casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.965 items

   

The Rita
Journey Of The K-Verband (Throat Lure) (7')
Experimental - Noise
04/04/2017 : The Rita - Journey Of The K-Verband (Throat Lure) (7')
4iB Records  4iB Records
04/04/2017, Dimi Brands

Telkens weer besluipt ons enige vorm van vermaak als we de projectnaam The Rita onder ogen zien.

Aangezien deze naam in onze contreien eerder in verband gebracht wordt met een huismoeder op leeftijd of een wufte schlagerzangeres. Alleszins niet met die van een van de vaandeldragers van het harsh noise wall genre opgericht eind jaren 90 door Canadees Sam McKinlay, die vorig jaar versterking kreeg van Arlie Doyle.

Over het verhaal achter deze 7” valt meer te zeggen dan over de plaat zelf, ook wel een constante factor in het HNW genre. Een genre dat evenveel voor- als tegenstanders kent.

Wij bij Dark Entries kiezen zoals in eerdere reviews in dit genre reeds aangegeven geen kant, maar onderstrepen wel dat indien je je aan dit genre wil wagen, best eerst een snelcursus "algemene noise waardering" dient te volgen.

Nog meer dan bij reguliere noise, immers, is variatie in het harsh noise wall genre ver te bespeuren, en botst je, de naam zegt het zelf, op een solide muur van noise die met geen enkele voorhamer te slopen valt. Zeg niet dat we u niet gewaarschuwd hebben!

Terug over het verhaal achter Journey Of The K-Verband dan: allereerst kunnen we zeggen dat deze 7” (die reeds opgenomen werd in de zomer van 2011) het tweede hoofdstuk is dat volgt op langspeler The Voyage Of The Decima MAS.

Dit zegt u ongetwijfeld niets, maar hierbij dienen we te zeggen dat de Decima MAS een Italiaanse kikvorsman ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De K-Verband was hier de Duitse tegenhanger van, die de Italiaanse collegae en hun missies goed bestudeerd had.

Deze kikvorsmannen werden ingezet om explosieven onder schepen te plaatsen, maar het geluid van Journey Of The K-Verband is niet dit van in de lucht vliegende boten. The Rita gebruikte gewoon het gegeven van de kikvorsman als representatief thema voor deze opname (en dus ook van het eerste deel The Voyage Of The Decima MAS), ditmaal door gebruik te maken van geluidsbronnen terwijl men ondertussen een lijntje in de zee (een geliefd tijdverdrijf van McKinlay) wierp om op lingcod te vissen.

Ja, u leest het goed! In hetzelfde gebied alwaar de Voyage Of The Decima MAS geluiden werden opgesnorkeld, werden contact microfoons rechtstreeks vastgemaakt aan het lokaas wat impliceert dat iedere keer een lingcod toehapte, het geluid van binnen de keel kon worden opgenomen en later eventueel analoog gemanipuleerd kon worden, maar ook het geluid van water dat tegen de oppervlakte slaat en het verwijderen van het aas aan dek van de boot vormen in bewerkte vorm onderdelen van deze geluidservaring.

Wat bij aanvang een riskante onderneming om natuurlijke en gewelddadige geluidsbronnen op te pikken leek, bleek achteraf technisch gezien beter dan verwacht mee te vallen.

Een interessant gegeven is het alleszins, en wat ons betreft had hier ook meer ingezeten dan slechts twee keer 5 minuutjes aan geluiden, netjes verdeeld over twee plaatkanten. Eigen aan The Rita is ook het artwork weer netjes verzorgd, al vragen we ons af wat die naakte dame naast die close up van de lingcod staat te doen? Het zal net als vissen, een geliefd tijdverdrijf van McKinlay zijn, nemen we aan.

The Rita

Dimi Brands
04/04/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...

lees meer...
NIEUWS 02/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Xavier Kruth

Laat me starten met jullie allemaal een gelukkig, gezond en muzikaal interessant 2022 toe te wensen. Als ik terugkijk op 2021, dan kijk ik alweer terug op een jaar dat gekleurd werd door de coronapandemie. Artiesten aarzelden om nieuw werk uit te geven, maar minder dan in 2020, en de platen behandelden vaak de gevolgen van corona. Een overzicht ...

lees meer...
NIEUWS 01/01/2022 : To beard or not to beard?

Onder het motto: “het moet niet altijd kommer ende kwel ofte doom ende gloom zijn” duikt Ashtoreth in de gedaante van Sjaack Sjamaan om voor alle kinderkes groot en klein het oude kinder zeemanslied ‘Al die willen te Kap’ren vaeren’ te brengen. Ashtoreth, of Sjaack beter gezegd, zelf een man met baard werkte ...