casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.289 items

   

Tenebrious
Recurring Manifestations Of Esoteric Lunacy
Dark Ambient - Industrial - Noise
11/06/2020 : Tenebrious - Recurring Manifestations Of Esoteric Lunacy
4iB Records  4iB Records
11/06/2020, Dimi Brands

Net zoals het bij het album Acid Until I Rot van Demonologists het geval was, zou je je ook hier kunnen laten misleiden door het artwork en groepslogo van Tenebrious.

Ook dit logo ziet er namelijk uit als een op een stapel gesmeten hoop sprokkelhout, zoals dit bij death- en black metal bands vaak het geval is.

Maar wie een beetje verder kijkt en het label 4iB ziet staan, weet wel beter.

Toch vallen er naast het feit dat het hier ook om puur, onversneden lawaai gaat nog gelijkenissen met black metal te trekken. Op het lawaai dat Tenebrious produceert wordt het etiket suicidal noise geplakt. Binnen de black metal bestaat er ook een stroming die zich suicidal (of ook depressive) black metal noemt en waarbij teksten over depressie, negativiteit, zelfmoord, dood, nihilisme, misantropie, haat, melancholie en lijden in lange nummers met herhalende riffs, vaak van opzettelijk slechte kwaliteit gegoten worden. De zang is net als bij reguliere black metal hoog, maar klinkt vaak weemoediger en kan variëren van standaard black metal vocalen tot kreten van pijn en wanhoop. Het genre wordt vaak gezien als een afsplitsing van doom metal, maar misschien wel de belangrijkste bron van inspiratie is het album Filosofem van het even beroemde als beruchte Burzum. Op deze klassieker staat er immers ook het 25 minuten aanslepende dark ambient stuk ‘Rundgang Um Die Transzendentale Säule Der Singularität’.

Laat dit nummer een mooie aanloop zijn naar onze tekst over Tenebrious. Sinds 2002 produceert Tenebrious namelijk een geluid dat hij (het aanvankelijke duo Ralph Bates en Dustin Redington (die in het verleden ook live te zien was bij eerder vernoemde Demonologists) werd ondertussen gereduceerd tot enkel Bates) omschrijft als horror ambient noise.

Er wordt de luisteraar eveneens aangeraden om dit soort muziek te luisteren op een geïsoleerde locatie alwaar je nauwelijks of nog liever geen contact hebt met anderen. Ieder nummer op zich heeft immers de bedoeling om de luisteraar onder te dompelen in een zwartgeblakerde leegte van volledige duisternis.

Een doelstelling die Recurring Manifestations Of Esoteric Lunacy met verve waarmaakt. Verantwoordelijk hiervoor zijn de combinatie van digitale en analoge frequenties en field recordings die een diepe, verontrustende omgeving voor de geest weten te roepen.

Aanvankelijk dachten we bij de eerste luisterbeurten door de lange nummers en het ogenschijnlijke gebrek aan variatie hierbinnen in de eerste plaats aan het harsh noise wall genre.

Maar gaandeweg ontvouwde Tenebrious zijn muzikale staalkaart voor ons en toonde ons elementen uit dark ambient, noise, industrial die netjes gedoseerd in een suïcidale cocktail gegoten worden.

De uitdaging bij dit album bestaat er dus vooral uit om je tanden niet stuk te bijten op de lange nummers (meer dan de helft van de 9 nummers leunt tegen of overschrijden de tien minuten) maar trachten diep te graven in deze kerkhof-noise sound. Laat het afzonderen bij deze een aanvang nemen!

Tenebrious

Dimi Brands
11/06/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 05/07/2020 : “Echoes From The Bardo” kondigt zich veelbelovend aan!

U kent Your Life on Hold ondertussen vast wel, potige gothic rock van het zeetje, mysterieus ronkend tussen de golven van “Burning For The Ancient Connection” en “My Name Is Legion For We Are Many” steken de schuimkoppen van “Echoes From The Bardo” vervaarlijk op. Gothic rock fans juicht ende jubel. De 'Bardo', ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...