casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.718 items

   

The Touchables
Svart/Hvitt
Avant-Garde - Hedendaags klassiek - Noise
10/01/2021 : The Touchables - Svart/Hvitt
ConradSound  ConradSound
10/01/2021, Dimi Brands

Kan je als hedendaags klassieke orkest iets maken wat klinkt als industrial, ja zelfs noise? Door deze review met deze vraag aan te vatten laat het antwoord zich al raden. Uiteraard, in de wondere wereld van het experiment kan immers alles, daarvan zijn er op onze pagina’s voorbeelden te over. De Noren die zichzelf The Touchables noemen, een groep van 9 muzikanten, waagt ook een poging om met hun klassieke instrumenten een niet alledaagse vertolking te berde te brengen.

Het arsenaal instrumenten dat wordt aangesleept om in deze opdracht te volharden zijn fluit, fagot, basklarinet, contrabasklarinet, bastrombone, piccoletto viool (viool met drie snaren), viool, cello, microtonale tuba, handbel, basdrum, percussie, contrabas en octobas.

Het doel bij het oprichten van The Touchables door Ole-Henrik en Guro Skumsnes Moe was om de combinaties van instrumenten te verkennen waarvan ze vonden dat ze meer erkenning verdienden en meer gehoord moesten worden binnen het gebied van nieuwe muziek.

Svart/Hvitt is het eerste album waarop het volledige kamerorkest te horen is. De instrumentatie van The Touchables evolueert constant en het orkest is immer op zoek naar onontgonnen land en werkt hiervoor samen met tal van andere componisten die binnenkort te horen zullen zijn op nieuwe releases.

In het verleden werkte Ole-Henrik Moe al samen met gerespecteerde namen als Motorpsycho, Todd Terje en Andre Bratten.

Svart/Hvitt of vertaald zwart/wit valt letterlijk te nemen. Het album kan je aanspreken of compleet niet, een grijze middenweg valt er niet te bewandelen.

Daar waar bij debuut The Noise Is Rest (2019) zich richtte op de “extreme extremen” van octobas en piccoletto viool, focust Svart/Hvitt op diepere meditaties door lage frequenties en de dikke texturen van het volledige kamerorkest.

Het fundament in de compositie zijn etudes en oefeningen gemaakt door Guro S. Moe vermengd met microtonale instructies van Ole-Henrik Moe. Het stuk onderzoekt het fenomeen “comprovisatie”, wat zoveel betekent als het zweven ergens tussen compositie en improvisatie. Verschillende manieren vinden om te instrueren, notities maken, gedachten te voeden, wat kan eindigen in een vruchtbaar muziekstuk. Het werk probeert daarom een zeer gevoelig gebied binnen te dringen, waar muzikanten altijd zeer actieve luisteraars moeten zijn, evenals creatieve co-componisten.

Uitdagend dus en dit zowel voor artiest als luisteraar want Svart/Hvitt vraagt heel wat geduld. Geduld dat enkel beloond wordt voor hen die hiervoor echt openstaan.

Dus wie eens een niet voor de hand liggende combinatie wil horen die de term klassieke industrial een geheel andere lading geeft kan mogelijks “geraakt” worden door The Touchables.

Je krijgt ook slechts sporadisch de indruk naar een klassiek orkest te luisteren: de klanken van de blazers wringen zich subtiel tussen de soundscapes en op het tweede stuk (van totaal vier titelloze stukken) bewijst de speciale piccoletto viool dat het een uiterst geschikt instrument blijkt te zijn voor het produceren van typische schelle snijdende noiseklanken.

Maar met geduld uitoefenen bedoelen we ook dat de stukken tergend traag voortslepen en je daarenboven bij momenten je het volume van je stereo aardig dient te verhogen wil je überhaupt wat horen. Een goede koptelefoon is in deze dus geen overbodige luxe.

In 2021 verschijnt Dots Kinematics, alwaar de Noren zich wagen aan bewerkingen van legendarische Japanoise artiesten. Liefhebbers van Zeitkratzer hebben er met deze Noren een te onthouden naam bij.

Dimi Brands
10/01/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...