casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.907 items

   

Tashi Wada with Yoshi Wada and Friends
Nue
Ambient - Drone - Experimental
27/11/2018 : Tashi Wada with Yoshi Wada and Friends - Nue
RVNG Intl.  RVNG Intl.
27/11/2018, Dimi Brands

U, die trouw al de recensies die op onze pagina’s verschijnen naleest, stelt zich ongetwijfeld de vraag hoe sommige albums op onze redactietafel belanden.

We kunnen u verzekeren dat iedere maand onze verbazing (en de daaruit voortvloeiende grappen en grollen - zo hadden we vorige maand met The Vegetable Orchestra een orkest dat effectief muziek maakt met groenten, u kan zich de hilariteit die hiermee gepaard ging vast al voorstellen) wat dat betreft even groot is.

Het veelomvattende ‘experimentele’ genre is hierin de grote boosdoener. Hoewel er hier heel wat fijne releases te rapen vallen, is het niet voor iedereen even duidelijk in hoeverre deze tot onze core business vallen.

De volgende mondvol valt ook onder deze noemer: Tashi Wada with Yoshi Wada and Friends.

Aangezien deze namen Japans in de oren klonken, en ik al heel wat leuke experimentele (zeker wat noise betreft) muziek uit het land van de rijzende zon in ontvangst mocht nemen, stelde ik me kandidaat.

Wat ik niet wist was dat Yoshi Wada een van de belangrijkste namen is uit de Fluxus beweging. Hij sloot zich aan bij deze beweging in 1968 na een ontmoeting met George Maciunas, de oprichter van Fluxus.

Fluxus was een internationale gemeenschap van artiesten, architecten, componisten en ontwerpers. Aanvankelijk gedoopt als “neo-dada uit de Verenigde Staten”, maar dit was niet naar de zin van critici of latere kunsthistorici.

Vandaar fluxus, het Latijnse woord voor “het stromen”, “vloeiend”, “vloeibaar”, dat voortdurende verandering suggereerde.

Het streven van Fluxus-kunstenaars was het bij elkaar brengen van kunst en het dagelijks leven. Daartoe moest de kunstpraktijk ‘gezuiverd’ worden van de door de musea en de commercie aangehangen ‘elitaire’ kunstopvattingen. Kunst en leven moesten elkaar bepalen.

De bekendste naam uit de Fluxus beweging is ongetwijfeld Yoko Ono. Niet bepaald een artieste waar wij hoog mee oplopen. In Nederland was ook de man achter de stem van Ernie (Sesamstraat), Wim T. Schippers, actief binnen deze stroming.

Nue is het veertiende deel in de FRKWYS serie van het RVNG Intl.’s label. De leidraad binnen deze reeks is om hedendaagse elektronische kunstenaars samen te brengen met hun creatieve voorouders en hen toe te staan om geïnspireerd door elkaar samen te werken.

Het voor onze lezers meest interessante deel in deze reeks is ongetwijfeld het eerste, vreemd genoeg “Vol.2” getitelde deel alwaar JG Thirlwell (Foetus) en Carter Tutti (Throbbing Gristle, Chris & Cosey) aan de slag gaan met een nummer van Excepter.

De opzet van deze reeks vinden we heus wel boeiend, doch dit veertiende deel hadden we liever aan ons voorbij laten gaan.

Het concept indachtig, en door de combinatie van vader-zoon, kunnen we reeds concluderen dat de muzikale appel niet ver van de boom valt.

Tashi wilde een dualiteit vastleggen die ook te rijmen valt met de opzet van de reeks: iets creëren dat zowel oud als nieuw klonk - antiek én futuristisch.

Naast zijn ondertussen 75-jarige vader Yoshi mochten de volgende vrienden ook hun duit hiervoor in het zakje doen: Simone Forte, Cole MGN, Corey Fogel, Jessika Kenney, Laura Steenberge en de meer gekende Julia Holter, tevens Tashi’s partner.

Niet alleen in de muziek schuilt dualiteit, ook de titel die enerzijds verwijst naar het Franse woord voor “naakt” (in muzikaal opzicht niet alleen in de figuurlijke zin, maar tevens symbool voor puur en essentieel); is Nue ook een Japans mythologisch wezen. Hiermee wil Wada wijzen op zijn interesse voor het onbekende. De Nue is immers een soort hersenschim met het gezicht van een aap, de poten van een tijger met een slang als staart.

Hoe boeiend dit allemaal op papier ook mag klinken, geen enkel moment beleefde ik plezier aan de beluistering van deze cd.

Maar om terug te keren naar de beginalinea: braaf als we zijn bespreken wij ieder plaatje dat naar ons werd opgestuurd.

Net zoals iedere plaat betekent dit dat ook deze Nue aan een grondige beluistering onderworpen werd, en in de volgende zin kan u reeds lezen waarom dit zo’n lijdensweg was voor uw recensent van dienst.

Vader Wada bedient zich immers van de doedelzak, niet bepaald het soort instrument dat we met een Japanner zouden verbinden, en laat nu dat het instrument zijn waar ik zowat de grootste hekel aan heb.

Hopend dat de engelenzang van Julia Holter alsnog enkele meubelen kan redden, blijven we ook wat dat betreft op onze honger zitten. Behalve wat getokkel op een Moog en wat belgerinkel tijdens ‘Bottom Of The Sky’, blijft haar vocale inbreng slechts beperkt tot twee nummertjes (‘Ondine’ en ‘Mutable Signs’), waarbij we dan nog eens kunnen spreken van een eerder minimale inbreng. Jammer.

We kunnen nog wel wat zeggen over het dubbelen van de tonen, de harmonische nuances, de interactie tussen de verschillende artiesten, maar we vrezen dat dit niets zal veranderen aan de onverschilligheid waarmee het gros van onze lezers dit album zal onthalen.

Fluxus klinkt bijna gelijk reflux. Hoewel dit verband nu ook weer overdreven is, kunnen we enkel besluiten dat we weer eens heel wat woorden hebben vuilgemaakt aan zo’n plaat waarvan u zich hoogstwaarschijnlijk afvraagt waarom we hier nog onze tijd en moeite in steken. Voor de diagonale lezers: het antwoord bevindt zich ergens iets na het midden van deze tekst.

Dimi Brands
27/11/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Nog meer video's uit 'The Book Of Fire' van Mono Inc.

Het blijft maar video's regenen uit de laatste plaat van Mono Inc. Intussen hebben al 9 van de 12 nummers op het laatste opus 'THe Book Of Fire' een video gekregen. De laatste nieuwe is 'Nemesis', een meer ingetogen nummer. Waarom zoveel video's? Wel, omdat 'The Book Of Fire' een immens succes is, en daar wil ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...