casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.420 items

   

The Shovels
Spaced Out In Outer Space
Futurepop - Prog - Spacerock
15/12/2016 : The Shovels - Spaced Out In Outer Space
FONS Records  FONS Records
15/12/2016, Danny Quetin

Een cirkel is rond. Zonder Begin. Zonder Einde. Onze Planeet Aarde blijkt ook rond te zijn. Met een Begin en naar alle waarschijnlijk ooit met een Einde. Wat begon met een oerknal zal ten gepaste tijde zijn einde kennen waarvan we het verhaal zelfs niet willen weten. Een trip to the moon dan maar, waarom ook niet. Als er geen leven is creëren we wel wat leven. En dan neem ik graag The Shovels mee.

Maar in hoeverre zijn The Shovels een band ? In een periode van 20 jaar zijn er heel wat bezettingswisselingen geweest met 1 constante : boegbeeld Erik Debny. Al laat hij zich graag omringen door Schoon Volk : Niels Hendrix, Dave Schroyen, Michael Bijnens, Raf Borkelmans en Kim Kang. En voor zijn vijfde plaat Spaced Out In Outer Space zorgt Nele Janssen zowat op elk nummer voor de tweede stem.

Spaceship Intergalactica dus, en dan zou je je verwachten aan de lofzang der vliegende automobielen aangestuurd door veel elektronica en zelfreinigende robots. Maar niets van dat, deze Outer Space richt zich zoals we dat van Debny wat gewend zijn, op heerlijke arrangementen die refereren naar de sixties pop. Vanuit dat standpunt zou je Spaced Out In Outer Space een paradoxale conceptuele plaat kunnen noemen.

Want conceptueel is het zeker, denk aan aliens, ET en ruimtereizen die als gezelschap moeten fungeren naar een betere wereld. Tekstueel dan weer maf, dan weer stemmend tot nadenken. De zangkwaliteiten van Erik Debny mogen misschien niet altijd even toonvast zijn. Maar dat maakt het geheel zelfs net zo charmant. Maar songwriten kan hij als geen ander, laat dat duidelijk zijn.

Strak gearrangeerd met melodie, 14 songs die er staan. Die nostalgisch klinken, maar toch allesbehalve retro zijn. De tijdsreis van het toen en nu. Zoals de straffe opener Judy of de met mechanisch aangestuurde regenval bijgekleurde The E.T. Nest. Er zit dus wel wat elektronica in, maar vakkundig weggemoffeld tussen velerlei traditionele instrumenten. Het zijn vooral de songs op zich die met de nodige finesse zijn afgewerkt. De sixties hebben nooit zo actueel geklonken. Mocht ik nog wat haar op mijn kruin hebben, geheid had ik er een bloem tussen gestoken. Tussendoor neurie ik dan wel iets als een Dedicated Follower Of Fashion.

Zowat het meest opvallende nummer is het enige Nederlandstalige Naar De Maan, dat tekstueel onze huidige maatschappij achterlaat op zoek naar een betere leefwereld. Die Erik is zo gek nog niet al durft hij wel eens het tegendeel bewijzen. De wereld is om zeep, naar de maan als dubbelzinnige creatie.

Het geheel klinkt alsof men het niet al te serieus moet nemen, maar toch beluister je deze Spaced Out In Outer Space geheel met volle concentratie. Niet enkel voor de melodieusheid en met wereldklasse geschreven songs, maar zeker ook voor de teksten die je niet zomaar mag wegcijferen.

Mocht Erik Debny in Amerika wonen, hij had zeker al wel enkele wereldhits geschreven. Alsnog, en zelfs na twintig jaren, doet hij het nog voor en met vrienden. De ruimte is al ontdekt, hoog tijd dat de wereld The Shovels leert ontdekken.

Bandcamp

Facebook

Danny Quetin
15/12/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Comeback van het jaar / de eeuw: Placebo Effect!

U vindt dat de pandemie (te) lang duurt? Denk dan eens aan de schare trouwe old-school electrofans, die meer dan een kwarteeuw hebben moeten wachten op nieuw werk van Placebo Effect. U leest het goed: meer dan 25 jaar na 'Manipulated Mind Control' zijn de Duitse dark electro-pioniers terug met hun gloednieuw album 'Shattered Souls'. ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Nieuwe clip voor 'Smrt za smrt' van Laibach

Mochten we jaarlijks een prijs uitreiken voor de meest kunstzinnige video die gemaakt wordt, dan was de kans groot dat de prijs voor 2020 ging naar de laatste nieuwe van Laibach. Voor de nieuwe versie van 'Smrt za smrt' - 'dood om dood' in het Nederlands - heeft het kunstcollectief Metastazis immers geweldige constructies in ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Your Life On Hold: Erase Me

We blijven ons verheugen over de nieuwe lichting gothic rock. Onder meer over Your Life On Hold, het project van Oostendenaar Jan Dewulf aka John Wolf. Zijn laatste plaat 'Echoes From The Bardo' werd hier ontvangen met een lofrede van collega Kurt Ingels: 'Your Life On Hold is zonder meer de Belgische traditionele gothic rock act ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Concert Whispering Sons online

Whispering Sons wist niet enkel een frisse wind te laten waaien in het postpunk wereldje, ze wisten het genre ook weer populair te maken bij de jongere generatie. Hun nummers worden regelmatig gedraaid op Studio Brussel en Radio Willy. Ondertussen is het alweer twee jaar geleden dat hun langspeler 'Image' uitkwam, een uitgave die uiteraard ...

lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Documentaire over 'This Corrosion' van Sisters of Mercy

The Sisters of Mercy mogen dan wel ontkennen dat ze gothic zijn, ze hebben de goth-geschiedenis mee geschreven. Trash Theory, een YouTube-kanaal dat wel vaker interessante documentaires maakt over de geschiedenis van de gothicmuziek heeft onlangs een nieuwe video gepost waarin ze zich toespitsen op de Sisters. De docu vertelt eigenlijk het ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...