casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.355 items

   

The (Hypothetical) Prophets
Around The World With
Avant-Garde - Minimal
18/05/2016 : The (Hypothetical) Prophets - Around The World With
InFiné Music  InFiné Music
18/05/2016, Danny Quetin

De kans dat u in het bezit bent van de originele plaat Around The World With The Hypothetical Prophets is bijzonder klein. Mocht dat toch het geval zijn : prijs u gelukkig, u hebt goud in handen. Uitgebracht in 1982 en nu verkrijgbaar als re-issue, enkel om het van de vergetelheid te behoeden.

Want deze Around The World With is niet zomaar een plaat. Het is een statement.

The (Hypothetical) Prophets is altijd al een mysterie gebleven. De heruitgave maakt veel duidelijk. Opgericht door de Franse electro-pionier Bernard Szajner en Brits musicus Karel Beer, maar hier genoegzaam opererend onder de pseudoniemen Joseph Weil en Norman D. Landing.

Gebruikmakend van eigengereide samples uit het Parijse straatbeeld, restaurants en nieuwsberichten doen dit unicum openen als hun trip doorheen de verdoemenis in Around The World With The Prophets.

Als reactie op het No Nukes-protestconcert met onder andere Jackson Browne, Bonnie Raitt, Graham Nash en Bruce Springsteen, en met de vraag wat als er in het niet zo ver af gelegen Rusland een kernexplosie zou plaatsvinden zorgden Szajner en Beer voor een eerste release. Toen nog onder de naam Proroky (The Prophets). Met Back To The Burner, op oude Cabaret Voltaire geïnspireerde geluiden en met de stem van een Russisch dissident. Ze lieten er mee uitschijnen dat ze Russische muzikanten waren, en werden zelfs in de gaten gehouden door de KGB.

We schrijven nog reeds begin jaren 80. De hamburgerketens schoten als vergiftigde paddenstoelen uit de grond. Fastfood was de nieuwe norm. Niemand kende toen al de term obesitas. Hot Dogs and Hamburgers en Fastfood klinkt haast als een op experiment gedreven B’52’s. Satirisch maar geheel volgens waarheid.

De uitwasemingen van het in benzine bevattende lood waar de Engelse jeugd graag wat van opsnoof zorgt ook hier voor een ironische noot. I Like Lead.

Inspiratie kwam in allerlei gedaanten in het brein van The (Hypothetical) Prophets. Person To Person bijvoorbeeld bestaat uit teksten uit persoonlijke advertenties uit Time Out London en The Village Voice New York. M zkt V gn knd gn gld zo iets maar dan voortgebouwd op een minimale beat.

De koorgezangen van The Fisherman’s Friend zijn dan weer het gevolg van de BBC-uitzendingen op zee. Of hoe het koorgeluid op een elektronische minimale wave er iets heel apart van maken. On The Edge Of The White Zone bevat dan weer aankondigingen uit luchthavens en metro’s.

De eigenlijke bedoeling was om van Around The World With een wereldwijds album uit te brengen, dat in elk afzonderlijk land een eigen vertaling zou krijgen. Hun toenmalige platenfirma CBS zag dat echter niet zitten en bijgevolg is het er nooit van gekomen. Van Wallenberg (oorspronkelijk in het Engels) bestaat er dan weer wel een Franse uitvoering. Die track handelt over Raoul Wallenberg, een Zweeds diplomaat die er tijdens WO II in slaagde om tot 100.000 Hongaarse Joden te redden uit de concentratiekampen.

Back To Siberia was destijds de B-kant van Back To The Burner en was bedoeld als pastiche op Trans Europe Express van Kraftwerk, maar dan langs de spoorlijnen van Siberië.

De CD-uitvoering bevat 3 bonustracks, waaronder Fast als toonbeeld van experimentele minimal wave, Terminal New York, goed voor 27 seconden gesampel en het meer dan 10 minuten Budapest 45 dat zijn oorsprong vond uit de berichtgeving van Raoul Wallenberg.

Around The World With The Hypothetical Prophets is niet voor iedereen weggelegd. Het experimenteergedrag doet zelfs bij wijlen een prematuur Cabaret Voltaire verbleken. Toch juichen we het toe dat dit kleinood zijn langdurige mysterie onthult en stof geeft tot nadenken. De profeten hebben altijd gelijk.

InFiné Music

Danny Quetin
18/05/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...