casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.236 items

   

The Mudgang
Mudgang EP
Garagerock
22/05/2020 : The Mudgang - Mudgang EP
Wagonmaniac  Wagonmaniac
22/05/2020, Dimi Brands

Hoor wie klopt daar kinderen? Nee, voor de goedheilig man is het nog een beetje te vroeg. Het is een andere immer sympathieke kerel die uit het Gentse komt overwaaien om zijn goedgevulde zak in ons redactielokaal te legen. Met promomateriaal uiteraard, vermelden we er even bij voor uw fantasie er een loopje mee begint te nemen.

De man in kwestie is Luc Waegeman, als muzikant gekend van Needle And The Pain Reaction maar ook als labelbaas actief met zijn eigen Wagonmaniac label. Niet alleen leverde hij ons heel wat nieuwe releases die onlangs uitkwamen op zijn label, tevens zit de hele Kinky Star catalogus sinds kort onder zijn label.

Deze titels werden niet alleen gedigitaliseerd maar tevens ook terug onder de aandacht gebracht van de vinylliefhebbers door middel van de Wagonmaniac 10” vinyl edities. Of om het kort te zeggen: Wagonmaniac laat ons kennismaken met nieuwe jonge artiesten en tussendoor krijgen ‘oude’ Kinky Star releases een rerelease die stelselmatig mee op Bandcamp worden gezet.

Aangezien het hier allemaal stuk voor stuk Belgische artiesten betreft en we ons met zeer veel liefde toewijden aan wat er reilt en zeilt binnen het nationale muzieklandschap, mag u in de komende tijd dus heel wat Wagonmaniac materiaal (zowel oud als nieuw) van ons verwachten.

Beginnen doen we met de grootste sprong in de tijd: meer bepaald naar het jaar 1983. Een groepje uit Gent nam toen zijn eerste EP op. Het zou evenwel duren tot in 1986 eer dit vinylplaatje op de markt zou komen. Een leuk weetje voor al wie zich wel eens waagt aan een muziekquiz: The Mudgang maakte een cameo in de Belgische film Crazy In Love van Dominique De Ruddere.

Amper een jaar later zou de groep voor het eerst splitten om later nog een paar keer een comeback te maken.

We hebben het over The Mudgang, die tussen 1984 en 1988 toch wel als een legendarische garageband bekendstonden. Met invloeden als The Dream Syndicate, Iggy Pop (waarvoor ze ooit het voorprogramma mochten verzorgen) en The Nomads kon je in de beginjaren spreken van het soort garagerock dat de nodige melodieuze Paisley Underground accenten in het geluid toeliet.

De titelloze EP (vier songs: ‘I Came In The Night’, ‘Gotta Let You Know’, ‘Dr. Mushroom’ en ‘Some Of Your Lovin’’) was meteen een visitekaartje dat kon tellen. Opgenomen in het jaar dat The Scabs de hit ‘Matchbox Car’ uitbrachten, een soortgelijk straatje waarin The Mudgang hun roestige bolide parkeerden. The Scabs speelden niet alleen nog met hun autootjes, ook was er sprake van een soundtrack die letterlijk onder de noemer “hard times” viel. Nog niet verworden dus tot melige kampvuurliedjes over ontrouw zoals de gelijknamige song die de mannen van Diest later op de wereld zouden loslaten.

Ook de leden van The Mudgang zochten tussen twee splits door andere muzikale oorden op. Van de oorspronkelijke bezetting belandde Steven Janssens als gitarist bij diverse artiesten/bands als Daan, Mauro, The Whodads, The Headstarts en The Spanks en zou bassist Jo De Bondt deel gaan uitmaken van Rock Rally winnaars Ze Noiz.

Anno 2008 dook The Mudgang plots weer op, deze keer in een andere bezetting. Twee oorspronkelijke leden (Van Den Berghe en De Bondt) aangevuld met ex-Soapstone leden. Na enkele drummers versleten te hebben, vervoegde ex-drummer Paul Brusseel in 2012 terug bij de band.

The Mudgang mag dan wel een groep zijn die eerder in de kantlijnen van de Belpop terug te vinden is, muzikaal waren ze straf genoeg om een meer prominente rol op te eisen, zo bewijst deze sterke EP.

The Mudgang

Dimi Brands
22/05/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 21/05/2020 : Nieuw album op komst voor Twice A Man

Ze zijn nooit voor 1 gat te vangen geweest, die Zweden van Twice A Man. Al sedert 1981 opgericht uit de assen van Cosmic Overdose en daarbij zowat pioniers van de elektronische pop/rock-bands uit eigen streek. Volgend jaar vieren ze dus hun 40-jarig bestaan, een tijdspanne van 4 decennia waarin ze ondertussen reeds 20 albums opnamen en composities ...

lees meer...
NIEUWS 21/05/2020 : Nieuwe single voor Non-Alignment Pact

Dat we momenteel in bijzonder rare tijden leven is ondertussen al even een understatement. ‘Modern Times’ verbergen al veel langer hun ‘Secrets’. Alleen ‘The Future’ zal een antwoord bieden. De Nijmegenaren van Non-Alignment Pact vullen hun toekomst zelf in. En die begint uitgerekend vandaag, de dag ...

lees meer...
NIEUWS 18/05/2020 : Dark Stream Festival biedt een beetje soelaas voor het afgelaste Wave-Gotik-Treffen

Het Wave-Gotik-Treffen mag dan wel in het coronawater zijn gevallen, er is op zijn minst al één leuk alternatief dat in het mate van het mogelijke het WGT-concept virtueel probeert te vertalen. Er zijn heel wat performances uit een veelheid aan genres van bekende en minder bekende groepen, er zijn dj sets en zelfs lezingen. Als ...

lees meer...
NIEUWS 18/05/2020 : Ian Curtis, 15 juli 1956 – 18 mei 1980

Vandaag exact 40 jaar geleden, op 18 mei 1980, stapte Ian Curtis uit het leven. Hij hing zich op in de keuken van zijn huis in Macclesfield. Hij liet een woordje na voor zijn vrouw en kind: ‘At this very moment, I just wish I were dead. I can't cope anymore.’ Ian Kevin Curtis werd op 15 juli 1956 geboren in Stretford en ...

lees meer...
NIEUWS 17/05/2020 : For Greater Good...Unfolds

Voor velen was het een verrassing toen For Greater Good vorig jaar op de affiche van Trouwfest prijkte. Na de zeer lange stilte leek het Belgische dark ambient project een stille dood te zijn gestorven. Niets bleek minder waar, zo bewees men vorig jaar met verve in de Wommel. Tijdens het optreden werd ook wat nieuw materiaal gespeeld, en het ...

lees meer...
INTERVIEW : LAIBACH - Toen ze Laibach verboden, zegden we: ‘geweldig, laten we verder gaan’!

Onlangs bracht Laibach een uitgebreide box ‘Laibach Revisited’ uit, een heruitgave van hun titelloze debuutplaat uit 1985, aangevuld met vernieuwde opnames van de nummers en een aantal essays over de rol van Laibach in het Joegoslavië en de Sloveense deelrepubliek in de jaren 80. We hebben Laibach al verschillende keren kunnen ...