casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.303 items

   

The Mission
The Brightest Light
Psychedelic - Rock
19/10/2013 : The Mission - The Brightest Light
SPV  SPV
19/10/2013, Kurt Ingels

Het is alweer van 2007 geleden dat Wayne Hussey en zijn discipelen ons met een nieuwe studioalbum om de oren sloegen. Ik heb het dan over “God Is a Bullet” dat in 2007 verscheen en waarvan u hier de Dark Entries review leest.

Uiteraard verschenen er in tussentijd verschillende dvd’s, live registraties en compilaties allerhande waardoor de groep nooit echt uit beeld verdween. Een goede zet van Wayne Hussey die ondertussen ook oude medestrijders Graig Adams en Simon Hinkler opnieuw omarmde en in The Mission fan Mike Kelly een nieuwe gedreven drummer vond.

De groep mag dan al meermaals zijn gesplit, geloven doen we Wayne Hussey al lang niet meer, nu is er een nieuw studioalbum, “The Brightest Light” gewoon omdat we er goesting in hadden aldus de groep. The Mission bestaat uit rasmuzikanten, die allicht op een podium zullen doodvallen en tegen wil en dank een zware erfenis met zich mee dragen. Was dit niet het groepje dat na The Sisters Of Mercy hun predikende make love not war goth op de scene losliet? Ik dacht het wel.

“The Brightest Light” vangt aan waar “Goth Is a Bullet” ophield. Toen al was duidelijk dat de groep, die met “Aura” (2001) tot groot jolijt van de oude fans nog eens naar de wortels waren afgezakt, het meer in de psychedelische rock ging zoeken. Een ontwikkeling die zich op dit nieuwe album heeft doorgezet want met het oude goth label heeft dit eigenlijk weinig of niets meer te maken al herken je, mede door de typerende stem van Wayne Hussey, nog altijd The Mission.

Meneer Hussey is trouwens goed bij stem en wie zich meerdere luisterbeurten getroost ontdekt een evenwichtig en coherent album van een groep die nog altijd plezier vindt in het samen spelen. De meer bombastische en pathetische stukken die we kennen van de groep werden uitgegomd (al blijven er wel doorslagjes) en het geheel klinkt opvallen donker en ademt een zeker serieux. Ja, er hangt een bluesy feel over dit schijfje dat luisterbeurt na luisterbeurt groeit .

Hoogtepunten zijn wat mij betreft, “Sometimes The Brightest Light Comes From The Darkest Place”, “The Girl In A Furskin Rug” (één van de nummers die best aansluit bij de gekende The Mission stijl), “From The Oyster Comes The Pearl” (idem als hiervoor), het mooie melancholische en naar het einde toe getormenteerde “Swan song” en het akoestische sluitstuk "Litany For The Faithful".

Bij “Ain’t No Prayer In The Bible Can Save Me Now” waan je je rond het kampvuur in de farwest, op het toegankelijke en zelfs een beetje speelse “Just Another Pawn In Your Game” horen we allicht voor het eerste in het The Mission oeuvre een mondharmonica.

Na een eerste luisterbeurt van dit nieuwe album was ik wellicht niet verder gekomen dan een magere 6, doch na meerdere keren luisteren blijft dit een groeier en da’s altijd een goed teken. Oude wijn behoeft geen krans. The Mission doet gewoon z’n ding en de fans van de groepen zullen in het slechtste geval alleen even moeten wennen.

The Mission

Kurt Ingels
19/10/2013

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...