casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.646 items

   

The Touchables
Svart/Hvitt
Avant-Garde - Hedendaags klassiek - Noise
10/01/2021 : The Touchables - Svart/Hvitt
ConradSound  ConradSound
10/01/2021, Dimi Brands

Kan je als hedendaags klassieke orkest iets maken wat klinkt als industrial, ja zelfs noise? Door deze review met deze vraag aan te vatten laat het antwoord zich al raden. Uiteraard, in de wondere wereld van het experiment kan immers alles, daarvan zijn er op onze pagina’s voorbeelden te over. De Noren die zichzelf The Touchables noemen, een groep van 9 muzikanten, waagt ook een poging om met hun klassieke instrumenten een niet alledaagse vertolking te berde te brengen.

Het arsenaal instrumenten dat wordt aangesleept om in deze opdracht te volharden zijn fluit, fagot, basklarinet, contrabasklarinet, bastrombone, piccoletto viool (viool met drie snaren), viool, cello, microtonale tuba, handbel, basdrum, percussie, contrabas en octobas.

Het doel bij het oprichten van The Touchables door Ole-Henrik en Guro Skumsnes Moe was om de combinaties van instrumenten te verkennen waarvan ze vonden dat ze meer erkenning verdienden en meer gehoord moesten worden binnen het gebied van nieuwe muziek.

Svart/Hvitt is het eerste album waarop het volledige kamerorkest te horen is. De instrumentatie van The Touchables evolueert constant en het orkest is immer op zoek naar onontgonnen land en werkt hiervoor samen met tal van andere componisten die binnenkort te horen zullen zijn op nieuwe releases.

In het verleden werkte Ole-Henrik Moe al samen met gerespecteerde namen als Motorpsycho, Todd Terje en Andre Bratten.

Svart/Hvitt of vertaald zwart/wit valt letterlijk te nemen. Het album kan je aanspreken of compleet niet, een grijze middenweg valt er niet te bewandelen.

Daar waar bij debuut The Noise Is Rest (2019) zich richtte op de “extreme extremen” van octobas en piccoletto viool, focust Svart/Hvitt op diepere meditaties door lage frequenties en de dikke texturen van het volledige kamerorkest.

Het fundament in de compositie zijn etudes en oefeningen gemaakt door Guro S. Moe vermengd met microtonale instructies van Ole-Henrik Moe. Het stuk onderzoekt het fenomeen “comprovisatie”, wat zoveel betekent als het zweven ergens tussen compositie en improvisatie. Verschillende manieren vinden om te instrueren, notities maken, gedachten te voeden, wat kan eindigen in een vruchtbaar muziekstuk. Het werk probeert daarom een zeer gevoelig gebied binnen te dringen, waar muzikanten altijd zeer actieve luisteraars moeten zijn, evenals creatieve co-componisten.

Uitdagend dus en dit zowel voor artiest als luisteraar want Svart/Hvitt vraagt heel wat geduld. Geduld dat enkel beloond wordt voor hen die hiervoor echt openstaan.

Dus wie eens een niet voor de hand liggende combinatie wil horen die de term klassieke industrial een geheel andere lading geeft kan mogelijks “geraakt” worden door The Touchables.

Je krijgt ook slechts sporadisch de indruk naar een klassiek orkest te luisteren: de klanken van de blazers wringen zich subtiel tussen de soundscapes en op het tweede stuk (van totaal vier titelloze stukken) bewijst de speciale piccoletto viool dat het een uiterst geschikt instrument blijkt te zijn voor het produceren van typische schelle snijdende noiseklanken.

Maar met geduld uitoefenen bedoelen we ook dat de stukken tergend traag voortslepen en je daarenboven bij momenten je het volume van je stereo aardig dient te verhogen wil je überhaupt wat horen. Een goede koptelefoon is in deze dus geen overbodige luxe.

In 2021 verschijnt Dots Kinematics, alwaar de Noren zich wagen aan bewerkingen van legendarische Japanoise artiesten. Liefhebbers van Zeitkratzer hebben er met deze Noren een te onthouden naam bij.

Dimi Brands
10/01/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/03/2021 : Euphemia Rise presenteert eerste EP.

Farewell To Greatness is de eerste officiële EP van het Belgische project Euphemia Rise. We berichtten reeds dat de man hierachter Wim Lankriet is, zie ook Syrenomelia. De EP is meteen een introductie van de ambitie die Lankriet naar voor wil schuiven: een meer experimentele benadering van alternatieve rock brengen en op die manier, ...

lees meer...
NIEUWS 01/03/2021 : Mildreda tekent bij Dependent!

Jan Dewulf is een bezige bij. Zijn gothic rock project Your Life On Hold doet het flink bij cult label Solar Lodge en de Oostendenaar pakt met Mildreda, zowat het eerste electro project van deze veelzijdige muzikant (meneer De Wulf was een jochie van 16 toen hij het uit de ondergrond stampte), binnenkort uit met een album bij, jawel, Dependent. Dependent ...

lees meer...
NIEUWS 01/03/2021 : Cover 'Forever Young' kondigt nieuw Blutengel-album aan

De lockdown is geen reden voor Blutengel om het werk neer te leggen. Ze lieten verschillende keren van zich horen, onder meer door een samenwerking met Massive Ego en door het zijproject van meesterbrein Chris Pohl: She Hates Emotions. Dat project wou reeds de voorliefde van Pohl voor de wave uit de jaren 80 uitdrukken, maar nu betuigt ook ...

lees meer...
NIEUWS 01/03/2021 : Dirk Scheuber verlaat Project Pitchfork

Het komt niet helemaal onverwacht. Dirk Scheuber verlaat Project Pitchfork. Hij stond samen met zanger Peter Spilles aan de basis van de groep in 1989 in Hamburg, maar heeft al sinds 2016 een soloproject onder de naam Scheuber. Daar scoort hij op dit moment goed mee, onder meer met de huidige plaat 'Numb'. Bovendien was het duidelijk ...

lees meer...
NIEUWS 01/03/2021 : The Ultimate Dreamers lossen tweede video

Het leek er lang op dat The Ultimate Dreamers een van de vele vergeten new wavegroepen uit de jaren 80 zouden blijven. Ze bestonden van 1986 tot 1990 en onder hun gelederen vonden we onder meer Frédéric Cotton, thans bekend als de organisator van de Fantastique.Nights-concerten en de Club New Wave-fuiven. We hadden er geen idee ...

lees meer...
INTERVIEW : WÜLF7 - We verdienen deze aarde niet en ik ben ervan overtuigd dat we haar verder gaan vernielen.

Wie zijn electro graag compromisloos hard heeft, als een avalanche van harde beats zonder rustpauze en zonder tragere stukken, moet beslist zijn oor lenen aan WÜLF7. Dit duo begon in 2019 en bracht al snel de ep 'The Night Of The Wolves' uit, met een veelbelovende mix van EBM en dark electro die ze 'Dark Electro Body Melancholic' ...

lees meer...
INTERVIEW : EPICA - Epica blijft schitteren: tijd voor ‘Omega’!

Het laatste epos van Epica ligt me nog vers in het geheugen en schuift met de regelmaat van de klok die cd-speler binnen. ‘The Holographic Principle’ weet je wel? Een monumentaal werk. Toch enige vrees: hier kunnen ze nooit niet meer ‘over’. Wat dan? Tot ik wat songs hoorde van hun 8ste studioalbum, ‘Omega’, ...