casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.411 items

   

The Legendary Pink Dots
Kleine Krieg
Avant-Garde - Experimental - Krautrock - Psychedelic
09/08/2020 : The Legendary Pink Dots - Kleine Krieg
Klanggalerie  Klanggalerie
09/08/2020, Dimi Brands

Je zal maar fan zijn van Legendary Pink Dots en willens nillens werkelijk alles van je favoriete groep in huis willen hebben. Indien u daarenboven niet vies bent van een gezonde dosis snobisme prefereert u de originele uitgaves. We moeten er zelfs geen rekensommetje voor maken om te besluiten dat u dit een flink pak duiten armer zal maken.

Niet alleen heeft de Engels-Nederlandse band die dit jaar zijn 40ste verjaardag vierde doorheen de jaren een serieus uit de kluiten gewassen discografie (Discogs maakt gewag van 183 titels), reken daarbij nog heel wat solo-materiaal van Edward Ka-Spel (126, leert ons datzelfde Discogs) of het zijproject The Tear Garden met Skinny Puppy’s cEvin Key, van sommige titels lijkt ons de kans tevens minimaal om ze ooit nog in de originele versie op de kop te kunnen tikken.

De debuutcassette Kleine Krieg (1981) bijvoorbeeld, nu we toch reeds bij Discogs geposteerd staan, komen we na een beetje klikwerk te weten dat de cassette in kwestie voor een maximumbedrag van 212,50 euro van eigenaar wisselde. Een echte fan zal het er ongetwijfeld voor over hebben, wij zijn al meer dan tevreden met de budgetvriendelijke heruitgave die we van Klanggalerie (uw rots in de branding voor de betere heruitgave!, we blijven het graag herhalen) mochten ontvangen.

De Dots brachten het gegeerde werkje in 2016 reeds terug uit op dubbele cdr, en dit in eigen beheer, als extraatje bij de compilatie Blessed Mementos.

Het “echte” debuut van Legendary Pink Dots is echter de cassette Only Dreaming die, een nachtmerrie voor de verzamelaar, op slechts 9 exemplaren werd uitgebracht.

Acht exemplaren werden uitgedeeld en 1 exemplaar dropten ze bij de winkel van Rough Trade Records. In de jaren 90 werd deze gegeerde cassette opnieuw uitgebracht, maar omdat de Dots al reeds na enkele maanden na het beginnen van de band met een enorm uitgebreide opgenomen output zat, werd Kleine Kreig uiteindelijk het officiële debuut.

Ook dit geen niet zonder slag of stoot, want de grote productiviteit werd eerst vastgelegd op Chemical Playschool 1 & 2, een imposante dubbelcassette die werd uitgegeven op 32 exemplaren. De masters van de nummers werden per ongeluk grotendeels gewust, waardoor Kleine Krieg uiteindelijk staat voor de muziek die overleefde, plus, tekenend voor hun vlijt, veel nieuw materiaal.

Een leuk weetje voor de verzamelaars is dat de cassette nadat ze in 1981 voor het eerst op de markt kwam, in een nieuwe versie uit ‘83 vergezeld ging van een modelbouw tank of vliegtuigje. Met als onderliggende gedachte dat je het speeltje in elkaar moest steken terwijl ja naar de muziek luisterde.

LPD evolueerde doorheen de jaren constant van geluid, maar de aanvankelijke klanken van deze legendarische groep (letterlijk en figuurlijk) leken sterk op een ander debuut uit hetzelfde jaar: leg Kleine Krieg maar eens naast Force The Hand Of Chance van Psychic TV en u zal instemmend knikken.

Niet alleen is de stem van Ka-Spel vergelijkbaar met die van Genesis P-Orridge, de voorliefde voor het experimenten met klanken is een ander gemeenschappelijk punt waar beide namen elkaar kruisen. Een andere duidelijke vergelijking die zowel muzikaal als vocaal opgaat is die met Syd Barrett. Verder had men ook goed naar krautrock bands als Can, Neu!, Magma en Faust geluisterd.

Deze dubbelcd versie bundelt de nummers van beide Kleine Krieg versies, aangevuld met twee bonus nummers.

Hoewel ik persoonlijk niet altijd even warm loop voor psychedelische muziek uit deze periode, vind ik wel dat deze beginperiode van Legendary Pink Dots de meest interessantste uit hun carrière is. Zeker als je het werk van Psychic TV uit hetzelfde tijdperk en het experimentele werk van Current 93 kunt appreciëren, kan je Kleine Krieg blindelings aanschaffen. En dit voor slechts 22 euro. Wat zeggen we dan? Dankuwel Klanggalerie!

The Legendary Pink Dots

Dimi Brands
09/08/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Wardruna brengt titelnummer nieuwe plaat 'Kvitravn' uit

Wardruna, de Noorse dark folk groep die zich inspireert uit de Noorse mythologie en cultuur - inclusief het gebruik van traditionele instrumenten, brengt in januari 2021 een nieuwe plaat uit. Die zal 'Kvitravn' heten, wat zoveel betekent als 'Witte raaf'. 'Kvitraven' is ook een nummer op de plaat, en volgens de groep ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Welcome To The Necroclub

U bent hopelijk op de hoogte dat er een nieuwe lichting gothic rock is. The Black Caves uit Griekenland horen er zeker bij, ook al voegen ze een flinke scheut metal aan hun gothic rock toe. Zeer verdienstelijk is hun initiatief om verschillende gelijkgezinde groepen uit te nodigen op hun laatste single: 'Welcome To The Necroclub'. ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Elle Noir: The Day I Died

Elle Noir is een gothic zangeres uit Italië en een geschoolde sopraan. Over haar werk zegt ze: 'mijn innerlijke werelden zijn altijd autobiografisch, mijn nummers beleef ik altijd in de eerste persoon. Dood, psychische stoornissen en emotionele toestanden van onwennigheid zijn centrale thema's in wat ik schrijf.' Dat geldt ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...