casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.966 items

   

The Mudgang
Mudgang EP
Garagerock
22/05/2020 : The Mudgang - Mudgang EP
Wagonmaniac  Wagonmaniac
22/05/2020, Dimi Brands

Hoor wie klopt daar kinderen? Nee, voor de goedheilig man is het nog een beetje te vroeg. Het is een andere immer sympathieke kerel die uit het Gentse komt overwaaien om zijn goedgevulde zak in ons redactielokaal te legen. Met promomateriaal uiteraard, vermelden we er even bij voor uw fantasie er een loopje mee begint te nemen.

De man in kwestie is Luc Waegeman, als muzikant gekend van Needle And The Pain Reaction maar ook als labelbaas actief met zijn eigen Wagonmaniac label. Niet alleen leverde hij ons heel wat nieuwe releases die onlangs uitkwamen op zijn label, tevens zit de hele Kinky Star catalogus sinds kort onder zijn label.

Deze titels werden niet alleen gedigitaliseerd maar tevens ook terug onder de aandacht gebracht van de vinylliefhebbers door middel van de Wagonmaniac 10” vinyl edities. Of om het kort te zeggen: Wagonmaniac laat ons kennismaken met nieuwe jonge artiesten en tussendoor krijgen ‘oude’ Kinky Star releases een rerelease die stelselmatig mee op Bandcamp worden gezet.

Aangezien het hier allemaal stuk voor stuk Belgische artiesten betreft en we ons met zeer veel liefde toewijden aan wat er reilt en zeilt binnen het nationale muzieklandschap, mag u in de komende tijd dus heel wat Wagonmaniac materiaal (zowel oud als nieuw) van ons verwachten.

Beginnen doen we met de grootste sprong in de tijd: meer bepaald naar het jaar 1983. Een groepje uit Gent nam toen zijn eerste EP op. Het zou evenwel duren tot in 1986 eer dit vinylplaatje op de markt zou komen. Een leuk weetje voor al wie zich wel eens waagt aan een muziekquiz: The Mudgang maakte een cameo in de Belgische film Crazy In Love van Dominique De Ruddere.

Amper een jaar later zou de groep voor het eerst splitten om later nog een paar keer een comeback te maken.

We hebben het over The Mudgang, die tussen 1984 en 1988 toch wel als een legendarische garageband bekendstonden. Met invloeden als The Dream Syndicate, Iggy Pop (waarvoor ze ooit het voorprogramma mochten verzorgen) en The Nomads kon je in de beginjaren spreken van het soort garagerock dat de nodige melodieuze Paisley Underground accenten in het geluid toeliet.

De titelloze EP (vier songs: ‘I Came In The Night’, ‘Gotta Let You Know’, ‘Dr. Mushroom’ en ‘Some Of Your Lovin’’) was meteen een visitekaartje dat kon tellen. Opgenomen in het jaar dat The Scabs de hit ‘Matchbox Car’ uitbrachten, een soortgelijk straatje waarin The Mudgang hun roestige bolide parkeerden. The Scabs speelden niet alleen nog met hun autootjes, ook was er sprake van een soundtrack die letterlijk onder de noemer “hard times” viel. Nog niet verworden dus tot melige kampvuurliedjes over ontrouw zoals de gelijknamige song die de mannen van Diest later op de wereld zouden loslaten.

Ook de leden van The Mudgang zochten tussen twee splits door andere muzikale oorden op. Van de oorspronkelijke bezetting belandde Steven Janssens als gitarist bij diverse artiesten/bands als Daan, Mauro, The Whodads, The Headstarts en The Spanks en zou bassist Jo De Bondt deel gaan uitmaken van Rock Rally winnaars Ze Noiz.

Anno 2008 dook The Mudgang plots weer op, deze keer in een andere bezetting. Twee oorspronkelijke leden (Van Den Berghe en De Bondt) aangevuld met ex-Soapstone leden. Na enkele drummers versleten te hebben, vervoegde ex-drummer Paul Brusseel in 2012 terug bij de band.

The Mudgang mag dan wel een groep zijn die eerder in de kantlijnen van de Belpop terug te vinden is, muzikaal waren ze straf genoeg om een meer prominente rol op te eisen, zo bewijst deze sterke EP.

The Mudgang

Dimi Brands
22/05/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuwe single van Darkher

Darkher laat terug van haar horen met de single ‘Lowly Weep’. En we krijgen daarbij ook wat inkijk in een nieuw album ‘The Buried Storm’. Het debuutalbum ‘Realms’ (2016) werd door Dark Entries alvast goed onthaald! Deze nieuwe storm geeft vorm aan de duisternis die op de loer ligt aan de rand van het ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...