casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.288 items

   

The Moon And The Nightspirit
Aether
Ethereal / Heavenly Voices - Folk / Ethnic / Tribal - Wereldmuziek
18/06/2020 : The Moon And The Nightspirit - Aether
Prophecy Productions  Prophecy Productions
18/06/2020, Dimi Brands

We wrijven het er nog eens in: 2020 zal bij menig muziekliefhebber immer bekend blijven als het jaar zonder festivalseizoen. Geen WGT, geen Amphi, geen M’Era Luna en dichter bij huis geen Castlefest.

Wie als leek dit gezellige festival in de feeërieke tuinen van Kasteel Keukenhof in het Nederlandse Lisse bezoekt, zou abusievelijk kunnen denken dat de muziek hier ondergeschikt is aan al het andere wat er zoal te beleven valt. Toch is het naast het grote ‘m’as-tu-vu-gehalte’ bij de bezoekers, de fantasy standjes, riddergevechten en wicca activiteiten voor de liefhebbers van allerhande folk en medieval deuntjes jaarlijks een festival om naar uit te kijken.

Het soort zweverige folk (denk aan de vele Dead Can Dance-achtige groepjes die heel dik gezaaid zijn) dat zijn weg makkelijk naar dit festival vindt hoor ik ook geregeld op de dark folk feestjes die ik regelmatig in Duitsland bezoek. Hoewel ik er zelf niet wild van ben, besef ik wel dat deze variant van het folkgenre beduidend laagdrempeliger is dan wat doorgaans onder neofolk geboekstaafd staat. Om kort te zijn: mij maak je niet blij met een Omnia, Helium Vola of Irfan en al zeker niet met Corvus Corax, Heilung of Wardruna.

Doch de populariteit van deze namen bewijst dat dit een persoonlijke kwestie is. Toch was ik ook enkele malen een bezoeker van dit Nederlandse festival, want ieder jaar zit er ook wel iets tussen wat ik wél de moeite vind.

Het Hongaarse The Moon And The Nightspirit bijvoorbeeld. Dit duo is ondertussen reeds 17 jaar actief en wist ons reeds te verblijden met sterke albums als Of Dreams Forgotten And Fables Untold (2005) en Regő Rejtem (2007). Door de jaren heen heeft het koppel zes albums lang zijn eigen sprookjeswereld gecreëerd waarin sporen van heidendom en tribalisme niet te ontkennen elementen waren. Tijd om het op album nummer zeven, deze Aether dus, een keertje anders aan te pakken.

Gitarist en tekstschrijver Mihály Szabó durft zelfs te spreken over een mijlpaal in de geschiedenis van de band. Hiermee verwijst hij de verrassende stilistische herijking tijdens het schrijven van de liedjes. Tot nu toe stond de stem van zangeres Ágnes Tóth centraal. Het tweedelige evenwicht waarvan nu sprake is brengt perfect de vrouwelijke en mannelijke kanten van The Moon And The Nightspirits muzikale identiteit in evenwicht.

Maar laat deze nieuwe wending net datgene zijn wat ons tegenvalt aan deze nieuwe versie van The Moon And The Nightspirit. De mooie zang van Tóth in combinatie met haar viool-, harp- of dulcimerspel en het aangename gitaargetokkel van Szabó mocht dan ook in dit geval klinken als de zoveelste Dead Can Dance-kloon, toch klonk het allemaal net ietsje overtuigender dan wat we doorgaans onder deze noemer te horen krijgen.

Het toevoegen van de ruwere mannenstem zorgt er echter voor dat we met een schok wakker schieten in de sprookjeswereld die The Moon And The Nightspirit in het verleden geschetst heeft. Het idyllische is nog wel steeds aanwezig, doch voelt veel grimmiger aan dan voorheen. Hiermee begeven ze zich op de paden die ook door bijvoorbeeld een Wardruna betreden worden. The Moon And The Nightspirit mag met recht en reden gezien worden als voorlopers van een nieuwe generatie die dromerige folk muzikanten. Op Aether mogen ze zichzelf terug uitgevonden hebben door hun gekende mix van rijk gelaagde geluiden, sjamanistische gezangen en tal van instrumenten uit verschillende periodes te linken aan zwaar doorwegende mannelijke krachten, mijn enthousiasme hieromtrent is eerder lauwtjes. Maar zoals eerder aangegeven mag dit geen leidraad zijn, de gemiddelde Castlefest bezoeker of liefhebber van dit soort muziek zal het behoud van sierlijkheid zeker niet ontgaan en zal eerder spreken in termen van inventiviteit. Feit is dat The Moon And The Nightspirit niet ter plaatse blijven trappelen, aan u om te ontdekken of u daar blij mee kan zijn.

Het album is vanaf morgen (19 juni) verkrijgbaar, klik hier voor meer info.

The Moon And The Nightspirit

Dimi Brands
18/06/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 05/07/2020 : “Echoes From The Bardo” kondigt zich veelbelovend aan!

U kent Your Life on Hold ondertussen vast wel, potige gothic rock van het zeetje, mysterieus ronkend tussen de golven van “Burning For The Ancient Connection” en “My Name Is Legion For We Are Many” steken de schuimkoppen van “Echoes From The Bardo” vervaarlijk op. Gothic rock fans juicht ende jubel. De 'Bardo', ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...