casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.965 items

   

The Iditarod
Foxfur & Rarebits
Folk - Psychedelic
08/11/2016 : The Iditarod - Foxfur & Rarebits
Morc  Morc
08/11/2016, Peter De Koning

Er zijn van die genres die je al lang eens wil uitspitten maar waarvoor je maar geen tijd lijkt te vinden. Freak folk is er zo ééntje van. Onze persoonlijke collectie is beperkt tot CocoRosie en enkele nummers op een verzamelaar. Het was dan ook zeer leuk, maar tegelijkertijd stresserend om deze promo onder de loep te mogen nemen. Want hoe in hemelsnaam schrijf je een recensie over een groep in een genre waar je de ballen van afweet?

We starten deze metarecensie met de obligate vergelijking. The Iditarod klinkt een beetje als de (nog meer) lofi-versie van Cocorosie. Dat is ook de enige band in het genre die we kennen dus we laten de eer aan u, beste lezer, om het lijstje aan te vullen.

Als recensent wil je natuurlijk ook de etymologen onder de lezers een plezier doen. Laat ons dan ook vertellen dat de Iditarod een jaarlijkse sledehondenrace is in Alaska. De wedstrijd noemt zichzelf The last great race en gaat al door sinds de prille jaren 70. De muziek die de gelijknamige groep brengt is allesbehalve kil, maar bij momenten wel even getormenteerd als zo'n hond die als slaaf voor de karren wordt gespannen.

De geschiedkundigen onder u verblijden we met de biografie van de groep. Veel valt over hen niet vertellen. Het duo maakte psychedelische folk in de jaren 90 en in het prille millennium. Jammer genoeg voor hen deden ze dat net voor het genre boomde. Ze brachten twee volledige cd's uit en een compilatie. Bovendien verschenen er her en der wat cdr's en enkele 7 inches. Het zijn die DIY-uitgaven die nu op dit schijfje prijken.
Zoals het al eens vaker de pioniers vergaat, verdween de naam in de obscuriteit, al namen Carin en Jeffrey (zo heten ze) achteraf wel nog deel aan andere projecten. Van alle namen die ik las, is Jackie-o-motherfucker de enige die ik kende.

De muziek dan maar? Wel, feitelijk vinden we dit een zeer bijzonder mooi schijfje. Carin Wagner zingt enorm breekbaar en zo klinkt ook deze eenvoudige muziek. Doorheen de hele plaat zitten subtiele psychedelische effecten en in elk nummer klinkt intimiteit en weemoed. We houden van The Iditarod. Het is sinds Cocteau Twins in onze puberteit geleden dat we nog eens zo'n mooie invulling van het begrip breekbaarheid te horen kregen.

We nemen ons met deze recensie plechtig voor om de rest van hun discografie grondig onder handen te nemen en bij uitbreiding het hele genre uit te spitten. (Wat dacht u bijvoorbeeld van deze release van hen.) Het is al even geleden dat een groep erin geslaagd is om ons zover te krijgen. Daarom belonen we hen met een rijkelijke score.

Onze promo-cdr werkte voor geen meter, dus beluisterden we alles op Bandcamp. We hopen dat u ons voorbeeld volgt en deze onderschatte pioniers ontdekt.


Peter De Koning
08/11/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...

lees meer...
NIEUWS 02/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Xavier Kruth

Laat me starten met jullie allemaal een gelukkig, gezond en muzikaal interessant 2022 toe te wensen. Als ik terugkijk op 2021, dan kijk ik alweer terug op een jaar dat gekleurd werd door de coronapandemie. Artiesten aarzelden om nieuw werk uit te geven, maar minder dan in 2020, en de platen behandelden vaak de gevolgen van corona. Een overzicht ...

lees meer...
NIEUWS 01/01/2022 : To beard or not to beard?

Onder het motto: “het moet niet altijd kommer ende kwel ofte doom ende gloom zijn” duikt Ashtoreth in de gedaante van Sjaack Sjamaan om voor alle kinderkes groot en klein het oude kinder zeemanslied ‘Al die willen te Kap’ren vaeren’ te brengen. Ashtoreth, of Sjaack beter gezegd, zelf een man met baard werkte ...