casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.277 items

   

The Mudgang
Mudgang EP
Garagerock
22/05/2020 : The Mudgang - Mudgang EP
Wagonmaniac  Wagonmaniac
22/05/2020, Dimi Brands

Hoor wie klopt daar kinderen? Nee, voor de goedheilig man is het nog een beetje te vroeg. Het is een andere immer sympathieke kerel die uit het Gentse komt overwaaien om zijn goedgevulde zak in ons redactielokaal te legen. Met promomateriaal uiteraard, vermelden we er even bij voor uw fantasie er een loopje mee begint te nemen.

De man in kwestie is Luc Waegeman, als muzikant gekend van Needle And The Pain Reaction maar ook als labelbaas actief met zijn eigen Wagonmaniac label. Niet alleen leverde hij ons heel wat nieuwe releases die onlangs uitkwamen op zijn label, tevens zit de hele Kinky Star catalogus sinds kort onder zijn label.

Deze titels werden niet alleen gedigitaliseerd maar tevens ook terug onder de aandacht gebracht van de vinylliefhebbers door middel van de Wagonmaniac 10” vinyl edities. Of om het kort te zeggen: Wagonmaniac laat ons kennismaken met nieuwe jonge artiesten en tussendoor krijgen ‘oude’ Kinky Star releases een rerelease die stelselmatig mee op Bandcamp worden gezet.

Aangezien het hier allemaal stuk voor stuk Belgische artiesten betreft en we ons met zeer veel liefde toewijden aan wat er reilt en zeilt binnen het nationale muzieklandschap, mag u in de komende tijd dus heel wat Wagonmaniac materiaal (zowel oud als nieuw) van ons verwachten.

Beginnen doen we met de grootste sprong in de tijd: meer bepaald naar het jaar 1983. Een groepje uit Gent nam toen zijn eerste EP op. Het zou evenwel duren tot in 1986 eer dit vinylplaatje op de markt zou komen. Een leuk weetje voor al wie zich wel eens waagt aan een muziekquiz: The Mudgang maakte een cameo in de Belgische film Crazy In Love van Dominique De Ruddere.

Amper een jaar later zou de groep voor het eerst splitten om later nog een paar keer een comeback te maken.

We hebben het over The Mudgang, die tussen 1984 en 1988 toch wel als een legendarische garageband bekendstonden. Met invloeden als The Dream Syndicate, Iggy Pop (waarvoor ze ooit het voorprogramma mochten verzorgen) en The Nomads kon je in de beginjaren spreken van het soort garagerock dat de nodige melodieuze Paisley Underground accenten in het geluid toeliet.

De titelloze EP (vier songs: ‘I Came In The Night’, ‘Gotta Let You Know’, ‘Dr. Mushroom’ en ‘Some Of Your Lovin’’) was meteen een visitekaartje dat kon tellen. Opgenomen in het jaar dat The Scabs de hit ‘Matchbox Car’ uitbrachten, een soortgelijk straatje waarin The Mudgang hun roestige bolide parkeerden. The Scabs speelden niet alleen nog met hun autootjes, ook was er sprake van een soundtrack die letterlijk onder de noemer “hard times” viel. Nog niet verworden dus tot melige kampvuurliedjes over ontrouw zoals de gelijknamige song die de mannen van Diest later op de wereld zouden loslaten.

Ook de leden van The Mudgang zochten tussen twee splits door andere muzikale oorden op. Van de oorspronkelijke bezetting belandde Steven Janssens als gitarist bij diverse artiesten/bands als Daan, Mauro, The Whodads, The Headstarts en The Spanks en zou bassist Jo De Bondt deel gaan uitmaken van Rock Rally winnaars Ze Noiz.

Anno 2008 dook The Mudgang plots weer op, deze keer in een andere bezetting. Twee oorspronkelijke leden (Van Den Berghe en De Bondt) aangevuld met ex-Soapstone leden. Na enkele drummers versleten te hebben, vervoegde ex-drummer Paul Brusseel in 2012 terug bij de band.

The Mudgang mag dan wel een groep zijn die eerder in de kantlijnen van de Belpop terug te vinden is, muzikaal waren ze straf genoeg om een meer prominente rol op te eisen, zo bewijst deze sterke EP.

The Mudgang

Dimi Brands
22/05/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...

lees meer...
NIEUWS 22/06/2020 : Enzo Kreft gaat door en door

Enzo Kreft had ons in 2019 al zeer aangenaam verrast met 'Control', een conceptplaat over de nevenwerkingen van de technologische vooruitgang. De plaat was de derde al sinds Enzo in 2016 na een lange pauze terug begon te musiceren. Hij laat er geen gras over groeien, want er staat al een nieuwe plaat in de steigers. De exacte uitgavedatum ...