casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

The Illusion Of Silence
Gardens In The Dark
Ethereal / Heavenly Voices - Folk - Neoklassiek
29/04/2021 : The Illusion Of Silence - Gardens In The Dark
Shadowplay Records  Shadowplay Records
29/04/2021, Dimi Brands

Een van dé platen van vorig jaar was Music For Certain Rituals, de samenwerking tussen The Illusion Of Silence en het Italiaanse wonderkind AimA.

Niet veel later kwam The Illusion Of Silence op de proppen met nog nieuw werk. Dit album Gardens In The Dark, waarop ook een gastrolletje voor AimA weggelegd was.

Onze vreugde kon aanvankelijk niet op bij dit nieuws, maar na ettelijke luisterbeurten valt het ons nog steeds zwaar om de juiste woorden te vinden om dit album te omschrijven.

In alle spontaniteit zouden deze vooral teleurstelling uitdrukken. Maar wat wil je ook na zo’n ijzersterke voorganger. Deze evenaren, laat staan overtreffen, leek al bij aanvang een onbegonnen zaak, wat Gardens In The Dark dan ook pijnlijk duidelijk maakt.

Anders dan de rituele klanken is het hier rustige luisterfolk die de plak zwaait. Met evenwel een mystiek kantje, dat zich in de natuur afspeelt. De ingetogen gratie hiervan wordt opgeroepen door soundscapes die opgebouwd zijn uit spaarzame maar tegelijk rijkelijk ingerichte arrangementen die uit subtiele lagen van gitaren, piano, strijkes, houtblazers en stemmen bestaan.

Niet alleen AimA verleent haar diensten op dit album, The Illusion Of Silence vond nog tal van artiesten bereid om samen deze muzikale reis te maken. Zo herkennen we verder nog Alex Popov en Tatiana Korotkova van het fantastische Sunset Wings, Andrei Torkunov en Maria Torkunova (Sever Ga).

Tekstueel wordt er naast uit eigen teksten gegrepen uit de poëzie van schrijvers als Emily Brontë, Emily Dickinson, Christina Rossetti en Edgar Allen Poe.

Het inschakelen van extra personeel lijkt ons een slimme zet. Luca Bonandini is immers niet het soort zanger dat er in weet te slagen om je een heel album lang aan zijn lippen te kluisteren. Iets wat opener ‘Where Beauty Sleeps’ meteen duidelijk maakt. Het nummer klinkt als donkere natuurfolk zoals Sopor Aeternus die ook wel eens durft brengen. In plaats van de door merg en been snijdende zangstem klinkt Bonandini in onze oren vooral heel erg als de zanger van Tears For Fears. Op zijn minst dus een merkwaardige combinatie te noemen. Deze vergelijking blijkt geen toevalstreffer te zijn, want verder op het album kunnen we ze nog wel een paar keer maken. Om maar te zeggen dat woorden als “no one is there” uit de mond van La Varney destijds beduidend meer slagkracht hadden.

Gelukkig brengen de gastzanger(es)s(en) dan soelaas. Al moet gezegd dat de eerste in de rij, de door ons torenhoog aangeschreven AimA er niet in slaagt om te overtuigen tijdens haar nummer (‘Morning’). Feit is dat het arrangement door Bonandini geschreven werd, en AimA is het soort artieste die wanneer ze geleid wordt door een ander, zichzelf niet kan onthullen. ‘Morning’ klinkt dan ook behoorlijk koud, maar als we dan toch met een positieve noot moeten eindigen dan besluiten we dat Zola Jesus in dit nummer nooit ver weg is.

De andere artiesten zien duidelijk minder graten in hun onderdanige rol. Vooral ‘Eldorado’, gezongen door Sunset Wings’ Tatiana Korotkova spreekt ons erg aan. Eigenlijk vallen er wel wat gelijkenissen te trekken tussen dit album en het verzamelde werk van Sunset Wings. Niet moeilijk dat de sfeer gelijkaardig is als zowat het hele personeelsbestand van de Russen hier zijn opwachting maakt. Maar ook hier weer geldt dat Bonandini misschien beter wat meer uit handen had gegeven, want naar de magische sfeer die het oeuvre van Sunset Wings kenmerkt is het hier bij momenten wel echt zoeken.

We kunnen ons ook niet van de indruk ontdoen dat wanneer Bonandini zich in deze iets nederiger had opgesteld dit de samenhang van het album alleen maar goed zou gedaan hebben. Op die manier zouden de gastmuzikanten immers ten volle tot hun recht kunnen komen dan nu het geval is. Deze muziektuinen blijven dus inderdaad jammerlijk een beetje in het donker verscholen. Laat het een les zijn voor de toekomst, Luca!

The Illusion Of Silence

Dimi Brands
29/04/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten