casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.911 items

   

The (Hypothetical) Prophets
Around The World With
Avant-Garde - Minimal
18/05/2016 : The (Hypothetical) Prophets - Around The World With
InFiné Music  InFiné Music
18/05/2016, Danny Quetin

De kans dat u in het bezit bent van de originele plaat Around The World With The Hypothetical Prophets is bijzonder klein. Mocht dat toch het geval zijn : prijs u gelukkig, u hebt goud in handen. Uitgebracht in 1982 en nu verkrijgbaar als re-issue, enkel om het van de vergetelheid te behoeden.

Want deze Around The World With is niet zomaar een plaat. Het is een statement.

The (Hypothetical) Prophets is altijd al een mysterie gebleven. De heruitgave maakt veel duidelijk. Opgericht door de Franse electro-pionier Bernard Szajner en Brits musicus Karel Beer, maar hier genoegzaam opererend onder de pseudoniemen Joseph Weil en Norman D. Landing.

Gebruikmakend van eigengereide samples uit het Parijse straatbeeld, restaurants en nieuwsberichten doen dit unicum openen als hun trip doorheen de verdoemenis in Around The World With The Prophets.

Als reactie op het No Nukes-protestconcert met onder andere Jackson Browne, Bonnie Raitt, Graham Nash en Bruce Springsteen, en met de vraag wat als er in het niet zo ver af gelegen Rusland een kernexplosie zou plaatsvinden zorgden Szajner en Beer voor een eerste release. Toen nog onder de naam Proroky (The Prophets). Met Back To The Burner, op oude Cabaret Voltaire geïnspireerde geluiden en met de stem van een Russisch dissident. Ze lieten er mee uitschijnen dat ze Russische muzikanten waren, en werden zelfs in de gaten gehouden door de KGB.

We schrijven nog reeds begin jaren 80. De hamburgerketens schoten als vergiftigde paddenstoelen uit de grond. Fastfood was de nieuwe norm. Niemand kende toen al de term obesitas. Hot Dogs and Hamburgers en Fastfood klinkt haast als een op experiment gedreven B’52’s. Satirisch maar geheel volgens waarheid.

De uitwasemingen van het in benzine bevattende lood waar de Engelse jeugd graag wat van opsnoof zorgt ook hier voor een ironische noot. I Like Lead.

Inspiratie kwam in allerlei gedaanten in het brein van The (Hypothetical) Prophets. Person To Person bijvoorbeeld bestaat uit teksten uit persoonlijke advertenties uit Time Out London en The Village Voice New York. M zkt V gn knd gn gld zo iets maar dan voortgebouwd op een minimale beat.

De koorgezangen van The Fisherman’s Friend zijn dan weer het gevolg van de BBC-uitzendingen op zee. Of hoe het koorgeluid op een elektronische minimale wave er iets heel apart van maken. On The Edge Of The White Zone bevat dan weer aankondigingen uit luchthavens en metro’s.

De eigenlijke bedoeling was om van Around The World With een wereldwijds album uit te brengen, dat in elk afzonderlijk land een eigen vertaling zou krijgen. Hun toenmalige platenfirma CBS zag dat echter niet zitten en bijgevolg is het er nooit van gekomen. Van Wallenberg (oorspronkelijk in het Engels) bestaat er dan weer wel een Franse uitvoering. Die track handelt over Raoul Wallenberg, een Zweeds diplomaat die er tijdens WO II in slaagde om tot 100.000 Hongaarse Joden te redden uit de concentratiekampen.

Back To Siberia was destijds de B-kant van Back To The Burner en was bedoeld als pastiche op Trans Europe Express van Kraftwerk, maar dan langs de spoorlijnen van Siberië.

De CD-uitvoering bevat 3 bonustracks, waaronder Fast als toonbeeld van experimentele minimal wave, Terminal New York, goed voor 27 seconden gesampel en het meer dan 10 minuten Budapest 45 dat zijn oorsprong vond uit de berichtgeving van Raoul Wallenberg.

Around The World With The Hypothetical Prophets is niet voor iedereen weggelegd. Het experimenteergedrag doet zelfs bij wijlen een prematuur Cabaret Voltaire verbleken. Toch juichen we het toe dat dit kleinood zijn langdurige mysterie onthult en stof geeft tot nadenken. De profeten hebben altijd gelijk.

InFiné Music

Danny Quetin
18/05/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Sygo Cries is klaar met “Talking About Walls”

Enige tijd geleden al stelden we hier bij Dark Entries de echte hergeboorte of definitieve herstart van de cold wave / post punk formatie Sygo Cries voor. Eén van de vele projecten van Mika Goedrijk die vooral bekendheid geniet met het industrial tribal techno project This Morn’Omina, maar ook eerder actief was met Nebula-H en ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Brandende nachten in Kroatië: Ewiniar

Samen met je partner muziek maken, dat is inderdaad fantastisch (trust me, I know). En zo dachten Marin and Katarina Tramontana uit Split (Kroatië) er ook over. Onder de bandnaam Ewiniar brengt dit duo u het stevige debuutalbum ‘Burning the Night’. De negen tracks op dit album baden ergens tussen goth rock en metal. Zelf was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Nieuw album van Michael J Sheehy op Bandcamp Friday...

Bandcamp Friday is er weer…!! U weet wel, uw geliefde artiesten genieten een hoger percentage van de opbrengst indien u hun materiaal via Bandcamp op een vrijdag koopt… Deze vrijdag vragen we even uw aandacht voor het nieuwe album van Michael J Sheehy (Dream City Film Club, Miraculous Mule, United Sounds of Joy, solo), The ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...