casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.969 items

   

TFG (TONTTU) & Keith ‘Zig’ Stewart
Huomioita / Observations (DVD)
Ambient - Dark Ambient - Drone - Experimental - Jazz - Psychedelic
28/12/2021 : TFG (TONTTU) & Keith ‘Zig’ Stewart - Huomioita / Observations (DVD)
Panicmachine  Panicmachine
28/12/2021, Henk Vereecken

In het verleden bespraken we bij Dark Entries reeds heel wat releases van het Finse anti-gnomemartialindustrialneofolkmetalorkestje TONTTU. En hier zijn ze dan weer maar dan met een zijproject of misschien beter een samenwerkingsverband van TONTTU’s huisideoloog en vocalist/lyricist TFG (Tonttufindergeneral Hanz-Baal) met Zig, het alias van Keith Stewart, een muzikant, componist, performer, digitale artiest en muziekvideo producer uit Los Angeles met een muzikaal verleden in jazz en prog. Geen cd album deze keer maar een heus dvd totaalconcept met visuals en klank. Elke track van het dvd album “Huomioita / Observations” (7 tracks, 46 minuten speelduur) kreeg dus als het ware zijn eigen videoclip. TFG zorgde voor de teksten en de vocals, Keith 'Zig' Stewart voor de muziek en de visuals.

Op de achterkant van de dvd box lezen we:

“[That is how we experience it - we live in the middle of this. Perceptions from the frontiers of psychedelia and hippie ideology.]”

Zoals gewoonlijk bij TONTTU en aanverwante projecten is hier alles weer met een grove korrel zout te nemen. En ze nemen zichzelf en het ganse concept ook weeral met een fikse korrel zout. Of wat te denken van het verhaal bij de tweede track dat we te lezen krijgen op hun pagina. In 2017, zegt de tekst, schreef TFG (TONTTU) een heroïsch episch gedicht in het Fins. En dan, in 2018 gebeurt dit: ‘Keith 'Zig' Stewart recorded Hippie Shite music to go along with the poem and spoken word per the request of TFG (TONTTU).’ Over zelfrelativering gesproken... Deze tweede track “"Esimerkkinä [As an Example]" laat in elkaar overvloeiende kaleidoscopische beelden zien gemixt met beelden van schilderwerken. We herkennen prerafaëlitische werken zoals “Nebuchadnezzar” van William Blake en “Der Wanderer über dem Nebelmeer” van de romanticus Caspar David Friedrich. De muziek is een soort experimenteel psychedelische jazzrock jamband muziek.

In het algemeen krijgen we vooral een mix te horen van ambient en psychedelica, soms met een jazzy toets. Met daarop dus ‘spoken word’ poëtisch-filosofische beslommeringen. De ondertiteling bij de beelden en het spoken word is steeds tweetalig Fins/Engels.

Mijn favoriet is de openingstrack "Väriloistoa [Flamboyance]". De beelden zijn hier een mix van cartoonbeelden en echte filmopnames met psychedelische kleuren en kaleidoscopische beelden. Het spoken word bevat hier bespiegelingen uit het leven van een bloem, vanuit het standpunt van de bloem. We zien de bloem openbloeien en bestoven worden door een bijtje waarbij de bloem vertelt over haar leven. Op het einde van de track krijgen we beelden te zien van graafmachines die het natuurgebied waar de bloem groeide, finaal vernietigen. En dan zegt de bloem heel cynisch (Engelse ondertitels): “I apologise for the mistake I made / As I have been nothing but an obstacle / On human race’s way to perfection”. En dan krijgen we nog wat beelden te zien van vuilnisbelten en milieuvervuiling...

“Sentrifugi [Centrifuge]” laat dan weer temidden psychedelische kleurpatronen labobeelden zien met een centrifuge die geladen wordt en een tekst uit het standpunt van de centrifuge (jawel!) (Engelse subtitels): “I roll around in my circle going faster and faster... And as my essence starts to dissolve... Becoming a part of the walls... Like it would happen in a centrifuge. As I now start yelling my truths to the world... I expect everyone to stop and hear me out…To understand my excellence and the strength of my facts… I circulate in a wild manner as my bubble gains more magnitude”. Muzikaal krijgen we een soort experimentele mix van psychedelica en ambient te horen. Hoewel, voor echte ambient is dit wel erg percussief. Vreemd genoeg spreken ze zelf van ‘progressive metal’ maar een gitaar is er nochtans in de verste verte niet te bespeuren. Geen gitaar: geen metal, volgens deze genrepurist.

"Etuoikeus [Privilege]" laat beelden zien van bloembestuivende hommels gecombineerd met filmbeelden die slagvelden en soldaten laten zien die ik situeer in de Napoleontische tijd en een tekst die handelt over privileges in een thema van ‘Egality, Liberty, Irony, and Tragedy of the Commons’. 'I just read, that one apparently should not kill the first bumblebee of the spring', zo begint de in het Fins gedeclameerde tekst volgens de Engelse ondertiteling. De samenhang van dit alles ontgaat me soms een beetje maar weird en psychedelisch is het zeker, ook muzikaal.

"Liikaa [Excessively]" klinkt dan weer als een soort experimenteel psychedelische drone dark ambient. Muzikaal is dit een van de meest intrigerende en dat geldt ook voor het visuele aspect met natuurbeelden en een soort vervormde paspoppen. Waar de tekst juist over gaat… tja dat mag u zélf uitmaken. Samen met de openingstrack is dit mijn favoriet.

De bizarre paspoppen spelen ook een hoofdrol in de finale videoclip "Myyrät [Moles]", gecombineerd met beelden van onder meer mummies en harnassen en natuurlijk weer de psychedelisch kaleidoscopische kleurpatronen die al gans de dvd de boventoon voeren.

En dan is er tenslotte nog een bonustrack van het oorspronkelijke TONTTU project: "Eradication Benediction". Hier gaan we dus meer de martial industrial toer op met folk en psychedelica die wel doet denken aan Gae Bolg en dit alles uiteraard weeral volgens het satirische Anti-Gnome War concept. De lyrics gaan in hun Engelse vertaling als volgt: 'We must not waste our time on excessive deliberation. As there are no dissenters in this war against gnomes. And if the noble fire of our flamethrowers happens to wipe out one of our own. Has anyone ever faced a greater glory?! So die proudly and without any fear. On behalf of The Anti-Gnomen. For we can always recruit new members!' Zo, dat was duidelijk.

Een uitgave voor wie in is voor een weirde psychedelische trip, zowel muzikaal, tekstueel als visueel.

Website

TONTTU

Keith 'Zig' Stewart

Henk Vereecken
28/12/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/01/2022 : Oracula Records kondigt eindelijk de nieuwe releases aan op vinyl.

Niet dat het label er zo veel aan kan doen... Op de bandcamp pagina van dit fijne Spaanse label staan al een paar maand nieuwe titels te blinken maar diegene die deze ook effectief op de fysieke drager willen kunnen binnenkort eindelijk worden bediend. Door problemen en oponthoud (iets waar wel meerdere kleinere labels mee kampen) in de perserijen ...

lees meer...
NIEUWS 26/01/2022 : Dolva Sana, nieuw en Belgisch

Het project Dolva Sana brengt koude, grimmige en minimalistische synth pop beïnvloed door new wave, krautrock, vroege synth pop en andere pioniers van de elektronische muziek. Het project, een collaboratie tussen muzikant en producer Frederic Caure (Kortrijk, België) en Jake Harding (London, VK), werd opgericht in 2021. "Hard-boiled ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Nieuw werk van Principe Valiente op komst

Altijd al raar gevonden dat deze Zweedse post punkers niet ietwat meer populariteit genieten. Wat mij betreft mogen ze gerust op de komende Halloween editie van Sinner’s Day staan, temeer daar eind maart, eindelijk (vier jaar na “Oceans”), een nieuw album van deze heren verschijnt dat de titel “Barricades” mee ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Cold Transmission zet 2022 goed in!

Over dit Duitse post punk label hebt u alvast één en ander gehoord hier bij Dark Entries, en terecht want er zitten een paar heuse pareltjes in hun catalogus. Nu pakt het label uit met een nieuwe release van het Canadese The Gathering, “Parade”, en dat zomaar na 30 jaar windstilte! The Gathering werd in 1985 geformeerd ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...