casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.565 items

   

The Bony King Of Nowhere
Eleonore
Indie - Pop
14/03/2011 : The Bony King Of Nowhere - Eleonore
PIAS  PIAS
14/03/2011, Didier Becu

Het debuut “Alas my love” liet het al vermoeden maar met dit tweede album kunnen we definitief stellen dat België naast Dez Mona er een nieuwe klasse-treurwilg bij heeft, en hij is geboren onder de naam Bram Vanparys aka The Bony King Of Nowhere.

Of je nu wil of niet, is het moeilijk om de hype rondom The Bony King Of Nowhere te ontlopen en ook al schuwen wij hier bij Dark Entries alles wat maar naar trends riekt, zijn de superlatieven deze keer meer dan op zijn plaats.

Het eerste wat je denkt als je deze zielenbreker hoort, is natuurlijk die verdomde stem die zo veel lijkt op die van Thom Yorke.

Neen hoor, u hoeft het niet uit te schreeuwen dat dit alweer het zoveelste groepje is dat teruggrijpt naar de verdiensten van de Pink Floyd uit Oxford want dat is The Bony King Of Nowhere niet.

We hebben geen idee wat er zich in het hoofd van deze Gentenaar afspeelt maar het is wel een vastberadenheid die gevoed wordt door melancholie en triestheid.

Deze troubadour is er ook niet te beroerd voor om een gedicht van Elsschot (“The Poet”) te gebruiken als uitgaanspunt, en in zijn geval loopt het nog goed af.

The Bony King Of Nowhere is het soort jongen die het liefst de trieste dingen uit dit levensdal bezingt, zo gaat “The Garden” over het sterfbed en laat “Mother” je achter met een brok in de keel. Het zijn niet bepaald feestknallers maar ze laten grote indruk na, ook al is alles bijna minimaal klassiek.

Soms is er hoop en ontluikt een nummer als “Girl from the play” zich als een ideaal liefdesliedje dat zich ergens tussen Belle & Sebastian en Tim Buckley bevindt, maar dit soort van positivisme is een zeldzaamheid op dit album.

De productie was weer in handen van Koen Gisen, rechterhand van An Pierlé die hier trouwens op het eveneens prachtige “Some are fearful” op de piano komt meetokkelen.

“Eleonore” is een schitterend indiefolk album dat op het eerste zicht simpel lijkt maar na twee of drie luisterbeurten bijna thuishoort in de platenkast naast Nick Drake. Bijna.

We overdrijven? Neen, de lat van The Bony King Of Nowhere lag enkel hoog en als je op het eind twijfelt om het woord “meesterwerkje” in de mond te nemen, dan weet je dat hij met glans geslaagd is.

The Bony King Of Nowhere

Didier Becu
14/03/2011

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 19/01/2021 : Ground Nero: In The Blood

Hij is er gekomen. De nieuwe single van Ground Nero werd gisteren voorgesteld op het radioprogramma De dag des oordeels en werd daarna promt ook op YouTube gedeeld. Het is even wennen aan de stem van de nieuwe zanger, want de single is ook het eerste nummer dat uitkomt sinds Gwijde Wampers de groep verlaten heeft en vervangen werd door een ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2021 : Nieuwe single van Ground Nero met nieuwe zanger

Ground Nero heeft zich met hun vorige plaat 'Divergence' tot de top van de Belgische gothic rock verheven. Twee jaar later staat er een nieuwe plaat in de steigers. De eerste single uit de nieuwe plaat, die vooralsnog in een dichte waas van geheimzinnigheid omhuld is, wordt maandagavond op het radioprogramma De dag des oordeels voorgesteld. Het ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2021 : Xtort ziet alles zwart

Hopelijk bent u al vertrouwd met Xtort, het Nederlandse industrialproject van Piet Snijders. Xtort is onder meer de drijvende kracht achter Wave Invasion, een organisatie die verschillende groepen uit de Nederlandse en Belgische wave scene promoot. Wel, die Xtort heeft nu een nieuwe single: 'Zwart'. Xtort had tot nu toe al liedjes ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2021 : 32 Ohm maakt nummer over Dunkirk Beach

Blijven we nog even bij Wave Invasion. Een andere groep uit de Wave Invasion-stal is 32 Ohm. 32 Ohm, dat is die groep Nederlanders die hun muziek 'Meuse-Rhine Delta Wave' noemen. Al sinds 1992 maken ze aangename new wave, en ze deinzen er niet voor terug ernstige onderwerpen aan te snijden in hun nummers. In hun nieuwe single 'Dunkirk ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
INTERVIEW : LUC WAEGEMAN - Passie en bezieling, daar draait het om.

De verrassende (en toch ook weer niet) nummer 1 in mijn eindejaarslijstje: de Limburgers van Kregel! Een interview met hen kon je hier reeds lezen, daarom leek het ons het ideale moment om eens een babbeltje te slaan met hun werkgever. Wagonmaniac Music bracht namelijk naast de 4 Kregel EP’s nog tal van sterk materiaal uit, en dit in ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...