casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.355 items

   

The Legendary Pink Dots
Kleine Krieg
Avant-Garde - Experimental - Krautrock - Psychedelic
09/08/2020 : The Legendary Pink Dots - Kleine Krieg
Klanggalerie  Klanggalerie
09/08/2020, Dimi Brands

Je zal maar fan zijn van Legendary Pink Dots en willens nillens werkelijk alles van je favoriete groep in huis willen hebben. Indien u daarenboven niet vies bent van een gezonde dosis snobisme prefereert u de originele uitgaves. We moeten er zelfs geen rekensommetje voor maken om te besluiten dat u dit een flink pak duiten armer zal maken.

Niet alleen heeft de Engels-Nederlandse band die dit jaar zijn 40ste verjaardag vierde doorheen de jaren een serieus uit de kluiten gewassen discografie (Discogs maakt gewag van 183 titels), reken daarbij nog heel wat solo-materiaal van Edward Ka-Spel (126, leert ons datzelfde Discogs) of het zijproject The Tear Garden met Skinny Puppy’s cEvin Key, van sommige titels lijkt ons de kans tevens minimaal om ze ooit nog in de originele versie op de kop te kunnen tikken.

De debuutcassette Kleine Krieg (1981) bijvoorbeeld, nu we toch reeds bij Discogs geposteerd staan, komen we na een beetje klikwerk te weten dat de cassette in kwestie voor een maximumbedrag van 212,50 euro van eigenaar wisselde. Een echte fan zal het er ongetwijfeld voor over hebben, wij zijn al meer dan tevreden met de budgetvriendelijke heruitgave die we van Klanggalerie (uw rots in de branding voor de betere heruitgave!, we blijven het graag herhalen) mochten ontvangen.

De Dots brachten het gegeerde werkje in 2016 reeds terug uit op dubbele cdr, en dit in eigen beheer, als extraatje bij de compilatie Blessed Mementos.

Het “echte” debuut van Legendary Pink Dots is echter de cassette Only Dreaming die, een nachtmerrie voor de verzamelaar, op slechts 9 exemplaren werd uitgebracht.

Acht exemplaren werden uitgedeeld en 1 exemplaar dropten ze bij de winkel van Rough Trade Records. In de jaren 90 werd deze gegeerde cassette opnieuw uitgebracht, maar omdat de Dots al reeds na enkele maanden na het beginnen van de band met een enorm uitgebreide opgenomen output zat, werd Kleine Kreig uiteindelijk het officiële debuut.

Ook dit geen niet zonder slag of stoot, want de grote productiviteit werd eerst vastgelegd op Chemical Playschool 1 & 2, een imposante dubbelcassette die werd uitgegeven op 32 exemplaren. De masters van de nummers werden per ongeluk grotendeels gewust, waardoor Kleine Krieg uiteindelijk staat voor de muziek die overleefde, plus, tekenend voor hun vlijt, veel nieuw materiaal.

Een leuk weetje voor de verzamelaars is dat de cassette nadat ze in 1981 voor het eerst op de markt kwam, in een nieuwe versie uit ‘83 vergezeld ging van een modelbouw tank of vliegtuigje. Met als onderliggende gedachte dat je het speeltje in elkaar moest steken terwijl ja naar de muziek luisterde.

LPD evolueerde doorheen de jaren constant van geluid, maar de aanvankelijke klanken van deze legendarische groep (letterlijk en figuurlijk) leken sterk op een ander debuut uit hetzelfde jaar: leg Kleine Krieg maar eens naast Force The Hand Of Chance van Psychic TV en u zal instemmend knikken.

Niet alleen is de stem van Ka-Spel vergelijkbaar met die van Genesis P-Orridge, de voorliefde voor het experimenten met klanken is een ander gemeenschappelijk punt waar beide namen elkaar kruisen. Een andere duidelijke vergelijking die zowel muzikaal als vocaal opgaat is die met Syd Barrett. Verder had men ook goed naar krautrock bands als Can, Neu!, Magma en Faust geluisterd.

Deze dubbelcd versie bundelt de nummers van beide Kleine Krieg versies, aangevuld met twee bonus nummers.

Hoewel ik persoonlijk niet altijd even warm loop voor psychedelische muziek uit deze periode, vind ik wel dat deze beginperiode van Legendary Pink Dots de meest interessantste uit hun carrière is. Zeker als je het werk van Psychic TV uit hetzelfde tijdperk en het experimentele werk van Current 93 kunt appreciëren, kan je Kleine Krieg blindelings aanschaffen. En dit voor slechts 22 euro. Wat zeggen we dan? Dankuwel Klanggalerie!

The Legendary Pink Dots

Dimi Brands
09/08/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...