casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.965 items

   

The Notwist
Superheroes, Ghostvillains & Stuff
Electro Rock - Experimental - Glitch / IDM - Indie
08/11/2016 : The Notwist - Superheroes, Ghostvillains & Stuff
Alien Transistor  Alien Transistor
08/11/2016, Dimi Brands

The Notwist, sommigen zullen deze Duitse band nog kennen vanwege het zeer bescheiden Studio Brussel hitje ‘Chemicals’, anno 1998. Dankzij zijn knisperende beats wist deze song onze aandacht vast te grijpen en, belangrijk, vast te houden. Albums als Neon Golden (2001) en The Devil, You + Me (2008) vinden dan ook met de nodige regelmatig aftrek bij uw recensent van dienst, al zou ik me eens wat meer in het andere werk van The Notwist moeten verdiepen. Met een staat van dienst van meer dan 25 jaar (debuutplaat The Notwist dateert alweer van 1990) biedt Superheroes, Ghostvillains & Stuff alvast een fijne start hiervoor.

Deze live opname op dubbel CD (of triple 12” vinyl voor de liefhebbers) neemt je immers mee doorheen de catalogus van deze avontuurlijke band. Hoewel de nadruk van het materiaal ligt op de recentere albums, kan je ook hier en daar enkele oudjes terugvinden.

Naast de onuitputtelijke muzikale uitstapjes van The Notwist valt ook de zeer aangename zangstem van Markus Acher in het oor. Hoewel ik zelf geen groot fan ben van live albums, kan Superheroes, Ghostvillains & Stuff er meer dan goed mee door. De opnamekwaliteit van dit concert te Leipzig is uitmuntend te noemen, en de gebrachte nummers krijg je vaak in een bewerkt jasje te horen, soms zelfs in een betere versie dan de originele studioversie!

Indie rock vormt het hoofdbestanddeel van de Notwist sound, al is deze van de avontuurlijke soort, zo vangt een song als ‘Trashing Days’ aan met hiphop ritmes om te ontsporen in een psychedelische smeltkroes van electronica en krautrock. Op ‘Pilot’ gaat men zelfs de reggaetoer op, noem een muziekstijl en je vindt hem geheid terug in de sound van The Notwist. Hun albums doen het dankzij deze eigenzinnige aanpak steevast goed bij de verzamelde muziekpers. Wat ook geldt voor de projecten alwaar we eens een Notwist lid bij zien opduiken: Tied+Tickled Trio, Lali Puna, 13 & God en Ms. John Soda om de bekendsten te noemen.

Voor muzikale veelvraten die houden van een propvol gevuld bord, is het dan ook smullen geblazen, want diversiteit troef in het oeuvre van deze Duitsers.

Een muzikale kleerkast met tal van outfits van diverse pluimage (noisy rock ten tijde van het titelloze debuut uit ‘90 en opvolger Nook, over experimentele post-hardcore ten tijde van ‘12’ (1995) tot invloeden uit jazz en electronica op Shrink, glitch pop op Neon Golden,... met niet zelden kledingstukken die ondertussen verwisseld of over andere aangetrokken worden.

In dat opzicht denken we qua opzet een beetje aan een band als het Noorse Motorpsycho, dat ook een zeer gevarieerde backcatalogue naar voren kan schuiven, al kozen de Noren eerder voor de stevige gitaren, gingen de Duitsers van The Notwist vooral voor de indietronica behandeling, maar dat The Notwist ook stevig uit de hoek kan komen, kan je horen op ‘Kong’.

Als sleuteltrack voor deze live opname werd besloten om ‘Pick Up The Phone’ naar voren te schuiven, het had eigenlijk eender welk nummer kunnen zijn want geen enkel zwak moment te bespeuren op Superheroes, Ghostvillains & Stuff, maar als we dan persoonlijk toch één nummer zouden moeten tippen dat je gehoord moet hebben, dan gaan we voor de 13 en een halve minuut durende muzikale trip die ‘Pilot’ is, en die je een mooi beeld schetst van wat je muzikaal van The Notwist mag verwachten. De staande ovatie op het einde van het nummer spreekt wat ons betreft in deze ook boekdelen en is niet meer dan terecht. Afsluiten doe ik dan ook met de volgende tongbreker: Deze Duitsers zijn voor ongeoefende duistere oren wellicht niet duister genoeg, Duyster zijn deze Duitsers duizend maal meer dan menig duistere Duitser!

Benieuwd hoe dit live echt klinkt? Dan kan je op 16 februari in de Gentse Vooruit dit proefondervindelijk uittesten.

The Notwist

Dimi Brands
08/11/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...

lees meer...
NIEUWS 02/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Xavier Kruth

Laat me starten met jullie allemaal een gelukkig, gezond en muzikaal interessant 2022 toe te wensen. Als ik terugkijk op 2021, dan kijk ik alweer terug op een jaar dat gekleurd werd door de coronapandemie. Artiesten aarzelden om nieuw werk uit te geven, maar minder dan in 2020, en de platen behandelden vaak de gevolgen van corona. Een overzicht ...

lees meer...
NIEUWS 01/01/2022 : To beard or not to beard?

Onder het motto: “het moet niet altijd kommer ende kwel ofte doom ende gloom zijn” duikt Ashtoreth in de gedaante van Sjaack Sjamaan om voor alle kinderkes groot en klein het oude kinder zeemanslied ‘Al die willen te Kap’ren vaeren’ te brengen. Ashtoreth, of Sjaack beter gezegd, zelf een man met baard werkte ...