casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.575 items

   

The Touchables
Svart/Hvitt
Avant-Garde - Hedendaags klassiek - Noise
10/01/2021 : The Touchables - Svart/Hvitt
ConradSound  ConradSound
10/01/2021, Dimi Brands

Kan je als hedendaags klassieke orkest iets maken wat klinkt als industrial, ja zelfs noise? Door deze review met deze vraag aan te vatten laat het antwoord zich al raden. Uiteraard, in de wondere wereld van het experiment kan immers alles, daarvan zijn er op onze pagina’s voorbeelden te over. De Noren die zichzelf The Touchables noemen, een groep van 9 muzikanten, waagt ook een poging om met hun klassieke instrumenten een niet alledaagse vertolking te berde te brengen.

Het arsenaal instrumenten dat wordt aangesleept om in deze opdracht te volharden zijn fluit, fagot, basklarinet, contrabasklarinet, bastrombone, piccoletto viool (viool met drie snaren), viool, cello, microtonale tuba, handbel, basdrum, percussie, contrabas en octobas.

Het doel bij het oprichten van The Touchables door Ole-Henrik en Guro Skumsnes Moe was om de combinaties van instrumenten te verkennen waarvan ze vonden dat ze meer erkenning verdienden en meer gehoord moesten worden binnen het gebied van nieuwe muziek.

Svart/Hvitt is het eerste album waarop het volledige kamerorkest te horen is. De instrumentatie van The Touchables evolueert constant en het orkest is immer op zoek naar onontgonnen land en werkt hiervoor samen met tal van andere componisten die binnenkort te horen zullen zijn op nieuwe releases.

In het verleden werkte Ole-Henrik Moe al samen met gerespecteerde namen als Motorpsycho, Todd Terje en Andre Bratten.

Svart/Hvitt of vertaald zwart/wit valt letterlijk te nemen. Het album kan je aanspreken of compleet niet, een grijze middenweg valt er niet te bewandelen.

Daar waar bij debuut The Noise Is Rest (2019) zich richtte op de “extreme extremen” van octobas en piccoletto viool, focust Svart/Hvitt op diepere meditaties door lage frequenties en de dikke texturen van het volledige kamerorkest.

Het fundament in de compositie zijn etudes en oefeningen gemaakt door Guro S. Moe vermengd met microtonale instructies van Ole-Henrik Moe. Het stuk onderzoekt het fenomeen “comprovisatie”, wat zoveel betekent als het zweven ergens tussen compositie en improvisatie. Verschillende manieren vinden om te instrueren, notities maken, gedachten te voeden, wat kan eindigen in een vruchtbaar muziekstuk. Het werk probeert daarom een zeer gevoelig gebied binnen te dringen, waar muzikanten altijd zeer actieve luisteraars moeten zijn, evenals creatieve co-componisten.

Uitdagend dus en dit zowel voor artiest als luisteraar want Svart/Hvitt vraagt heel wat geduld. Geduld dat enkel beloond wordt voor hen die hiervoor echt openstaan.

Dus wie eens een niet voor de hand liggende combinatie wil horen die de term klassieke industrial een geheel andere lading geeft kan mogelijks “geraakt” worden door The Touchables.

Je krijgt ook slechts sporadisch de indruk naar een klassiek orkest te luisteren: de klanken van de blazers wringen zich subtiel tussen de soundscapes en op het tweede stuk (van totaal vier titelloze stukken) bewijst de speciale piccoletto viool dat het een uiterst geschikt instrument blijkt te zijn voor het produceren van typische schelle snijdende noiseklanken.

Maar met geduld uitoefenen bedoelen we ook dat de stukken tergend traag voortslepen en je daarenboven bij momenten je het volume van je stereo aardig dient te verhogen wil je überhaupt wat horen. Een goede koptelefoon is in deze dus geen overbodige luxe.

In 2021 verschijnt Dots Kinematics, alwaar de Noren zich wagen aan bewerkingen van legendarische Japanoise artiesten. Liefhebbers van Zeitkratzer hebben er met deze Noren een te onthouden naam bij.

Dimi Brands
10/01/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
INTERVIEW : LUC WAEGEMAN - Passie en bezieling, daar draait het om.

De verrassende (en toch ook weer niet) nummer 1 in mijn eindejaarslijstje: de Limburgers van Kregel! Een interview met hen kon je hier reeds lezen, daarom leek het ons het ideale moment om eens een babbeltje te slaan met hun werkgever. Wagonmaniac Music bracht namelijk naast de 4 Kregel EP’s nog tal van sterk materiaal uit, en dit in ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...