casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.312 items

   

The Primitives
Everything’s Shining Bright – The Lazy Recordings 1985-1987
Garagerock - Indie - New wave - Psychedelic
31/10/2013 : The Primitives - Everything’s Shining Bright – The Lazy Recordings 1985-1987
Cherry Red Records  Cherry Red Records
31/10/2013, Henk Vereecken

Samen met de 2cd heruitgave van het Primitives debuutalbum “Lovely” ter ere van het 25ste jubileum van het album, bracht Cherry Red Records van The Primitives ook de dubbele cd compilatie “Everything’s Shining Bright – The Lazy Recordings 1985-1987” uit.

In de tijdspanne 1985 – 1987 bestonden The Primitives naast de vaste spil, zangeres Tracy Tracy en zanger-gitarist Paul Court, nog uit bassist Steve Dullaghan en drummer Pete Tweedle. ‘In memory of Stevie D’ lezen we op de inlay van deze uitgave want de bassist overleed jammerlijk in 2009.

The Primitives werden in 1985 opgericht te Coventry. In 1987 tekenden ze een contract met RCA dat tot de split in 1991 hun vaste platenmaatschappij zou blijven. Maar voor de opname van “Lovely” onder de hoede van RCA brachten The Primitives hun eerste vier singles uit op hun eigen label Lazy Records en al dat materiaal en nog veel meer uit de periode 1985-1987 staat hier verzameld op twee glanzende schijfjes.

Het eerste schijfje is goed voor 20 tracks. We krijgen uiteraard al het materiaal van de vier singles in al hun verschillende versies (de eerste 14 tracks). ”Thru The Flowers” is bijvoorbeeld goed voor 6 nummers want de EP – de allereerste release op het Lazy label - en de latere (heropgenomen) single bevatten afgezien van het titelnummer compleet verschillend materiaal. Van de titelsong krijgen we dus zowel de ‘original version’ als de heropgenomen versie. Dan volgden nog de singles “Really Stupid” en “Stop Killing Me” en dan was er ook nog de “Ocean Blue/Shadow” promo, een single met twee exlusieve tracks die weggegeven werd bij een Londens concert in mei 1987. Relatief weinig materiaal van deze singles zou later op het debuutalbum geïntegreerd worden: “Thru The Flowers”, “Stop Killing Me”, “Ocean Blue” en het rockabilly/fuzzmonster “Buzz Buzz Buzz” (de b-zijde van “Stop Killing Me”). Dat is het.

De “Lazy” singles laten al voluit de uitermate charmante en catchy mix van ‘mainstream’ (bubblegum pop, girl groups) en ‘alternatief’ of ‘underground’ (garage punk, new wave/postpunk, psychedelic rock) horen die het handelsmerk zou worden van The Primitives, in navolging van wat The Jesus & Mary Chain in 1985 deden op hun noisepop/garagefuzz orgie “Psychocandy”. Creatief met invloeden van The Velvet Underground tot Blondie spelen The Primitives hier al hun typische poppunk/postpunk psychedelica met jengelende fuzzgitaartjes. En van The Velvet Underground gesproken: The Primitives haalden hun bandnaam van de kortstondige pre-Velvet Underground band ‘The Primitives’ met als leden Lou Reed en John Cale.

De stemmen van Tracy en Paul schitteren hier weer als vanouds en ook hier heb ik weer een bijzondere voorliefde voor die paar zeldzame songs waar Paul in plaats van Tracy de leadvocals voor zijn rekening neemt. Het zijn de twee zweverige psychedelische pareltjes “Lazy” en “Laughing Up My Sleeve”, dat wel héél erg Velvet Underground klinkt.

Naast het complete songmateriaal van de vier singles krijgen we op het eerste schijfje nog twee demo’s: “Nothing Left” (een song die op “Lovely” zou terechtkomen) en een demo van “Really Stupid”. Voorts nog drie ‘live 1985 demo’s’, een van “Crash”, dé grote hit van “Lovely” en twee ‘previously unreleased’ live demo’s van “Across My Shoulder” en “Spacehead” en tenslotte is er nog de bonus track “Nothing Left (sounds version)”.

Het tweede schijfje telt 22 tracks en valt uiteen in twee blokken: de eerste 7 tracks vormen samen de “Everything’s Shining Bright – Unreleased 1987 Sessions”. The Primitives waren in de zomer van 1987 immers begonnen aan de opnames van hun debuutalbum dat “Everything’s Shining Bright” zou gaan heten en dat de volgende release zou zijn op het eigen Lazy label. Maar toen tekenden ze bij RCA en namen de hele zwik opnieuw op in een duurdere studio. Paul Court zegt nu dat hij sommige van deze oorspronkelijke versies uiteindelijk beter vindt dan die op “Lovely”, zoals het debuutalbum uiteindelijk zou gaan heten. Deze oorspronkelijke versies zijn voor het eerst voor het publiek beschikbaar dus, u leest het goed! Een exclusief snoepje voor de fans! Het tweede blok, de hoofdmoot, track 8 tot 22, is een liveblok: ‘Live at the ICA: 15/8/87’.

“Everything’s Shining Bright – The Lazy Recordings 1985-1987” is een geweldige verzameling songs maar – laten we eerlijk zijn – het is minder essentieel dan de “Lovely” heruitgave. De echte fan koopt ze natuurlijk allebei. Voor de modale liefhebber van indierock en gitaarwave kan de “Lovely” heruitgave waarschijnlijk wel volstaan.

Website

Facebook

Henk Vereecken
31/10/2013

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...