casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.724 items

   

Thrushes
Nightfalls
Noise - Rock
22/03/2010 : Thrushes - Nightfalls
Eigen beheer  Eigen beheer
22/03/2010, Didier Becu

Er broeit wat in de Verenigde Staten op muzikaal vlak. Hoe vreemd het ook lijkt, is het zo dat shoegazefans moesten toezien hoe de VS hun genre doodkneep omwille van het succes van de grunge, en nu twintig jaar na datum is het net dat land die aan de wieg staat van een tweede boom van nieuw shoegazegeweld.

Voor de mensen die het niet zouden weten, shoegazing is een term die Britse journalisten uitvonden voor melancholische gitaargroepen als Lush, My Bloody Valentine, Curve, Swervedriver of Slowdive. De term zou ontsproten zijn uit het feit dat deze muzikanten zouden staren naar hun schoenen terwijl ze op de scène staan.

Dit genre stierf na een paar gloriejaren een stille dood (ook al leefde het in de underground verder) maar sinds de plotse opkomst van groepen als Big Pink, A Place To Bury Strangers (binnenkort te bewonderen in de Trix) of Dum Dum Girls is shoegazing terug in.

Zoals eerder gezegd is tot dusver bijna louter een Amerikaanse aangelegenheid (ook al klinken ze door hun Jesus & Mary Chain-noisegitaren ongelooflijk Brits) en aan de bijna oneindige lijst van deze groepjes kun je daar nu ook Thrushes aan toe voegen.

Toen deze Amerikanen in 2007 hun debuut “Sun come undone” uitbrachten werden ze bedolven onder de superlatieven. De band zelf bleef relatief rustig bij dit alles en het duurde bijna drie jaar vooraleer ze terug op het front kwamen met hun tweede album “Nightfalls”, en dit alles op hun eigen label BirdNote Records.

Ook al schreeuwen ze het van de daken dat de legendarische producer Phil Spector hun patroonheilige is, toch klinkt het allemaal verschrikkelijk lekker rommelig. Het klinkt zelfs zo rommelig dat deze CD rechtstreeks uit 1986 (de C86-generatie, je weet wel) kon komen.

Wie goed doorheen de talrijke noisegitaartjes kan luisteren, ontdekt leuke indiemelodietjes die niet zouden misstaan op vroegere platen van pakweg Juliana Hatfield, Veruca Salt of de verschrikkelijke ondergewaardeerde Shop Assistants.

Het enige probleem waar de Thrushes (en de vele andere) mee te kampen zullen hebben is natuurlijk het feit dat vandaag de dag deze groepjes als paddestoelen uit de grond schieten en zo een onderdeel dreigen te worden van de grijze massa. Maar iedere scène is daar wel het slachtoffer van, dus het kaf van het koren scheiden is de boodschap.

“Nightfalls” zal niet bepaald uw wereld veranderen, maar het is in ieder geval weer een hoopvol teken voor de Amerikaanse alternatieve scène waar stilaan de Pearl Jam-clonen aan het uitsterven zijn.

http://www.myspace.com/thrushes

http://www.thrushesrule.com/

Didier Becu
22/03/2010

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 13/04/2021 : Gary Numan rekent af met heiligen en leugenaars

Gary Numan heeft een nieuwe plaat in de pijplijn. Op 21 mei komt 'Intruder' uit, een conceptplaat die voortbouwt op 'Savage' uit 2017. Waar 'Savage' handelde over een planeet die heropgebouwd moest worden nadat de klimaatverandering alle mogelijke rampen op de mensheid had afgestuurd, gaat 'Intruder' nog een ...

lees meer...
NIEUWS 13/04/2021 : Natuur neemt maatschappij over in laatste video van Enzo Kreft

Het coronavirus is een middel van de natuur om wraak te nemen op de mens. Dat moet zowat de centrale stelling zijn van 'Different World', de laatste plaat van Enzo Kreft. Het is opnieuw een diepzinnige conceptplaat geworden, met deze keer als thema de coronapandemie, maar die ook voortbouwt op vorige werken als 'Turning Point', ...

lees meer...
NIEUWS 12/04/2021 : Gert Kleinpunk weet het: morgen gaat het beter!

Vindt u ook dat er nood is aan perspectief in deze veel te lang aanslepende coronacrisis? Dan raden we u aan om uw oor te luister te leggen bij Gert Kleinpunk. Hij weet immers dat het morgen terug beter zal gaan, en voor dat nummer heeft hij ook een prachtige clip gemaakt, aan de tafel gezeten met zijn companen Ezra (accordeon), Yorick (cajon) ...

lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...