounding/ Creeping, crawling Invading... It’s them’. Ze dringen zelfs ’s nachts onze huizen binnen! Je zou voor minder schrik krijgen. ‘Lock the windows, shut the doors, they’re coming in!’.

De titels van deze 5 tracks schetsen volledig de sfeer en het verhaal: “Prologue: Something Is Creeping Up...”, “They Are Everywhere. And Sneaky”, “Getting Closer And Closer” (‘right behind you’ je hoort zelfs hun kwaadaardige stemmetjes, hier wordt het pas écht eng en zeker als op het einde een soort alarmsirene afgaat: sluit deuren en vensters!), “We Are Done For. And They Have A Plan” (‘das Böse’ zegt een stem en ‘beware’ we horen nog wat gegil en kwaadaardig gelach en gesnuif in het donker) en de laatste track “The End: All The Darkness In The World” met een angstaanjagende industriële beat over stikdonkere drones is dit tevens de sterkste Fahl track (met zeer kwaadaardig gerochel).

3. P Emerson Williams: “Maleus Gnomeficarum”. Dit verwijst uiteraard naar de "Heksenhamer", de "Malleus Maleficarum". Is dit dan analoog een handleiding om gnomen uit te roeien? Niet echt. Slechts een zeer lange, dikke 20 minuten durende track krijgen we hier te horen met weer erg creepy dark ambient vol onverstaanbare vervormde stemmetjes, gepiep en gekriep van allerlei technologische apparatuur, slecht verstaanbare radio- of telecomstemmetjes vol geruis en op de koop toe allerlei gefriemel en gewroet en zelfs eng gesnater dat zeker en vast het duistere dwergenvolkje aan het werk moet zijn!

Een heel sterke release vind ik dit, muzikaal heel goed en conceptueel en tekstueel enorm hilarisch en creepy tegelijk. Ja, als je deze avond je pc hebt afgesloten en in je bedje kruipt, kijk er dan toch maar eens voor alle zekerheid onder en zeker ook daar in dat donkere hoekje!

TONTTU

TONTTU Bandcamp

TONTTU Facebook

Fahl

Fahl Facebook

P Emerson Williams

P Emerson Williams Facebook

Henk Vereecken
06/09/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten