casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.355 items

   

The Mystery Of The Bulgarian Voices featuring Lisa Gerrard
BooCheeMish
Ethereal / Heavenly Voices - Wereldmuziek
04/06/2018 : The Mystery Of The Bulgarian Voices featuring Lisa Gerrard - BooCheeMish
Prophecy Productions  Prophecy Productions
04/06/2018, Dimi Brands

Misschien toch een beetje een publiciteitsstunt, die “featuring Lisa Gerrard”. Zeker als je weet dat op slechts 4 van de 12 op BooCheeMish gepresenteerde nummers de stem die iedereen automatisch in verband brengt met Dead Can Dance haar bijdrage levert. (let wel hoe ze die typische Dead Can Dance-toets geeft aan de nummers ‘Pora Sotunda’, ‘Unison’, ‘Shandai Ya’ en vooral ‘Mani Yanni’ )

U hoort ons al afkomen: het is vooral het legendarische Bulgaarse vrouwenkoor dat met het meerendeel van de pluimen gaat lopen, en dat is hun gegund.

U moet immers weten dat het alweer meer dan 20 jaar geleden is dat The Mystery Of The Bulgarian Voices nog eens een nieuwe plaat op de markt bracht.

Single ‘Pora Sotunda’, dat op het eind van 2017 bij velen de verwachtingen de hoogte deden opstijgen, was reeds een voorsmaakje van deze toch wel opmerkelijke samenwerking.

“Formerly known as Le Mystère des Voix Bulgares” lezen we op het stickertje op de hoes, tja, je moet al een echt uilskuiken zijn (of geen woord Frans kennen) om niet te weten over welke groep het hier gaat.

Laat ons misschien eerst een korte geschiedenis schetsen, omdat onze jongere lezers zich misschien afvragen hoe een Bulgaars vrouwenkoor begot kon uitgroeien tot een ware cult act op het gerenommeerde 4AD label.

Het was in 1975 toen de Zwitserse musicoloog Marcel Cellier op verschillende excursies doorheen het voormalige Oostblok nummers opnam met The Bulgarian State Radio & Television Female Vocal Choir (opgericht in 1952). Hij was onder de indruk van hun tijdloze melodieën en de rijke, bij wijlen spookachtige harmonieën die door de typische open-keel zangtechniek van het ensemble nog meer uit de verf kwam.

Om in dit koor te kunnen zingen, moest je een heel sterke zangeres zijn. Het geluid wordt gecreëerd in het strottenhoofd en resoneert in de borst. Het vereist een grote druk van de adem om zulk een geluid voort te brengen.

Wereldmuziek avant la lettre, want deze term was nog niet in omloop in die tijd, werd Le Mystere des Voix Bulgares een compilatie album vol moderne arrangementen van traditionele Bulgaarse volksliedjes, dat op heel wat bekende bewonderaars kon rekenen gaande van Paul Simon, Sandy Denny, Frank Zappa, leden van Crosby, Stills & Nash en The Grateful Dead.

Maar, net zoals zo veel muziek die buiten de traditionele westerse pop/rock wereld valt te situeren, werd de plaat al snel vergeten, tot een dik decennium later (1986) men bij het toonaangevende 4AD label vond dat hier maar eens verandering in moest komen.

Het label had met acts als Cocteau Twins en Dead Can Dance immers twee trekpleisters in de stal waarbij de zangeressen (in dit geval dus Elizabeth Fraser en Lisa Gerrard) voor het leeuwendeel verantwoordelijk waren. Een gok die werkte, want de Bulgaarse dames werden zeer gesmaakt, en in 1988 resulteerde dit in een tweede deel van hun titelloze album, een album dat een Grammy in de wacht wist te slepen voor het beste traditionele folk album.

Leuk weetje: het was Peter Murphy, de zanger van Bauhaus, die 4AD labelbaas Ivo Watts-Russell een cassette van het eerste Le Mystère... album in handen stopte.

Nog een referentie: Kate Bush werkte samen met drie prominente solistes van het ensemble op haar albums The Red Shoes en The Senual World. Het gaat over Stoyanka Boneva, Yanka Rupkina en Eva Georgieva. Dit trio horen we niet op BooCheMish, maar we zijn evenzeer heel erg te spreken over solistes Diyana Vasileva, Evguenia Milousheva, Lybomira Pavlova en Olga Borisova en Gergana Dimitrova. Hoewel de meeste nummers traditionals zijn, schreef deze laatste ook de tekst voor ‘Tropanitsa’.

Laat ons dat echter net het minste nummer van de cd vinden. Dit speelse nummer (vergelijkbaar met 'Rocket's Tail' van op het Kate Bush album The Sensual World) huppelt iets te vrolijk in het rond naar onze smaak, en valt daarbij enigszins uit de toon tussen de andere, eerder melancholische, stukken. Ook ‘Shandai Ya’ is frivoler, maar daar weet Gerrard de Bulgaarse dames alsnog in het gareel te houden.

Maar het grootste deel van de songs op BooCheeMish werd geschreven, gearrangeerd en geproduced door Petar Dundakov. Ofwel nam hij de traditionals integraal over, ofwel zijn ze gebaseerd op folklore liederen of dansen alwaar hij origineel materiaal aan toevoegde.

De bijdragen van Gerrard komen mee van de hand van Jules Maxwell, een artiest waarmee ze al geruime tijd samenwerkt.

‘Sluntse’ neemt ons mee naar de zigeunerwereld van Goran Bregovic (en onlosmakelijk hiermee verbonden, de films van Emir Kusturica). Niet toevallig horen we hier een gadulka (een knieviool, een typisch Bulgaars instrument) in een absolute glansrol. Dus ook als de talrijke dames er even het zwijgen toedoen, krijg je op BooCheeMish alsnog waar voor je geld.

Naast al deze nachtegaaltjes vallen er nog heel wat traditionele instrumenten te bespeuren: bent u vertrouwd met de kaval, tonbak, riq, udu of sagat?

Dit is toch wel een nieuwigheid, want waar men in het verleden bijna resoluut koos voor a cappella zang, zingt men nu meer naar de begeleiding van de muzikale instrumenten toe. Hoewel nog uit de duizenden te herkennen, brengt dit toch een andere klankkleur in hun repertoire.

Maar dat de Bulgaren niet enkel putten uit traditie, maar net zo zeer hun blik naar de toekomst gericht houden, kunnen we afleiden uit het feit dat beatbox artiest SkillerR (Alexander Deyanov) eveneens op 4 nummers zijn kunstje mag laten horen. Dat is dus evenveel keer als mevrouw Gerrard, maar voor een “featuring” in de titel was er voor hem geen plaats meer. Niet dat zijn bijdragen zo wereldschokkend zijn, dus het zou sowieso iets te veel eer zijn.

Nee, zoals gezegd is alle eer hier voor de Bulgaarse dames weggelegd, en de toevoeging van Gerrard is een meer dan leuke extra, al durven we zeggen dat ook zonder haar dit een blij weerzien geworden is.

The Mystery Of The Bulgarian Voices

Lisa Gerrard

Dimi Brands
04/06/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...