casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

   

The Opium Cartel
Valor
Pop - Prog - Synthpop / Electropop
04/08/2020 : The Opium Cartel - Valor
Apollon Records  Apollon Records
04/08/2020, Dimi Brands

Als er iemand van de Dark Entries redactie een medaille voor moed en zelfopoffering verdient, laat dat dan onze fijne collega Danny Quetin zijn. Als promo verantwoordelijke neemt hij de niet te onderschatten taak op zich om elk naar ons opgestuurd materiaal op voorhand te beluisteren om alzo te kunnen beslissen wie al dan niet in aanmerking komt voor het schrijven van een review.

Je kan dan vol jaloezie denken aan al de pareltjes die zo ter zijner oren komen, maar we doorprikken graag deze illusie door te wijzen op het feit dat we ook degelijk heel wat dingen toegezonden krijgen die we naast irrelevant ook als zijnde brol bestempelen.

Een groot aandeel in deze categorie heeft het Franse promotie agentschap Creative Eclipse, dat enkel en alleen omwille van Henk Vereeckens blinde progrock appreciatie nog op zijn gratie kan teren. De vraag over de relevantie van dit (en andere) genre(s) is reeds meermaals aangekaart op stomende redactievergaderingen, waarbij voor- en tegenstand reeds ettelijke kilometers verdwaalden in een straatje zonder eind. Laat de lezer maar beslissen wat hij/zij al dan niet relevant vindt, lijkt ons wat dat betreft de meest voor de hand liggende conclusie.

Hoe dit album van The Opium Cartel dan toch in mijn bakje terecht kwam, ondanks het voorbereidende werk van de heer Quetin die toch stilaan zou moeten weten dat ik een hartstochtelijke haat koester tegen alles wat in de buurt van prog-/psych- en spacerock komt, het mag een raadsel wezen.

Alhoewel, in de bovenhoek van het promoblad had Danny de suggestieve vraag “Afval?” genoteerd. Een term die we gebruiken voor materiaal dat niet per se besproken moet worden, we hebben naar labels in het verleden reeds gecommuniceerd dat we alles doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om al hetgene we toegestuurd krijgen te bespreken, maar dat dingen die absoluut niet passen op onze site geweerd kunnen worden. Al bij al blijven we vrijwilligers, en zou het jammer zijn dat we onze kostbare tijd steken in zulke ondingen in plaats van relevante artikels.

Afval, Danny’s muzikale oor staat op peil moet ik toegeven. En hoewel ik de persoonlijke mening ben aangedaan dat prog-brol zoals dit niets te zoeken heeft op Dark Entries, was het beluisteren van dit onding zo een marteling dat ik het niet kan laten er alsnog een artikel aan te wijden. Gedeelde smart is halve smart, zoals u weet.

The Opium Cartel is een Scandinavisch collectief rond songwriter/multi-instrumentalist Jacob Holm-Lupo dat zich beweegt tussen gesofisticeerde pop, art rock en synth pop. Daarnaast is hij ook bekend van zijn prog rock band White Willow. Op Valor, het derde album voor The Opium Cartel duikt hij in de wereld der verwaandheid en optimisme die de kindertijd en jeugd kenmerkt: de tijd waarin je nog denkt dat alles zal lopen zoals je het je voorstelt. Maar om niet het risico te lopen als naïeve lapzwans afgeschilderd te worden, betrekt hij ook de bitterzoete momenten waarin het kwartje valt dat sommige dingen wel eens anders kunnen uitdraaien dan hoe ze in de verbeelding opkwamen.

Muzikaal gezien brengt dit een flashback naar de jaren 80 teweeg met namen als The Blue Nile, Shriekback, late Roxy Music tot de tachtiger jaren prog pop van Alan Parsons Project en Camel. Met tal van gastmuzikanten tracht hij dit te realiseren, al laat enkel zangeres Silje Huleboer enige impressie na. Haar belangrijkste inspiratiebron is naar eigen zeggen Mariah Carey, al vragen we ons af of je daar zo maar ongestraft mee naar buiten kan komen.

Neem van mij aan dat The Opium Cartel werkelijk het slechtste uit de jaren 80 destilleert en dit verder kneedt in een geforceerd hedendaags jasje. Om een concreet voorbeeld aan te halen: tijdens opener ‘In The Streets’ krijgen we een werkelijk hemeltergende saxofoonsolo te horen, waarbij de drang om het op een lopen te zetten haast onbedwingbaar wordt. Een slechte start die op geen enkel moment goed gemaakt wordt, integendeel zelfs want een cliché gitaarsolo die tijdens ‘A Question Of Re-Entry’ jaren 80 dinosaurus stadionacts voor de geest roept daar worden we alleszins niet vrolijker van.

Ina A, de dertienjarige dochter Holm-Lupo, leent haar stem aan het door synths aangedreven ‘Nightwings’. Het is nog het meest genietbare nummer van Valor, ten minste als je into artiesten als Ellie Goulding of Goldfrapp bent. Een schrale troost want zoals u weet is dit soort synthpop zodanig rijkelijk vertegenwoordigt dat we op een weinig originele afgezant als The Opium Cartel -zacht uitgedrukt- niet zitten te wachten. Als bonus (het had echt niet gemoeten!!!!!) krijg je er nog ‘What’s It Gonna Be’ bovenop, een cover van de hairmetal band Ratt. Ik had er voorheen nog nooit van gehoord, en als ik de band fotogewijs opzoek, wens ik hier verder ook geen verandering in te brengen.

Alexander Stenerud (Zuma) is bij deze cover verantwoordelijk voor de zang, waar werkelijk je broek van afzakt. Het maakt meteen duidelijk dat als we dan toch een lichtpuntje in dit album moeten aanwijzen, het de zang van Huleboer is, Mariah Carey ten spijt.

Afval? Inderdaad, beste Danny, en een medaille die niemand zal benijden.

The Opium Cartel

Dimi Brands
04/08/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...