casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.968 items

   

The Mission
Another Fall From Grace
Gothic Rock - Post Punk - Psychedelic - Rock
21/09/2016 : The Mission - Another Fall From Grace
SPV  SPV
21/09/2016, Kurt Ingels

Met veel tromgeroffel en peptalk wordt het nieuwe The Mission album binnen gehaald als hoe het album na “First And Last And Always” had moeten klinken. Het is geen geheim dat Wayne Hussey, toen nog ondergeschikt aan de grillen en nukken van ene Andrew Eldtrich, zowat de helft van de nummers op het succesalbum van The Sisters Of Mercy bij elkaar schreef. De twee ego’s botsten en dat resulteerde in deze The Mission die in 1986 reeds met hun debuut “God’s Own Medicine” uitpakten.

Ijver was de groep nooit vreemd. Nu, van dergelijke promo poeha word ik altijd een beetje achterdochtig en dat is ook deze keer niet anders. Niet dat The Mission in hun bestaan geen goede albums, laat staan nummers, wisten af te leveren, integendeel, maar de wispelturigheid van meneer Hussey is genoegzaam bekend en uit zich vaak ook in de muziek van een groep die nog altijd teert op een verre The Sisters Of Mercy echo.

Een echo die op deze “Another Fall From Grace” dus duidelijk zou moeten door klinken. Laat ik dat meesterwerkje, “First And Last Always” (hoewel ik het van voor naar achter en omgekeerd ken) dan nog maar eerst een keer opleggen, kwestie van scherp te staan. Ik kan meteen zeggen dat reeds na één luisterbeurt opvalt dat er meer vrolijkheid en luchtigheid op deze “Another Fall From Grace” rondwaart dan dat bij het afspelen van het “First And Last And Always” ooit het geval zal zijn, zelfs niet op een gratis pensenkermis voor dementerenden.

Niet dat ik daar raar van opkijk, een ietwat psychedelische aandoend hippie bombast was The Mission nooit vreemd en dat hoor je ook op het nieuwe album, dat in tegenstelling tot het album dat ik in het bestek van deze review niet meer ga vernoemen (tenzij als ‘beep’), qua sfeer meer divers klinkt. Wie reeds kennis maakte met de digitale vooraf singel “Met –Amor-Phosis” hoorde een beetje een krampachtig donker rockend nummer dat openende met aan een ‘beep’ schatplichtig gitaarpartijtje dat jammer genoeg niet tot een explosie van zucht en hunker wordt doorgetrokken maar mag bijgeschreven als nieuwe The Mission hit. Niet slecht, kniehoogte zeg maar als de promomensen dan toch ’beep’ als referentie nemen..

Neen, dan schrijft de krachtige tweede singel die zopas op de wereld is losgelaten “Tyranny of Secrets” zich veel meer in het ‘bleep’ verhaal in, donker rockend zonder grafstem weliswaar, maar flitsend, doomy en gloomy. Zo moet het wat mij betreft. Daar daartegenover staan dan nummer als “Never’s Longer Than Forever”, “Bullets And Bayonets” of het typerende “Can’t See The Ocean For The Rain” die een ander geluid en andere sfeer uit het album toveren, een sfeer en geluid dat The Mission fans zeer zal bekoren, een beetje dramatisch en zweverig op het randje van het dweperige en prekerige.

“Jade” klinkt als een knieval voor de gelijknamige dame, ergens tussen “Angie” van The Rolling Stones en pakweg “Severina”. De baslijntjes op “Only You And You Alone” bezorgen kippenvel, da’s altijd een goed teken, zeker as het nummer zich in ‘beep’ sfeer ontpopt en muzikaal met ietwat verbeelding naast pakweg “Possession”, van het ‘beep’ album kan staan. Uiteraard zonder graftimbre alweer. Ik hoop dat met het sluitstuk “Phantom Pain” nog eens verschroeiend wordt uitgepakt, doch net als op opener en titelnummer “Another Fall From Grace” ontpopt Hussey zich hier meer als een soort ‘crooner / singer songwriter’ die zoekt naar een mélange tussen een getormenteerde Nick Cave of een dramatische Leonard Cohen om uiteindelijk toch bij een typerende The Mission track te eindigen.

Laat het dus duidelijk zijn , deze “Another Fall From Grace”, waarmee de groep zijn 30ste verjaardag viert, is geen doorslagje of een gepretendeerd vervolg op cult album ‘beep’, gelukkig maar, daartoe is deze nieuweling veel te veel The Mission, of wat dacht u. Met veel fantasie vindt u in een paar nummers een aantal raakpunten, en dat is op zich ook weer niet zo verwonderlijk als je weet waar de groep vandaan komt (naast Wayne Hussey draagt ook bassist Graig Adams een Sisters badge).

Wat meer en vooral beter is, is dat na 30 jaar The Mission zich opnieuw heeft uitgevonden, met een knipoog naar het verleden, maar zonder zichzelf te verraden. Meer nog, het album is coherent, gevuld met goede nummers en toch voldoende divers, één van de betere albums van de groep uit het afgelopen decennium . De promojongens en - dames hadden gewoon beter van een stevig, typerend, toch divers en kwalitatief The Mission album gesproken waarmee je moeiteloos je dertigste verjaardag kunt vieren. The Mission is op 28 oktober te zien in Waregem EXPO hier raak je aan tickets.

The Mission

Kurt Ingels
21/09/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/01/2022 : Oracula Records kondigt eindelijk de nieuwe releases aan op vinyl.

Niet dat het label er zo veel aan kan doen... Op de bandcamp pagina van dit fijne Spaanse label staan al een paar maand nieuwe titels te blinken maar diegene die deze ook effectief op de fysieke drager willen kunnen binnenkort eindelijk worden bediend. Door problemen en oponthoud (iets waar wel meerdere kleinere labels mee kampen) in de perserijen ...

lees meer...
NIEUWS 26/01/2022 : Dolva Sana, nieuw en Belgisch

Het project Dolva Sana brengt koude, grimmige en minimalistische synth pop beïnvloed door new wave, krautrock, vroege synth pop en andere pioniers van de elektronische muziek. Het project, een collaboratie tussen muzikant en producer Frederic Caure (Kortrijk, België) en Jake Harding (London, VK), werd opgericht in 2021. "Hard-boiled ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Nieuw werk van Principe Valiente op komst

Altijd al raar gevonden dat deze Zweedse post punkers niet ietwat meer populariteit genieten. Wat mij betreft mogen ze gerust op de komende Halloween editie van Sinner’s Day staan, temeer daar eind maart, eindelijk (vier jaar na “Oceans”), een nieuw album van deze heren verschijnt dat de titel “Barricades” mee ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Cold Transmission zet 2022 goed in!

Over dit Duitse post punk label hebt u alvast één en ander gehoord hier bij Dark Entries, en terecht want er zitten een paar heuse pareltjes in hun catalogus. Nu pakt het label uit met een nieuwe release van het Canadese The Gathering, “Parade”, en dat zomaar na 30 jaar windstilte! The Gathering werd in 1985 geformeerd ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...