casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

The Talking Book
Talking Book II
Ambient - Drone - Electroacoustic - Experimental
10/09/2020 : The Talking Book - Talking Book II
Koolarrow
10/09/2020, Dimi Brands

Dat men er bij Faith No More een handje van weg heeft om zich niet enkel blind te staren op het maken van oerdegelijke crossover, daarvan zijn de talrijke nevenprojecten van frontman Mike Patton het levende bewijs. Er valt misschien iets te zeggen over de profetische waarde van FNM-klassieker ‘Midlife Crisis’ wat dat betreft?

Hoe het ook zij, de heer Patton is heus niet de enige binnen deze Amerikaanse groep die weleens lustig aan het experimenten slaat.

Zo ook bassist Bill Gould, een van de medeoprichters van de band die voor de tweede keer aan de slag ging met Jared Blum om een vervolg te breien aan het eerder aangevatte project The Talking Book.

Bijna tien jaar hebben we hierop moeten wachten, en in die tussentijd groeide het project na de toevoeging van Blums collega bij Gigante Sound, Dominic Cramp, uit tot een trio.

De ware reden voor de lange pauze was van velerlei aard: er waren technische problemen, een overstroming had het gemunt op de studio, individuele projecten die tijd opeisten,... Langzaam bleek dat het materiaal dat de heren reeds verzameld hadden stilaan als onvolmaakt begon aan te voelen. Delen werden verder uitgewerkt, herbekeken en herwerkt. In Talking Books wereld van abstracte muziek speelt de factor gevoel een belangrijke (zeg gerust allesbepalende) rol en het was vooral die reden die maakte dat het tot 2020 zou duren vooraleer dit tweede deel werd uitgebracht.

Wie onder de indruk was van deel 1, zal dit nog meer zijn van zijn opvolger. Ontegensprekelijk zal je toegeven dat deze plaat met hetzelfde DNA gezegend is als zijn voorganger, maar wat zeker ook in het oor springt is dat men hier veel meer ingezet heeft op diversiteit. Logge ambient drone collages worden gecompenseerd door meer traditionele instrumenten, songstructuren en arrangementen. Talking Book II is inderdaad een album van extremen. Voor het gemak plaatsen we dit dan ook onder de noemer ‘experimenteel’ maar nergens bekruipt ons het gevoel dat Gould het zo bont maakt zijn FNM-makker Mike Patton dat reeds deed bij projecten als bijvoorbeeld Fantomas. Maar zeggen dat The Talking Book hapklare brokjes muziek serveert, is nu ook weer een brug te ver.

Verwacht je hier vooral aan zeer dreigende composities, bij momenten neemt het heuse dark ambient proporties (dit album had net zo goed kunnen uitkomen op Cryo Chamber, zoals u weet een label gespecialiseerd in filmische dark ambient), met als aangenaam extraatje tal van geluidjes die soms heel onverwacht de kop opduiken.

Wij kregen onze promo in cd formaat (officieel verschijnt het album op vinyl en download) en we moeten zeggen dat deze verzameling losse nummertjes ons snel deed besluiten dat er in deze miniatuurtjes (slechts vier van de veertien nummers overstijgen de 3 minuten) heel wat levendigheid verscholen zit, tevens bekruipt ons de gedachte dat de stempels die ze drukken best wel wat langer in inkt hadden mogen rusten. Talking Book II moet het inderdaad hebben van de totaalervaring. Het is gemaakt om tot je te nemen in twee complete stukken (daarom brengt de band ook een gelimiteerde versie op vinyl uit dat een die delen netjes over de plaatkanten verspreidt) en dan liefst van al door een koptelefoon.

De onmogelijkheid om hier een welomlijnde stijl op te plakken is net de betrachting van Talking Book dat met dit album zijn uiterste best doet om het tegenovergestelde van zogenaamde “genre muziek” te brengen. Je hoort flarden die herinneren aan de vroegste ambient projecten van Brian Eno en diens samenwerkingen met David Bowie, Tsjechische en Servische soundtracks uit de jaren 60, Engelse folk en kustmelodieën, prog gitaren die zich verstrengelen met stoffige electro-akoestische tape muziek en muziek uit David Lynch’ Eraserhead soundtrack. Ja, The Talking Book II luistert nog het meest van al weg als een soundtrack. Eentje van het eigenzinnige soort, en gelukkig ontdaan van de overdreven dramatische intensiteit die maakt dat wij doorgaans genoegen nemen met enkel de film. Conform de vraag van de kip en het ei kunnen we stellen dat hier de muziek er eerst was, al duurde het niet lang eer de film zich ook in onze geest begon te manifesteren.

The Talking Book

Dimi Brands
10/09/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten