casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.470 items

   

The Misz
Eddy Merckz
Cold Wave - Minimal - New wave - Post Punk
17/03/2010 : The Misz - Eddy Merckz
Onderstroom  Onderstroom
17/03/2010, Chris Konings

The Misz - Eddy Merckz

Onderstroom Records kennen we al van de nieuwe (en geweldige) dubbele verzamelaar van Aroma di Amore.
Blijkbaar gaat het om een twintiger die het nobele idee heeft gehad om eens te rommelen in de rijke underground geschiedenis van de Belgische wave. Een engagement dat op mijn goedkeuring kan rekenen want er blijkt nog veel moois onder het stof te liggen.

The Misz was een tape-only groepje en is bijgevolg altijd heel obscuur gebleven. Hun output is klein, enkel drie tapes op hun eigen label en een handvol tracks op alweer even zeldzame tape compilaties. Maar wat ik op deze plaat te horen krijg slaat werkelijk alles. Dat deze jongens geen bekendheid hebben gehad is ongelooflijk. Net als onze gevierde wielerheld heeft deze plaat werkelijk alles wat je maar verlangt in muziek.

Het begint met een triest en ingetogen nummer dat het toenmalige "spleen" gevoel geweldig neerzet. Een prachtige samenzang tussen man en vrouw dat uitmondt in een soort psychedelische gitaarpartij.

Dan een meer up tempo nummer over de invasie van krioelende insecten en bijgevolg de passende insecticiden. Op de achtergrond een radioverklaring dat er niks mis was tijdens de Bhopal ramp. (Roll Over Bhopal)

(Fear) gebruikt dan weer misvormde stemmen en een drumkit in overdrive om het angstgevoel weer te geven. De stem lijkt wel vanuit een ellenlang metalen buizenstelsel te komen, heel indrukwekkend. De tekst is trouwens van John Cale.

Dan een lofzang met een scherp randje. Een speelgoed xylofoon zorgt voor wat extra animo in dit peloton van hits. Nostalgie en gemis naar roemrijke dagen troef. (Eddy Eddy)

Een voordeel van ons landje is onze meertaligheid en The Misz maken er erg goed gebruik van. (Het Is Geen Werk) is logischerwijs in het nederlands, andere nummers zijn dan weer in het engels of het frans. Het zorgt voor een frisheid die bij vele groepen ver zoek is.

De B-kant begint met de liefde, altijd een goed onderwerp voor wat deprimerende coldwave (Out Of Hand). (The Salmonella Song) is even broeierig en koortsachtig als de symptomen ervan. En al even aanstekelijk op de dansvloer, hiervan ben ik graag het slachtoffer.

Bij de volgende nummers gaan we de franstalige toer op en van geluid komen we nu dicht bij de debuutplaat van Trisomie 21. Wie deze kent weet dat dit een groot compliment is. Verlaine komt ook aan bod met een deel van zijn gedicht "Rendez-vous". Positief klinkt het alvast niet maar misschien is hier wel een dubbele bodem die ik door gebrek aan kennis van de franse taal niet oppik.

En als afsluiter een instrumentaal nummer met wederom een veelheid aan instrumenten en goede ideeën.

Kortom een pracht van een album dat op hetzelfde niveau als Siglo XX of Aroma di Amore zit. Wel iets lichter van geluid maar de onderliggende boodschap is nog even zwartgallig. De enige reden dat ik geen 10 geef is dat mijn nieuwsgierigheid naar de drie ontbrekende nummers niet wordt ingelost. Of doe ineens maar alles wat ze ooit hebben uitgebracht... Ignorence is bliss of hoe ging dat ook alweer?

Snel zijn is de boodschap, er zijn vreemd genoeg maar 300 stuks gemaakt dus dat wordt vechten om eentje te bemachtigen.

Chris Konings
17/03/2010

Volgende besprekingen
Geneviéve Pasquier - Le Cabaret Moi
Mantus - Demut
Santa Hates You - Crucifix Powerbomb
Waves Under Water - Serpents And The Trees
Absurd Minds - Serve or suffer
Autodafeh - Identity Unknown
Oh No Ono - Eggs
Johann Johannsson - And in the endless pause there came the sound of bees
Neva - Untitled
Blutengel - Soultaker

Andere besprekingen van THE MISZ
The Misz - The EE EP

In dezelfde genre-combinatie: COLD WAVE ; MINIMAL ; NEW WAVE ; POST PUNK
Verzamelaar - Wave Klassix Vol.5

In hetzelfde genre: COLD WAVE
The Rope - The Rope ep
Parade Ground - The Golden Years
The Insanely Happy EP - Verzamelaar
Black Light Ascension - Ashes
Somnambulist - Withered Land
Ikon - Flowers For The Gathering
Atomic Neon - Change
Frakture - 30 dreizig- eine Anthologie
Verzamelaar (Guerre Froide / Gegenacht en Pour L’ Exemple) - Cryopack (Cryogenisation Report 4cd box)
Schleimer K - Wounded Wood

In hetzelfde genre: MINIMAL
Verzamel 12' - Svensk Bonnasynth
Various Artists - Archipel Electronique Vol.1
Alva Noto - UNIVRS
Monty Adkins - Fragile.Flicker.Fragment
Koji Asano - Solstice Eclipse
Francisco Lopez & Novi_Sad - Titans
Geir Jenssen - Cho Oyu 8201 m. -field recordings of Tibet-
Silver Lady - Inclus Concentré De Génie Avec Morceaux Dedans
Starter - Starter (lp)
Simon Fisher Turner - The Great White Silence -original soundtrack to the film-

In hetzelfde genre: NEW WAVE
Dadajugend Polyform - Louis De Marsalle
Plankton - Banana Spleen ep
Verzamelaar - Klangrausch dvd / cd compilatie
Sad Lovers And Giants - Headland (2011)
Spiral 69 - No Paint On The Wall
The Weathermen - Ultimate Poison
The Neon Judgement - The Early Tapes (cd versie)
Arbeid Adelt! - _live@AB2011
Secret Life - nineteen eighty four
The Exploding Boy - The Black Album

In hetzelfde genre: POST PUNK
M!R!M - It’s Not Enough Anymore
The Bent Moustache - Pastures New Seasons Turn
Lovegrenade - Lovegrenade
Mirror Face - Slouse
Verzamelaar - Darkness Before Dawn vol 3
The New Jacobin Club - This Treason
Electric Press Kit - Torsions
Christine Plays Viola - Innocent Awareness
Red Zebra / Portrait Bizarre - No Kitchen In The House / Jesus Fell Off My Wall (We Are Here)
Mt. Sims - Happily Ever After... Again

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 30/11/2020 : Epica adopteert zes wolven van het WNF!

De Nederlandse symfonische metal trots Epica heeft zojuist zijn nieuwe single-video 'Freedom - The Wolves Within' uitgebracht. Vorige maand kwam de 1e single-video 'Abyss Of Time' uit. Beide tracks zijn afkomstig van het nieuwe studio-album 'Omega' dat op 26 februari 2021 wordt uitgebracht via Nuclear Blast. 'Omega' ...

lees meer...
NIEUWS 29/11/2020 : Zie ginds komt Fïx8:Sëd8!

Het wordt een trieste Sinterklaas en een nog veel triestere eindejaarsperiode, maar niet getreurd: Fïx8:Sëd8 heeft een nieuw album aangekondigd dat op 22 januari verschijnt en nu reeds besteld kan worden. 'The Inevitable Relapse' is het 5de album van de Duitse dark electro-sensatie en het 3de dat op Dependent wordt uitgebracht. ...

lees meer...
NIEUWS 28/11/2020 : The Mars Model scheert hoge toppen met 'Frozen In Time'

Met hun nieuwe single 'Sister Glory / Frozen In Time' kunnen we zeggen dat The Mars Model echt hard toeslaat. We hadden reeds lof te over voor 'Sister Glory', waarvan de video twee weken geleden verscheen. Het was een ruig nummer met gitaren zoals we ze van Killing Joke en Siglo XX kennen. Wat een verrassing is de b-zijde 'Frozen ...

lees meer...
NIEUWS 28/11/2020 : Documentaire over Indonesische punkscene op Canvas

Punk is niet dood, enkel oud. Maar dat is bij ons. In andere delen van de wereld is punk nog helemaal jong en rebels, een alternatieve levensstijl die jongeren aantrekt om het anders aan te pakken dan de vorige generatie. En is het nog werkelijk gevaarlijk om punker te zijn. In de islamitische deelstaat Atjeh in Indonesië worden punkers ...

lees meer...
NIEUWS 27/11/2020 : Blutengel en Massive Ego maken niets dan leegte

Ok, u zult ons moeten vergeven voor de flauwe woordspeling in de titel. Maar als je een song maakt die 'Nothing But A Void' heet, mag je je er ook aan verwachten. Fans van het Duitse Blutengel en van het Britse Massive Ego mogen alvast opgelucht zijn, want het gaat wel degelijk om nieuw materiaal van beide groepen, en dat terwijl er ...

lees meer...
INTERVIEW : THE BREATH OF LIFE - Neen, ik heb nooit overwogen om te stoppen met muziek maken, noch om lekkere speciale bieren te proeven.

The Breath Of Life blaast dit jaar 35 kaarsjes uit. En ze brengen een nieuwe cd uit. ‘Sparks Around Us’ bevat alweer 11 pareltjes, en we kunnen stellen dat deze tiende cd zich in het vervolg bevindt van de vorige platen, waaronder we geen enkele uitschuiver of zwakkere plaat tellen. Wel komt hij op een verrassend moment uit, namelijk ...

lees meer...
INTERVIEW : We Are Ooh People - Het was een bewuste keuze om in de schaduw te blijven en te sluimeren als een duister beest, groeiend en wachtend op de ideale biotoop om na lang broeden uit de krochten van de duisternis naar boven te kruipen.

Het zijn 5 Bruggelingen die eerder al een aantal EP’s hebben uitgebracht. En daarmee onder onze radar zijn gebleven . Een volwaardig album was nodig, en vooral de verpakking er rond, om nu wel onze aandacht te trekken. Met analoge synths en een traditioneel rock-instrumentarium hebben ze de outer space even ontvlucht om de mensheid ...