casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.312 items

   

Tenebrious
Recurring Manifestations Of Esoteric Lunacy
Dark Ambient - Industrial - Noise
11/06/2020 : Tenebrious - Recurring Manifestations Of Esoteric Lunacy
4iB Records  4iB Records
11/06/2020, Dimi Brands

Net zoals het bij het album Acid Until I Rot van Demonologists het geval was, zou je je ook hier kunnen laten misleiden door het artwork en groepslogo van Tenebrious.

Ook dit logo ziet er namelijk uit als een op een stapel gesmeten hoop sprokkelhout, zoals dit bij death- en black metal bands vaak het geval is.

Maar wie een beetje verder kijkt en het label 4iB ziet staan, weet wel beter.

Toch vallen er naast het feit dat het hier ook om puur, onversneden lawaai gaat nog gelijkenissen met black metal te trekken. Op het lawaai dat Tenebrious produceert wordt het etiket suicidal noise geplakt. Binnen de black metal bestaat er ook een stroming die zich suicidal (of ook depressive) black metal noemt en waarbij teksten over depressie, negativiteit, zelfmoord, dood, nihilisme, misantropie, haat, melancholie en lijden in lange nummers met herhalende riffs, vaak van opzettelijk slechte kwaliteit gegoten worden. De zang is net als bij reguliere black metal hoog, maar klinkt vaak weemoediger en kan variëren van standaard black metal vocalen tot kreten van pijn en wanhoop. Het genre wordt vaak gezien als een afsplitsing van doom metal, maar misschien wel de belangrijkste bron van inspiratie is het album Filosofem van het even beroemde als beruchte Burzum. Op deze klassieker staat er immers ook het 25 minuten aanslepende dark ambient stuk ‘Rundgang Um Die Transzendentale Säule Der Singularität’.

Laat dit nummer een mooie aanloop zijn naar onze tekst over Tenebrious. Sinds 2002 produceert Tenebrious namelijk een geluid dat hij (het aanvankelijke duo Ralph Bates en Dustin Redington (die in het verleden ook live te zien was bij eerder vernoemde Demonologists) werd ondertussen gereduceerd tot enkel Bates) omschrijft als horror ambient noise.

Er wordt de luisteraar eveneens aangeraden om dit soort muziek te luisteren op een geïsoleerde locatie alwaar je nauwelijks of nog liever geen contact hebt met anderen. Ieder nummer op zich heeft immers de bedoeling om de luisteraar onder te dompelen in een zwartgeblakerde leegte van volledige duisternis.

Een doelstelling die Recurring Manifestations Of Esoteric Lunacy met verve waarmaakt. Verantwoordelijk hiervoor zijn de combinatie van digitale en analoge frequenties en field recordings die een diepe, verontrustende omgeving voor de geest weten te roepen.

Aanvankelijk dachten we bij de eerste luisterbeurten door de lange nummers en het ogenschijnlijke gebrek aan variatie hierbinnen in de eerste plaats aan het harsh noise wall genre.

Maar gaandeweg ontvouwde Tenebrious zijn muzikale staalkaart voor ons en toonde ons elementen uit dark ambient, noise, industrial die netjes gedoseerd in een suïcidale cocktail gegoten worden.

De uitdaging bij dit album bestaat er dus vooral uit om je tanden niet stuk te bijten op de lange nummers (meer dan de helft van de 9 nummers leunt tegen of overschrijden de tien minuten) maar trachten diep te graven in deze kerkhof-noise sound. Laat het afzonderen bij deze een aanvang nemen!

Tenebrious

Dimi Brands
11/06/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...