casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.968 items

   

The Devil And The Universe
:Imprint Daath:
Dark Ambient - Dark Wave - Folk / Ethnic / Tribal
25/11/2013 : The Devil And The Universe - :Imprint Daath:
Aufnahme + Wiedergabe  Aufnahme + Wiedergabe
25/11/2013, Kurt Ingels

Eerder berichtten we op de Dark Entries site al over het nieuwe project van Ashley Dayour die u ongetwijfeld kent van de gothic rock formatie Whispers In The Shadow. Om gestalte te geven aan The Devil And The Universe ging Ashley Dayour een alliantie aan met vriend David Pfister, Oostenrijks meest subversieve radiomaker, alternatieve dj, muzikant en schrijver.

Als ik de hoes in handen krijg valt al meteen het cultgehalte op, groen grijstinten, 2 figuren in een gotisch aandoend prieel met geitemaskers… dit ruikt naar satanisme. Dat laatste wekt meteen ook een soort afkeer op, maar The Devil and The Universe weet het in zekere zin esthetisch te verpakken en scherpt de fantasie van de kijker aan (ik heb het hier nog over de hoes).

De fraaie witte vinyl, gelimiteerd op slechts 300 exemplaren, nodigt uit tot beluistering zonder meer en het mooie aan de in een dubbele hoes verpakte lp is dat je er de cd singel “It Is Our Will” bijkrijgt. Wanneer de naald zich in de groeven van “Nod" (zie clip) klieft ontwaart zich een mysterieus synthetische brei, met licht tribale en ritual invloeden. Invloeden die verder meer uitgesproken op deze “:Imprint Daath:” opduiken.

Ashely Dayour zoekt duidelijk een andere muzikale taal, en dat is maar goed ook, om dit project vorm te geven. “Kruzifix” is een stuk meer duister, en drijft op een soort Gregoriaanse synthetische orgel, het nummer zwelt aan tot een bombastisch einde waarvan de ritmiek aan apocalyptic folk werd ontleend. Meteen een ander genre waaruit deze The Devil And The Universe z’n invloeden put.

Dat het nog mystieker kan bewijst “Procession” dat qua sfeer sterk aansluit bij “Kruzifix” maar door de holle basdreunen net iets dreigender klinkt. “The Pilgrim’s Regress” is wellicht het meest toegankelijke nummer van deze plaat en met een beetje fantasie zou je hierin apocalyptische minimal kunnen herkennen (tikkeltje oudere Kirlian Camera stijl). Een dj met lef en al evenveel fantasie brengt dit misschien wel naar de echt duistere dansvloer. De A-kant rond af met “Parvati’s Lament” dat een zekere oosterse invloed kent en daardoor ietwat trancy en vooral ritueel en magisch klinkt.

Op de B-kant doet opener “Iblis” dit op een ietwat meer moderne manier en zou je kunnen spreken van lichte goa invloeden, de andere drie nummers op de B-zijde, “Gamaliel”, “Sitra Ahra” en “Nemoralis” baden in rituele en occulte duisternis en onheilszwangere ambient. Meteen bewijst deze “:Imprint Daath:” ook muzikaal z’n hoge cult gehalte.

Wanneer je de bonus cd de cd speler in duwt wacht je een aangename verrassing, de volledige lp is ook hier digitaal voorhanden, naast de 4 bonusnummers; “It Is Our Will” (extended remix), “It Is Our Will” (In Death It Ends remix), “It Is Our Will” (original version) en “The Star”. Meteen valt op dat dit nummer, “It Is Our Will” meer toegankelijk is dan wat we op lp kregen gepresenteerd, iets minder duister ook en, hou je vast, qua ritmiek zelfs aan heel oude Front 242 doet denken. Er wordt over de ritmiek zelfs een poppy synthlijn gegoten. Ik prefereer, wat had u verwacht, de originele versie die wat mij betreft ook de dansvloer op kan. De dark ambient soundscape “The Star” tenslotte stort de luisteraar na enig melodieus vertier weerom in de magische duisternis.

Met deze fraaie visuele en auditieve verpakking bewijzen Ashley Dayour en David Pfister dat een allegaartje aan invloeden van ritual en tribal, over minimal en apocalyptic folk, langs pop en dark wave tot dark ambient een stevig en gevarieerd geheel kunnen creëren dat mede door de sterk gelimiteerde uitgave een notoir cult gehalte in zich herbergt.

Mijn kleine teen zegt dat deze originele uitgave wel eens een echte collector zou kunnen worden. U weet dus wat gedaan.

The Devil and The Universe (facebook)

Kurt Ingels
25/11/2013

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/01/2022 : Oracula Records kondigt eindelijk de nieuwe releases aan op vinyl.

Niet dat het label er zo veel aan kan doen... Op de bandcamp pagina van dit fijne Spaanse label staan al een paar maand nieuwe titels te blinken maar diegene die deze ook effectief op de fysieke drager willen kunnen binnenkort eindelijk worden bediend. Door problemen en oponthoud (iets waar wel meerdere kleinere labels mee kampen) in de perserijen ...

lees meer...
NIEUWS 26/01/2022 : Dolva Sana, nieuw en Belgisch

Het project Dolva Sana brengt koude, grimmige en minimalistische synth pop beïnvloed door new wave, krautrock, vroege synth pop en andere pioniers van de elektronische muziek. Het project, een collaboratie tussen muzikant en producer Frederic Caure (Kortrijk, België) en Jake Harding (London, VK), werd opgericht in 2021. "Hard-boiled ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Nieuw werk van Principe Valiente op komst

Altijd al raar gevonden dat deze Zweedse post punkers niet ietwat meer populariteit genieten. Wat mij betreft mogen ze gerust op de komende Halloween editie van Sinner’s Day staan, temeer daar eind maart, eindelijk (vier jaar na “Oceans”), een nieuw album van deze heren verschijnt dat de titel “Barricades” mee ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Cold Transmission zet 2022 goed in!

Over dit Duitse post punk label hebt u alvast één en ander gehoord hier bij Dark Entries, en terecht want er zitten een paar heuse pareltjes in hun catalogus. Nu pakt het label uit met een nieuwe release van het Canadese The Gathering, “Parade”, en dat zomaar na 30 jaar windstilte! The Gathering werd in 1985 geformeerd ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...