casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.968 items

   

The Stargazer's Assistant
Mirrors & Tides, Shivers & Voids
Dark Ambient - Drone - Ethereal / Heavenly Voices - Martial
04/05/2020 : The Stargazer's Assistant - Mirrors & Tides, Shivers & Voids
Zoharum  Zoharum
04/05/2020, Henk Vereecken

Het project van David J. Smith, bekend als bandleider en drummer van de avant garde rock group Guapo. Hij formeerde The Stargazer’s Assistant in 2007. Oorspronkelijk opgezet als een soloproject om soundtracks te leveren voor zijn werk als beeldend kunstenaar, is het sindsdien uitgegroeid tot een project voor live performances en samenwerkingen met filmmakers en performance artiesten. De groep is momenteel een trio. Tweede groepslid is David J. Knight (Danielle Dax, Lydia Lunch) met wie Smith ook optreedt in de groep UnicaZürn (samen met Stephen Thrower - Coil, Cyclobe). Derde groepslid is Michael J. York (Coil, Cyclobe, Teleplasmiste). Sinds 2012 werken Smith en York samen in de live incarnatie van Stephen Thrower en de groep Cyclobe van Ossian Brown.

Tot op heden kende ik The Stargazer's Assistant niet maar het is een zeer prettige kennismaking. Het project verkent een soort onaardse klankenwerelden en ondermijnt vakjes en genre-identificaties. In plaats daarvan trekt The Stargazer's Assistant de luisteraar mee in een onbekende, rijk atmosferische geluidswereld met spectrale melodieën en spookachtige sferen, soms behoorlijk onheilspellend maar altijd warm en met diepe emoties beladen. Volgens het biootje hoort deze muziek subtiele visioenen op te wekken zoals van oeroude bossen, uitgestrekte vlaktes, zich vervormende wolken, verroeste metalen scheepsrompen, natte rotswanden en lichten flikkerend in het donker. Ik kan mij hierbij aansluiten, alleen een beetje vreemd dat het martiale element niet wordt vermeld.

“Mirrors & Tides, Shivers & Voids” (6 tracks, 55 minuten speelduur) is het derde album onder de naam The Stargazer’s Assistant, maar eigenlijk is het een samensmelting van twee oudere EP’s. Beide EP’s verschenen reeds in verscheidene formats waaronder een uitgave met twee afzonderlijke 33 toeren 10” vinyl platen in 2013 op het Amerikaanse Utech Records. Twee EP’s op een cd krijgen we hier dus gepresenteerd. De eerste drie tracks vormen “Mirrors & Tides”, de laatste drie “Shivers & Voids”

1. “Mirrors & Tides” EP

Het album opent met “Coral Butterfly”, Een droney neoklassiekerig pianostuk met trage nazinderende piano-aanslagen op een drone achtergrond. Satie revisited en naar het einde toe duikt een soms half versmoorde zangstem op. Het blijkt die van Mika Rättö te zijn van de Finse krautrockband Circle.

“Mirrors & Tides”, de titeltrack van de eerste EP, is uit hetzelfde laken gesneden maar wat minder droney met gitaar en toetsen en een enorm beklijvend minimaal-repetitief melodietje. Het eindigt met een solostukje neoklassiek pianogepingel.

“Secret Kingdom Of The Swift” begint met oorlogssamples, meer bepaald het geluid van gierende bommen. Het is een intrigerend stuk ambient met een soort experimenteel klokkenspel melodietje en meerdere melodieën en drones die in elkaar vloeien.

2. “Shivers & Voids” EP

“Night Soil” begint heel relaxed met vogelgeluiden (het klinkt als nachtvogels) en dark ambient met akoestische gitaar en donkere synth drones maar plots wordt de toch wel reeds onheilspellende rust verstoord door nog meer fluitende bommen en ontploffingen.

In “Shivers & Voids”, de titeltrack van de tweede EP, zit een melancholische mannelijke zangstem en wat later duikt nog een vrouwelijke stem op en een fluisterstem. Dit klinkt behoorlijk ethereal maar op een repetitief minimalistische manier want de stemmen zijn geloopt (of zo klinkt het toch). Het is een enorm intrigerende en hypnotiserende track die ook behoorlijk hard naar dark ambient neigt. Mijn favoriete track van het ganse album.

Ook slottrack “The Dream Kingdom” twijfelt tussen ethereal met een Dead Can Dance of Arcanasfeertje en desolate dark ambient. Later treedt ook meer en meer martiaal tromgeroffel op de voorgrond die door de intreurige dark ambient synthtonen heendringen. The Dream Kingdom maakt zich volgens mij schuldig aan bloedige veldslagen en dit is de soundtrack bij de aanblik op het nog nadampende slagveld, als de strijd gestreden is en het is geen prettige aanblik.

Was het eerst het Oostenrijkse Steinklang label dat de acts met een typische Cold Meat Industry klankkleur een plaats gaf, dan geeft dit label (dat nu trouwens ook behoorlijk op apegapen ligt) het estafettestokje meer en meer door aan het Poolse Zoharum. We zijn er alvast niet treurig om. Dit is weer zo een plaatje waarin je bij elke luisterbeurt meer ontdekt. Voor wie houdt van aan martial verwante dark ambient en ethereal is dit een supermooie aanwinst.

Facebook

Bandcamp

Henk Vereecken
04/05/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/01/2022 : Oracula Records kondigt eindelijk de nieuwe releases aan op vinyl.

Niet dat het label er zo veel aan kan doen... Op de bandcamp pagina van dit fijne Spaanse label staan al een paar maand nieuwe titels te blinken maar diegene die deze ook effectief op de fysieke drager willen kunnen binnenkort eindelijk worden bediend. Door problemen en oponthoud (iets waar wel meerdere kleinere labels mee kampen) in de perserijen ...

lees meer...
NIEUWS 26/01/2022 : Dolva Sana, nieuw en Belgisch

Het project Dolva Sana brengt koude, grimmige en minimalistische synth pop beïnvloed door new wave, krautrock, vroege synth pop en andere pioniers van de elektronische muziek. Het project, een collaboratie tussen muzikant en producer Frederic Caure (Kortrijk, België) en Jake Harding (London, VK), werd opgericht in 2021. "Hard-boiled ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Nieuw werk van Principe Valiente op komst

Altijd al raar gevonden dat deze Zweedse post punkers niet ietwat meer populariteit genieten. Wat mij betreft mogen ze gerust op de komende Halloween editie van Sinner’s Day staan, temeer daar eind maart, eindelijk (vier jaar na “Oceans”), een nieuw album van deze heren verschijnt dat de titel “Barricades” mee ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Cold Transmission zet 2022 goed in!

Over dit Duitse post punk label hebt u alvast één en ander gehoord hier bij Dark Entries, en terecht want er zitten een paar heuse pareltjes in hun catalogus. Nu pakt het label uit met een nieuwe release van het Canadese The Gathering, “Parade”, en dat zomaar na 30 jaar windstilte! The Gathering werd in 1985 geformeerd ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...