casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.300 items

   

The (Hypothetical) Prophets
Around The World With
Avant-Garde - Minimal
18/05/2016 : The (Hypothetical) Prophets - Around The World With
InFiné Music  InFiné Music
18/05/2016, Danny Quetin

De kans dat u in het bezit bent van de originele plaat Around The World With The Hypothetical Prophets is bijzonder klein. Mocht dat toch het geval zijn : prijs u gelukkig, u hebt goud in handen. Uitgebracht in 1982 en nu verkrijgbaar als re-issue, enkel om het van de vergetelheid te behoeden.

Want deze Around The World With is niet zomaar een plaat. Het is een statement.

The (Hypothetical) Prophets is altijd al een mysterie gebleven. De heruitgave maakt veel duidelijk. Opgericht door de Franse electro-pionier Bernard Szajner en Brits musicus Karel Beer, maar hier genoegzaam opererend onder de pseudoniemen Joseph Weil en Norman D. Landing.

Gebruikmakend van eigengereide samples uit het Parijse straatbeeld, restaurants en nieuwsberichten doen dit unicum openen als hun trip doorheen de verdoemenis in Around The World With The Prophets.

Als reactie op het No Nukes-protestconcert met onder andere Jackson Browne, Bonnie Raitt, Graham Nash en Bruce Springsteen, en met de vraag wat als er in het niet zo ver af gelegen Rusland een kernexplosie zou plaatsvinden zorgden Szajner en Beer voor een eerste release. Toen nog onder de naam Proroky (The Prophets). Met Back To The Burner, op oude Cabaret Voltaire geïnspireerde geluiden en met de stem van een Russisch dissident. Ze lieten er mee uitschijnen dat ze Russische muzikanten waren, en werden zelfs in de gaten gehouden door de KGB.

We schrijven nog reeds begin jaren 80. De hamburgerketens schoten als vergiftigde paddenstoelen uit de grond. Fastfood was de nieuwe norm. Niemand kende toen al de term obesitas. Hot Dogs and Hamburgers en Fastfood klinkt haast als een op experiment gedreven B’52’s. Satirisch maar geheel volgens waarheid.

De uitwasemingen van het in benzine bevattende lood waar de Engelse jeugd graag wat van opsnoof zorgt ook hier voor een ironische noot. I Like Lead.

Inspiratie kwam in allerlei gedaanten in het brein van The (Hypothetical) Prophets. Person To Person bijvoorbeeld bestaat uit teksten uit persoonlijke advertenties uit Time Out London en The Village Voice New York. M zkt V gn knd gn gld zo iets maar dan voortgebouwd op een minimale beat.

De koorgezangen van The Fisherman’s Friend zijn dan weer het gevolg van de BBC-uitzendingen op zee. Of hoe het koorgeluid op een elektronische minimale wave er iets heel apart van maken. On The Edge Of The White Zone bevat dan weer aankondigingen uit luchthavens en metro’s.

De eigenlijke bedoeling was om van Around The World With een wereldwijds album uit te brengen, dat in elk afzonderlijk land een eigen vertaling zou krijgen. Hun toenmalige platenfirma CBS zag dat echter niet zitten en bijgevolg is het er nooit van gekomen. Van Wallenberg (oorspronkelijk in het Engels) bestaat er dan weer wel een Franse uitvoering. Die track handelt over Raoul Wallenberg, een Zweeds diplomaat die er tijdens WO II in slaagde om tot 100.000 Hongaarse Joden te redden uit de concentratiekampen.

Back To Siberia was destijds de B-kant van Back To The Burner en was bedoeld als pastiche op Trans Europe Express van Kraftwerk, maar dan langs de spoorlijnen van Siberië.

De CD-uitvoering bevat 3 bonustracks, waaronder Fast als toonbeeld van experimentele minimal wave, Terminal New York, goed voor 27 seconden gesampel en het meer dan 10 minuten Budapest 45 dat zijn oorsprong vond uit de berichtgeving van Raoul Wallenberg.

Around The World With The Hypothetical Prophets is niet voor iedereen weggelegd. Het experimenteergedrag doet zelfs bij wijlen een prematuur Cabaret Voltaire verbleken. Toch juichen we het toe dat dit kleinood zijn langdurige mysterie onthult en stof geeft tot nadenken. De profeten hebben altijd gelijk.

InFiné Music

Danny Quetin
18/05/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...