casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.782 items

   

Tatiana Dordzhieva & Maria Beltsykova
Kalmykian Archaic And Soviet Folk
Wereldmuziek
08/08/2019 : Tatiana Dordzhieva & Maria Beltsykova - Kalmykian Archaic And Soviet Folk
Sub Rosa
08/08/2019, Dimi Brands

And now for something completely different... om even Monty Python’s Flying Circus te citeren.

Alhoewel, zo “anders” is deze release niet voor het Belgische Sub Rosa label, denk maar aan de Le Coeur Du Monde-reeks die ons reeds liet kennismaken met tal van etnografische muzikale pareltjes (zo werden de Inuit anthologie, de Bhutan opnames door John Levy, het werk van David Toop (Yamomami sjamanisme) en Ragnar Johnson (opnames uit Jemen en Ethiopië uit de jaren 70 zeer goed onthaald).

Het was al even geleden dat er nog iets verscheen in deze reeks, maar met de onderliggende gedachte dat wanneer een opname gemaakt wordt deze van belang is omdat ze de geest van die tijd belichaamt. Langs de andere kant kunnen we het enkel ervaren vanuit ons eigen kader.

De opnames van de twee oma’s Tatiana Dordzhieva en Maria Beltsykova dateren uit 2014 en werden een jaar later reeds uitgegeven door het Russische Ored Recordings.

Beide dames zijn Kalamukken, afstammelingen van leden van de Mongoolse nomadenstam de Dörbet, die zich in de 17de eeuw vestigden in Kalmukkië, een autonome republiek van de Russische Federatie, gelegen aan de Kaspische Zee. Het is de enige boeddhistische staat in Europa. Het land beslaat bijna 75000 vierkante kilometer (wat vergelijkbaar is met de Benelux) en bestaat vooral uit steppe en woestijn. Er leven 300000 inwoners en maar liefst 2,5 miljoen schapen.

De bevolking werd na de Tweede Wereldoorlog door Stalin massaal gedeporteerd naar Siberië. Zo ook Tatiana & Maria. Ongeveer de helft keerde na ruim twintig jaar weer terug.

Bulat Khalilov trok naar Kalmukkië met als doel de lokale Dzanghar-epiek. Dit epische genre, een van de meest archaïsche, kan een basis genoemd worden voor de muziekcultuur van Kalamukkië. Niet zo heel lang geleden waren er onder de Kalamukken eigen professionele verhalenvertellers, Dzhangarchi, die als een sociaal-artistiek instituut tegenwoordig vrijwel afwezig zijn. Het repertoire van moderne folk zangers bestaat meestal uit latere folklore uit de Sovjettijd.

Maar wie zoekt die vindt, en na een week doorgebracht te hebben in Kalamukkië boordevol ontmoetingen en opnamesessies bleek de meest interessante en rijkste dag een bezoek aan het dorp Bulgun (officieel bekend als Troitskoe) waar een ontmoeting met Tatiana en Maria plaatsvond.

Op een dag tijd werden met deze kranige oudjes meer dan twintig nummers opgenomen, waarvan er 17 op deze LP beland zijn.

Deze energieke en charismatische dames hebben al verschillende muziekwedstrijden gewonen, in het recente verleden waren ze frequente gasten bij nationale feestdagen en officiële evenementen. Bovendien zijn ze allebei autodidactisch opgegroeid, en dit in omstandigheden van respect voor tradities.

In hun repertoire religieuze boeddhistische liederen, dreunende klaagzangen, ceremoniële bruiloftliederen, heldhaftige ballades over Kalamukken in de Patriottische Oorlog van 1812 en de Sovjet folklore waarin de ‘rode’ periode veel aandacht toebedeeld krijgt: de Communistische Partij wordt geprezen net zoals de arbeiders op de gemeenschappelijke boerderijen, alsook komt de deportatie van de Kalamukken in 1943-1944 aan bod.

Alles dus in één take op band gezwierd, zonder verdere opsmuk. Als er eens een valse noot tussenzit of een van de dames moet hoesten, staat dit dus er gewoon op. Het doet de authenticiteit die toch wel een belangrijke rol speelt bij dit soort opnames veel goed. Muzikaal wordt een groot deel van de nummers a-cappela gebracht (de stemmen verraden de gevorderde leeftijd van beide dames), al speelt Maria Beltsikova tijdens sommige nummers ook de Kalamukse dombura. Dit is een luit met een lange hals die populair is in Centraal-Azië.

Een boeiend document voor de muzikale ontdekkingsreizigers en liefhebbers voor culturele antropologie. Sta je hier echter niet zo voor open dan kunnen we ons best voorstellen dat deze drammerige zang vrij snel gaat vervelen.

Dimi Brands
08/08/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/09/2019 : Affiche dag 1 Porta Nigra compleet!

Naast Dead Man’s Hill, Rosa Crux en Ordo Rosarius Equilibrio hadden we nog 1 naam te goed om te kunnen spreken van een volledige affiche voor de eerste dag van Porta Nigra. Dit is uiteindelijk weer een grote naam geworden, die trouwe bezoekers van het Aarschotse festival met blijdschap zullen zien terugkeren: :Of The Wand And The ...

lees meer...
FOTO'S : Near Meth Experience - @ Zappa Antwerpen, 16/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 16/09/2019 : Dead Man's Hill opent 1ste dag Porta Nigra 2020.

Het zijn drukke tijden voor Bart Piette, niet alleen verschijnt er binnenkort een eerste langspeler van het anarchistische new wave collectief Donder, Hel & Hagel; tevens haalt hij samen met levensgezellin Els de didgeridoo boven om overal te lande als Chrysopa Occulta op te treden, in het achterhoofd zijn ze dan nog eens met Kinderen ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2019 : Orryelle treedt dit jaar nog 1 keer op in Antwerpen, en doet dit niet alleen!

We steken het bij Dark Entries niet onder stoelen of banken dat we fan zijn van het duo UrZon & Orryelle. We zagen ze voor het eerst tijdens de tweede editie van Trouwfest, en onlangs waren ze nog het onbetwiste hoogtepunt van Sewerfest. Daartussen zagen we het duo nog samen aan het werk met Chrysopa Occulta (oftewel Bart en Els van Kinderen ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2019 : Tones On Tail met zeldzaam live materiaal present op youtube.

Tones On Tail was een Bauhaus offspring die naast bassist en voormalig Bauhaus roadie Glenn Campling ook ex Bauhaus leden Daniel Ash en Kevin Haskins in de gelederen telde. Diezelfde Glenn Campling zette recente zeldzame live clips online, die in 1984 in Schotland (Glasgow) op vhs werden opgenomen. Campling startte recent trouwens ook een ...

lees meer...
NIEUWS 14/09/2019 : Het wordt een drukke herfst bij Wool-E !

Release 5 Oktober: Donder, Hel & Hagel - Lang Genoeg Beleefd Geweest CD (Wool-E Discs) 2 punkers & een hippie, 2 hippies & een punker... 3 anarchisten quoi, volleerd in het schenenschoppen en het omverblazen van heilige huisjes. 20 jaar in diverse bands die het deden met ska, punk, hardcore, electro, (neo)folk, darkambient industrial ...

lees meer...
INTERVIEW : STALINGRAD VALKYRIE - De oude wereld zal binnenkort instorten.

Haar vele fans zullen het kunnen beamen: iedere gelegenheid is goed om een babbeltje te slaan met Elena Alice Fossi. Nog niet zo heel lang geleden schoven we bij haar aan tafel om het over de wederopstanding van haar project Spectra*Paris te hebben, maar ook nu hadden we weer een hele goede reden: het uitkomen van Martyrium Europae, waarmee ...

lees meer...
FOTO'S : The Spiritual Bat - @ Le Garage Luik, 06/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : Attila The Stockbroker op Breaking Barriers !! - Rock 'n' roll brexit!

Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreedt op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgenre in al zijn facetten en subgenres vandaar ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sewerfest (31/08/19, De Wommel, Wommelgem) - Een traditie om in ere te houden.

De allerlaatste dag van de zomervakantie afsluiten met Sewerfest, het begint een leuke traditie te worden. Voor de tweede keer vond dit gezellige DIY festival, georganiseerd door de mensen achter de New Wave Top 100 fuiven en Pale Moon, plaats in de Wommel. Vorig jaar was het het geval met Psychic Krist Kastrator, ook dit jaar werd een ...

lees meer...
FOTO'S : And One - W-Fest Waregem 18/08/2019 door Luc Luyten