casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.312 items

   

The Iditarod
Foxfur & Rarebits
Folk - Psychedelic
08/11/2016 : The Iditarod - Foxfur & Rarebits
Morc  Morc
08/11/2016, Peter De Koning

Er zijn van die genres die je al lang eens wil uitspitten maar waarvoor je maar geen tijd lijkt te vinden. Freak folk is er zo ééntje van. Onze persoonlijke collectie is beperkt tot CocoRosie en enkele nummers op een verzamelaar. Het was dan ook zeer leuk, maar tegelijkertijd stresserend om deze promo onder de loep te mogen nemen. Want hoe in hemelsnaam schrijf je een recensie over een groep in een genre waar je de ballen van afweet?

We starten deze metarecensie met de obligate vergelijking. The Iditarod klinkt een beetje als de (nog meer) lofi-versie van Cocorosie. Dat is ook de enige band in het genre die we kennen dus we laten de eer aan u, beste lezer, om het lijstje aan te vullen.

Als recensent wil je natuurlijk ook de etymologen onder de lezers een plezier doen. Laat ons dan ook vertellen dat de Iditarod een jaarlijkse sledehondenrace is in Alaska. De wedstrijd noemt zichzelf The last great race en gaat al door sinds de prille jaren 70. De muziek die de gelijknamige groep brengt is allesbehalve kil, maar bij momenten wel even getormenteerd als zo'n hond die als slaaf voor de karren wordt gespannen.

De geschiedkundigen onder u verblijden we met de biografie van de groep. Veel valt over hen niet vertellen. Het duo maakte psychedelische folk in de jaren 90 en in het prille millennium. Jammer genoeg voor hen deden ze dat net voor het genre boomde. Ze brachten twee volledige cd's uit en een compilatie. Bovendien verschenen er her en der wat cdr's en enkele 7 inches. Het zijn die DIY-uitgaven die nu op dit schijfje prijken.
Zoals het al eens vaker de pioniers vergaat, verdween de naam in de obscuriteit, al namen Carin en Jeffrey (zo heten ze) achteraf wel nog deel aan andere projecten. Van alle namen die ik las, is Jackie-o-motherfucker de enige die ik kende.

De muziek dan maar? Wel, feitelijk vinden we dit een zeer bijzonder mooi schijfje. Carin Wagner zingt enorm breekbaar en zo klinkt ook deze eenvoudige muziek. Doorheen de hele plaat zitten subtiele psychedelische effecten en in elk nummer klinkt intimiteit en weemoed. We houden van The Iditarod. Het is sinds Cocteau Twins in onze puberteit geleden dat we nog eens zo'n mooie invulling van het begrip breekbaarheid te horen kregen.

We nemen ons met deze recensie plechtig voor om de rest van hun discografie grondig onder handen te nemen en bij uitbreiding het hele genre uit te spitten. (Wat dacht u bijvoorbeeld van deze release van hen.) Het is al even geleden dat een groep erin geslaagd is om ons zover te krijgen. Daarom belonen we hen met een rijkelijke score.

Onze promo-cdr werkte voor geen meter, dus beluisterden we alles op Bandcamp. We hopen dat u ons voorbeeld volgt en deze onderschatte pioniers ontdekt.


Peter De Koning
08/11/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...