casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.718 items

   

The Imaginary Suitcase
The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter
Folk
24/02/2021 : The Imaginary Suitcase - The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter
Eigen beheer  Eigen beheer
24/02/2021, Xavier Kruth

Een paar weken geleden kreeg ik een boodschap van Laurent Leemans van The Imaginary Suitcase dat het afgelopen jaar, en misschien bij uitbreiding de afgelopen drie jaar, verschrikkelijk zijn geweest. Meer wou hij er dan nog niet over kwijt, maar het zou allemaal duidelijk worden op de nieuwe plaat die hij gemaakt heeft.

Laurent is in de jaren 90 beginnen muziek maken in de sublieme avantgarde new wave groep La vierge du chancelier Rolin. Hij was toen een echte goth, inclusief gecrepeerd haar en lange zwarte jas. Later is hij naar de folk toe geëvolueerd met zijn groep Ceilí Moss. En voor de liedjes die Ceilí Moss niet wou, richtte hij The Imaginary Suitcase op, dat ondertussen het enige project is van Leemans.

Die nieuwe plaat is er nu, en zoals u uit de inleiding al kon afleiden, is het geen vrolijk werkstuk geworden. Alleen al de titel: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Het is een verwijzing naar een Romeinse generaal die de Kelten bezwoer zich niet te veel te verheugen nadat ze een overwinning behaald hebben op de Romeinen. En het geeft de toon aan voor een erg pessimistische plaat.

‘Hey Stranger’ opent meteen met een gedreven folkrocksong waarin een man zijn verbittering over een fout gelopen liefdesaffaire uitlegt aan een volslagen vreemdeling. ‘My garden’ is dan weer een ingetogen nummer met een heerlijk veelvoud aan instrumenten, een moment van rust waarin het hoofdpersonage zich terugtrekt van alle ellende in zijn tuin.

Het is niet enkel de liefde die Laurent in de steek heeft gelaten de afgelopen jaren, hij lijdt ook aan tal van existentiële twijfels. In ‘Father’ – een nummer dat enigszins doet denken aan 16 Horsepower – spreekt hij zijn teleurstelling over zijn vader uit. Het zwoele ‘Pigeons playing chess’ gaat dan weer over de onverdraagzaamheid op sociale media die overspoeld worden door fake news en extreme meningen (iets waar we ons allemaal wel eens aan schuldig maken).

Over de single ‘Hope is a sick joke’ hebben we ons al eerder uitgesproken. Er is geen hoop meer, klinkt het over alweer een stevige folkrock nummer. ‘Complice’ is een meer experimenteel nummer in het Frans. Laurent gaat zo nog even door met diepzinnige beschouwingen in ‘OK Boomer’, ‘The greatest love’, ‘No questions asked’ en ‘Coming home’.

Een absoluut hoogtepunt is de cover van ‘Anachie Gordon’, een Schotse traditional, waarop Laurent zich vocaal laat bijstaan door dochterlief Daria. ‘The Bungler’ is wederom een apocalyptisch nummer in de stijl van 16 Horsepower, terwijl ‘Seks & Drugs & Rock & Roll’ een rock-’n-roll aanklacht is tegen rock-’n-roll clichés.

Om af te sluiten heeft Laurent nog een positieve noot voor u over. Zelfs in de meest donkere tijden heeft u nog altijd een vriend over. Zijn naam is Whisky. Dat is verondersteld om ons op te beuren… Maar ik heb nu nog een andere vriend voor in donkere tijden, en dat is deze plaat van The Imaginary Suitcase. Een muzikaal verscheiden en tekstueel diepzinnig werk dat me overdonderd heeft.

Xavier Kruth
24/02/2021

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...