casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.907 items

   

Tamerlan
Infinigrammation
Dark Ambient - Dark Folk / Apocalyptic Folk - Metal - Neoklassiek
13/11/2019 : Tamerlan - Infinigrammation
Steinklang Industries  Steinklang Industries
13/11/2019, Dimi Brands

Het Russische Tamerlan is het project van de Russische multi-instrumentalist Timur Iskandarov. Hij brengt een bont allegaartje waaruit vooral neofolk doorschemert, maar net zo zeer dark ambient, metal, neoklassiek tot zelfs invloeden uit Ottomaans klassiek.

Een man met de juiste connecties ook zo blijkt want in het verleden wist hij al Tony Wakeford en Lesley Malone (Sol Invictus) te strikken om mee te werken op een van zijn albums (Ain -2014) en ook Cecilia Bjärgö (Der Blaue Reiter, Arcana, Sophia) werkte al meermaals samen met deze Rus.

Op het vijfde full album van Tamerlan horen we vooral hoe er een brug tussen neofolk en metal geslagen wil worden, een combinatie waar we in de meeste gevallen niet bepaald enthousiast van worden (ik denk dan bijvoorbeeld aan Cadaverous Condition, dat globaal gezien vooral klonk als unplugged death metal met de “zang” (grunt) als tenenkrullend dieptepunt).

Infinigrammation opent met ‘Heart Of A Man – Soul Of A Wolf’, en doet dat met strijdvaardige zang en bijhorend achtergrondkoor en komt nog het dichtst in de buurt van een “neofolk hit in wording”.

Om het sjamanistische aspect in de titel kracht bij te zetten voegt men halverwege het nummer een streepje chant (niet diep genoeg om onder de term boventoonzang te vallen, maar vergelijkbaar).

Opvallend is dat de stem van Iskandarov na dit korte interludium beduidend zwaarder klinkt. De ophaalbrug die neofolk en metal moet trachten te verbinden is bij deze neergelaten.

Op het nummer in kwestie kan de combinatie er nog mee door, al blijft het zich begeven op glad ijs. Luister maar nagelbijtend toe hoe men net niet (of wel) uit de bocht vliegt.

‘The Hierophant’ opent met een stukje keelzang, en is muzikaal gezien een erg sterk nummer. Maar dan die stem weer... Deze zware metalstem doet het nummer de das om. En daar kan de etherische achtergrondzang van Cecilia Bjärgö helaas niets aan verhelpen. En dan zwijgen we nog over de totaal overbodige drumsolo in het nummer, een andere metal erfenis? Ondanks de ervaring die Tamerlan ondertussen toch al wel heeft opgedaan, is dit nummer een voorbeeld van een band die veel te veel wil, en dan nog liefst in één nummer. Een beetje dosering zou dus geen kwaad kunnen, want op zich is dit best wel sterke muziek en hoor je zeer getalenteerde muzikanten, maar de nummers zitten zodanig eivol dat je er kop noch staart aan krijgt.

De frontvrouw van o.a. Der Blaue Reiter passeert nog drie keer op dit album (‘From The Vast Primordial Ocean’, ‘Of The Wings Of Cosmic Light’ en ‘The Crippled God’.)

Toch zijn er ook momenten waarbij dat eclectische wél werkt: ‘From The Vast Primordial Ocean’ bijvoorbeeld waarbij de zang ingetogener klinkt waardoor Iskandarov zijn virtuositeit als gitarist beter uit de verf kan laten komen.

We willen het zeker nog eens benadrukken, muzikaal is Tamerlan erg sterk. De grootste struikelblok blijft evenwel wanneer Iskandarov beslist om over te springen op metalzang. Maar hiervoor zal ongetwijfeld wel een publiek zijn, zo denk ik dat fans van bijvoorbeeld een band als Moonspell (mijn referentiekader wat metal betreft is niet zo breed, maar ik hoor toch gelijkenissen met Fernando Ribeiro) deze Tamerlan ook wel zullen lusten.

Sleutelnummer is overduidelijk het bijna 12 minuten aanslepende ‘The Crippled God’, waardoor we dankzij Tamerlan een wel zeer uitzonderlijke crossover leren kennen: neoprogfolkmetal, progneofolkmetal, neofolkprogmetal, of hoe het ook noemen wil. De stem van Bjärgö krijgt in dit nummer ook een meer prominente rol toegewezen dan in de vorige nummers, wat een goede zet blijkt. Na dit imposante nummer zakt de pudding een beetje in elkaar en lijkt Tamerlan zich op de drie nummers die nog volgen vooral te herhalen.

Infinigrammation, ‘t is eens wat anders voor de gemiddelde neofolker, maar langs de andere kant zou het wel eens als eye-opener voor de metalfans kunnen gelden?

Tamerlan

Dimi Brands
13/11/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Nog meer video's uit 'The Book Of Fire' van Mono Inc.

Het blijft maar video's regenen uit de laatste plaat van Mono Inc. Intussen hebben al 9 van de 12 nummers op het laatste opus 'THe Book Of Fire' een video gekregen. De laatste nieuwe is 'Nemesis', een meer ingetogen nummer. Waarom zoveel video's? Wel, omdat 'The Book Of Fire' een immens succes is, en daar wil ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...