casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.277 items

   

The Valerie Solanas
The Return Of Jesus Christ
Jazz - Prog - Rock
08/04/2019 : The Valerie Solanas - The Return Of Jesus Christ
Green L.F.ant Records  Green L.F.ant Records
08/04/2019, Dimi Brands

Een stijl plakken op The Valerie Solanas is onbegonnen werk. Doordat zanger Michaël Brijs naast de microfoon ook nog de dwarsfluit ter hand neemt denk je vrij snel aan Jethro Tull, daarenboven wagen de nummers van The Valerie Solanas zich al wel eens op de gevaarlijk gladde prog-weg (ik zeg gevaarlijk omdat het een weg is waar ik al meermaals over uitgegleden ben). Maar net zo zeer horen we het broeierige southern rock sfeertje zoals we dat kennen van bij een band als Drive-By Truckers. Althans, zo ervaren wij The Return Of Jesus Christ: een even boeiende als broeierige kruisbestuiving die we muzikaal gezien automatisch linken aan de bakermat van de groep: Antwerpen.

The Valerie Solanas draait ondertussen al 13 jaar mee. In 2006 verenigden Brijs, Filip Vandebril (bas), Diederik ‘Dmonkeyjazz’ Van Remoortere (drums) en Tom Tiest (gitaar) zich als The Crooney Tunes. Voor hun repertoire putten ze grotendeels uit de jazz- en croonertraditie, met occasioneel eigen nummers en moderne arrangementen. De covers evolueerden naar een barokke mix van pop, jazz, rock, country, swing en bigband: de band ging met een grotere bezetting werken en schreef arrangementen voor een driekoppige blazerssectie, The Hired Guns. In 2009 verscheen het eerste album Elevator Girl onder die nieuwe groepsnaam.

Toen de crooners verdwenen als inspiratiebron en plaats ruimden voor invloeden van Iggy Pop en Morphine tot Igor Stravinsky, Maurice Ravel, Charles Mingus, Eric Dolphy en Roland Kirk, maar steeds met de dwarsfluit als rode draad, herdoopten ze zichzelf tot The Valerie Solanas. Een belezen type als u daar weet natuurlijk dat dit de naam was van de feministe die in 1968 Andy Warhol drie kogels door het lijf joeg. Warhol overleefde de aanslag, maar herstelde echter nooit volledig van de verwondingen. Een eerste EP onder deze groepsnaam, Strange Going On, kwam eveneens uit in 2009. Deze EP ontstond uit de soundtrack die de Solanas creëerden in opdracht van het LaMPEKaP Collectief voor hun project “Het Raam” in 2012. Deze vzw is een collectief dat de grenzen aftast van film, installatie en theater. In “Het Raam” kon de toeschouwer een film noir-achtige thriller volgen op verschillende locaties op de Antwerpse Meir. Op voorhand gefilmde scènes werden geprojecteerd op blinde muren in het centrum van Antwerpen. Deze fictieve “ramen” gaven de toeschouwer zicht op een moordcomplot dat zich ontwikkelde. Frontman Brijs liet zich voor de compositie beïnvloeden door Angelo Badalamenti. Ondertussen werd Bert Lezy ingelijfd als vast grafisch vormgever bij de Solanas. Het gaat hier niet alleen om het artwork, want ook live is Lezy een vast lid die terwijl zijn makkers musiceren aan de slag gaat met doek en penseel.

In 2014 verscheen het tweede album Amazons. Twee jaar later (2016) volgde nog meer bevestiging in de vorm van hun derde, Voodoo Glue.

Netjes op dit elan voortgaand is er nu The Return Of Jesus Christ. De geloofsbelijdenis van The Valerie Solanas? Als extremistisch atheïst (geleend van schrijver/komiek Joost Van De Casteele: in niets geloven maar dan wel heel hard!) kunnen we gerust zijn, want prekerig wordt het nooit en uiteindelijk blijft Jezus vooral een (zoals ze het in Antwerpen zeggen) postuurke tegen de muur.

Belgische muzikanten lijken iets te hebben met huisvrouwen. Natuurlijk denk je dan aan (wat mij betreft vreselijke stinker) ‘Housewives’ van Daan, de Solanas doen diepgravender onderzoek en ontfermen zich over de ‘Lonely Housewives’. Een doelgroep die in hun leefwereld de toevlucht heeft gezocht in de armen van het al even Antwerpse Radio Minerva zo lijkt, of nee wacht even, dat is dat crooner verleden dat nog even listig de kop opsteekt.

Tijdens drie nummers (‘Masquerade’, ‘4th Dimension’ en ‘The Statuette’) maakt Lien De Greef (oftewel Lady Linn) haar opwachting om het duet aan te gaan met Brijs. De Solanas hebben duidelijk de juiste connecties, en ze weten hoe er mee om te springen.

The Return Of Jesus Christ is waarschijnlijk niet voor alle Dark Entries lezers weggelegd, maar eenieder met een gezonde interesse voor Belpop in het algemeen heeft aan dit kwartet een vette kluif. En over Belpop gesproken: kunnen we afspreken dat we in het volgende decennium op het nummer ‘I Can’t Grow Up’ terugkijken als een Belpop klassieker (met serieuze internationale ambities)? Want niet alleen de eindzin (“Let’s blend into Michael Jackson so we can heal the world.”) is geniaal, het is slechts de kers op een muzikaal perfect gebakken taart.

The Valerie Solanas

Dimi Brands
08/04/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in premičre.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...

lees meer...
NIEUWS 22/06/2020 : Enzo Kreft gaat door en door

Enzo Kreft had ons in 2019 al zeer aangenaam verrast met 'Control', een conceptplaat over de nevenwerkingen van de technologische vooruitgang. De plaat was de derde al sinds Enzo in 2016 na een lange pauze terug begon te musiceren. Hij laat er geen gras over groeien, want er staat al een nieuwe plaat in de steigers. De exacte uitgavedatum ...