casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.312 items

   

The Notwist
Superheroes, Ghostvillains & Stuff
Electro Rock - Experimental - Glitch / IDM - Indie
08/11/2016 : The Notwist - Superheroes, Ghostvillains & Stuff
Alien Transistor  Alien Transistor
08/11/2016, Dimi Brands

The Notwist, sommigen zullen deze Duitse band nog kennen vanwege het zeer bescheiden Studio Brussel hitje ‘Chemicals’, anno 1998. Dankzij zijn knisperende beats wist deze song onze aandacht vast te grijpen en, belangrijk, vast te houden. Albums als Neon Golden (2001) en The Devil, You + Me (2008) vinden dan ook met de nodige regelmatig aftrek bij uw recensent van dienst, al zou ik me eens wat meer in het andere werk van The Notwist moeten verdiepen. Met een staat van dienst van meer dan 25 jaar (debuutplaat The Notwist dateert alweer van 1990) biedt Superheroes, Ghostvillains & Stuff alvast een fijne start hiervoor.

Deze live opname op dubbel CD (of triple 12” vinyl voor de liefhebbers) neemt je immers mee doorheen de catalogus van deze avontuurlijke band. Hoewel de nadruk van het materiaal ligt op de recentere albums, kan je ook hier en daar enkele oudjes terugvinden.

Naast de onuitputtelijke muzikale uitstapjes van The Notwist valt ook de zeer aangename zangstem van Markus Acher in het oor. Hoewel ik zelf geen groot fan ben van live albums, kan Superheroes, Ghostvillains & Stuff er meer dan goed mee door. De opnamekwaliteit van dit concert te Leipzig is uitmuntend te noemen, en de gebrachte nummers krijg je vaak in een bewerkt jasje te horen, soms zelfs in een betere versie dan de originele studioversie!

Indie rock vormt het hoofdbestanddeel van de Notwist sound, al is deze van de avontuurlijke soort, zo vangt een song als ‘Trashing Days’ aan met hiphop ritmes om te ontsporen in een psychedelische smeltkroes van electronica en krautrock. Op ‘Pilot’ gaat men zelfs de reggaetoer op, noem een muziekstijl en je vindt hem geheid terug in de sound van The Notwist. Hun albums doen het dankzij deze eigenzinnige aanpak steevast goed bij de verzamelde muziekpers. Wat ook geldt voor de projecten alwaar we eens een Notwist lid bij zien opduiken: Tied+Tickled Trio, Lali Puna, 13 & God en Ms. John Soda om de bekendsten te noemen.

Voor muzikale veelvraten die houden van een propvol gevuld bord, is het dan ook smullen geblazen, want diversiteit troef in het oeuvre van deze Duitsers.

Een muzikale kleerkast met tal van outfits van diverse pluimage (noisy rock ten tijde van het titelloze debuut uit ‘90 en opvolger Nook, over experimentele post-hardcore ten tijde van ‘12’ (1995) tot invloeden uit jazz en electronica op Shrink, glitch pop op Neon Golden,... met niet zelden kledingstukken die ondertussen verwisseld of over andere aangetrokken worden.

In dat opzicht denken we qua opzet een beetje aan een band als het Noorse Motorpsycho, dat ook een zeer gevarieerde backcatalogue naar voren kan schuiven, al kozen de Noren eerder voor de stevige gitaren, gingen de Duitsers van The Notwist vooral voor de indietronica behandeling, maar dat The Notwist ook stevig uit de hoek kan komen, kan je horen op ‘Kong’.

Als sleuteltrack voor deze live opname werd besloten om ‘Pick Up The Phone’ naar voren te schuiven, het had eigenlijk eender welk nummer kunnen zijn want geen enkel zwak moment te bespeuren op Superheroes, Ghostvillains & Stuff, maar als we dan persoonlijk toch één nummer zouden moeten tippen dat je gehoord moet hebben, dan gaan we voor de 13 en een halve minuut durende muzikale trip die ‘Pilot’ is, en die je een mooi beeld schetst van wat je muzikaal van The Notwist mag verwachten. De staande ovatie op het einde van het nummer spreekt wat ons betreft in deze ook boekdelen en is niet meer dan terecht. Afsluiten doe ik dan ook met de volgende tongbreker: Deze Duitsers zijn voor ongeoefende duistere oren wellicht niet duister genoeg, Duyster zijn deze Duitsers duizend maal meer dan menig duistere Duitser!

Benieuwd hoe dit live echt klinkt? Dan kan je op 16 februari in de Gentse Vooruit dit proefondervindelijk uittesten.

The Notwist

Dimi Brands
08/11/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...