casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.456 items

   

Tamerlan
Infinigrammation
Dark Ambient - Dark Folk / Apocalyptic Folk - Metal - Neoklassiek
13/11/2019 : Tamerlan - Infinigrammation
Steinklang Industries  Steinklang Industries
13/11/2019, Dimi Brands

Het Russische Tamerlan is het project van de Russische multi-instrumentalist Timur Iskandarov. Hij brengt een bont allegaartje waaruit vooral neofolk doorschemert, maar net zo zeer dark ambient, metal, neoklassiek tot zelfs invloeden uit Ottomaans klassiek.

Een man met de juiste connecties ook zo blijkt want in het verleden wist hij al Tony Wakeford en Lesley Malone (Sol Invictus) te strikken om mee te werken op een van zijn albums (Ain -2014) en ook Cecilia Bjärgö (Der Blaue Reiter, Arcana, Sophia) werkte al meermaals samen met deze Rus.

Op het vijfde full album van Tamerlan horen we vooral hoe er een brug tussen neofolk en metal geslagen wil worden, een combinatie waar we in de meeste gevallen niet bepaald enthousiast van worden (ik denk dan bijvoorbeeld aan Cadaverous Condition, dat globaal gezien vooral klonk als unplugged death metal met de “zang” (grunt) als tenenkrullend dieptepunt).

Infinigrammation opent met ‘Heart Of A Man – Soul Of A Wolf’, en doet dat met strijdvaardige zang en bijhorend achtergrondkoor en komt nog het dichtst in de buurt van een “neofolk hit in wording”.

Om het sjamanistische aspect in de titel kracht bij te zetten voegt men halverwege het nummer een streepje chant (niet diep genoeg om onder de term boventoonzang te vallen, maar vergelijkbaar).

Opvallend is dat de stem van Iskandarov na dit korte interludium beduidend zwaarder klinkt. De ophaalbrug die neofolk en metal moet trachten te verbinden is bij deze neergelaten.

Op het nummer in kwestie kan de combinatie er nog mee door, al blijft het zich begeven op glad ijs. Luister maar nagelbijtend toe hoe men net niet (of wel) uit de bocht vliegt.

‘The Hierophant’ opent met een stukje keelzang, en is muzikaal gezien een erg sterk nummer. Maar dan die stem weer... Deze zware metalstem doet het nummer de das om. En daar kan de etherische achtergrondzang van Cecilia Bjärgö helaas niets aan verhelpen. En dan zwijgen we nog over de totaal overbodige drumsolo in het nummer, een andere metal erfenis? Ondanks de ervaring die Tamerlan ondertussen toch al wel heeft opgedaan, is dit nummer een voorbeeld van een band die veel te veel wil, en dan nog liefst in één nummer. Een beetje dosering zou dus geen kwaad kunnen, want op zich is dit best wel sterke muziek en hoor je zeer getalenteerde muzikanten, maar de nummers zitten zodanig eivol dat je er kop noch staart aan krijgt.

De frontvrouw van o.a. Der Blaue Reiter passeert nog drie keer op dit album (‘From The Vast Primordial Ocean’, ‘Of The Wings Of Cosmic Light’ en ‘The Crippled God’.)

Toch zijn er ook momenten waarbij dat eclectische wél werkt: ‘From The Vast Primordial Ocean’ bijvoorbeeld waarbij de zang ingetogener klinkt waardoor Iskandarov zijn virtuositeit als gitarist beter uit de verf kan laten komen.

We willen het zeker nog eens benadrukken, muzikaal is Tamerlan erg sterk. De grootste struikelblok blijft evenwel wanneer Iskandarov beslist om over te springen op metalzang. Maar hiervoor zal ongetwijfeld wel een publiek zijn, zo denk ik dat fans van bijvoorbeeld een band als Moonspell (mijn referentiekader wat metal betreft is niet zo breed, maar ik hoor toch gelijkenissen met Fernando Ribeiro) deze Tamerlan ook wel zullen lusten.

Sleutelnummer is overduidelijk het bijna 12 minuten aanslepende ‘The Crippled God’, waardoor we dankzij Tamerlan een wel zeer uitzonderlijke crossover leren kennen: neoprogfolkmetal, progneofolkmetal, neofolkprogmetal, of hoe het ook noemen wil. De stem van Bjärgö krijgt in dit nummer ook een meer prominente rol toegewezen dan in de vorige nummers, wat een goede zet blijkt. Na dit imposante nummer zakt de pudding een beetje in elkaar en lijkt Tamerlan zich op de drie nummers die nog volgen vooral te herhalen.

Infinigrammation, ‘t is eens wat anders voor de gemiddelde neofolker, maar langs de andere kant zou het wel eens als eye-opener voor de metalfans kunnen gelden?

Tamerlan

Dimi Brands
13/11/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/11/2020 : Welle:Erdball goes classic

Het is een eerder opmerkelijk maar ook bijzonder goed initiatief gebleken: de Gothic meets Klassik-concerten die al sinds een paar jaar in Leipzig doorgaan. Daarop worden bekende groepen uit het genre uitgenodigd om hun nummers uit te voeren, begeleid door een klassiek orkest. Grote namen als VNV Nation, Lord of the Lost, Anne Clark, Blutengel ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2020 : De Delvers fluisteren obsessief de nummers van Siglo XX

De Delvers eren Siglo XX. Wel, het was niet helemaal hun eigen initiatief. Bart Doumen van Into The Dark had een aantal groepen gevraagd om eens wat nummers van Siglo XX onder handen te nemen, en volgens eigen recept op te dienen. Naast De Delvers hebben ook The Arch, Struggler en Xtort zich aan de oefening geleend. De Delvers zagen het evenwel ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2020 : The Unquiet Grave 2020

Kent u de compilatiereeks “The Unquiet Grave” nog? Ooit vrij makkelijk in Europa verkrijgbaar maar tegenwoordig zijn producten van het Amerikaanse Cleopatra label hier bij ons zeer schaars, of omzeggens onvindbaar. Schande, want er verschijnen best nog wel leuke releases op het label. Cleopatra is ook het label van vermaarde boxen ...

lees meer...
NIEUWS 19/11/2020 : Bijbels zeemonster volgens Therion!

De trots van Zweden op het gebied van symphonic metal presenteert op 22 januari 2021 haar 17de studioalbum. U raadde het al, het gaat hier over Therion. Het nieuwe album zal ‘Leviathan’ heten, het zeemonster waarvan ook sprake in de Bijbel. Therion begon als death metal band anno 1991 met het album ‘Of Darkness …’. ...

lees meer...
NIEUWS 19/11/2020 : The Breath Of Life pakt uit met “Sparks Around Us”

The Breath Of Life, Belgisch langst meedraaiend gothic rock / heavenly voices groep zat niet stil tijdens de lockdown. Hun nieuwe album “Sparks Around Us” is een feit en dus kan de mooie stem van Isabelle Dekeyser met 11 nagelnieuwe nummers uw lockdown woonkamer weer met mooie muziekjes verfraaien. De cd is uit bij Wool E Discs ...

lees meer...
INTERVIEW : We Are Ooh People - Het was een bewuste keuze om in de schaduw te blijven en te sluimeren als een duister beest, groeiend en wachtend op de ideale biotoop om na lang broeden uit de krochten van de duisternis naar boven te kruipen.

Het zijn 5 Bruggelingen die eerder al een aantal EP’s hebben uitgebracht. En daarmee onder onze radar zijn gebleven . Een volwaardig album was nodig, en vooral de verpakking er rond, om nu wel onze aandacht te trekken. Met analoge synths en een traditioneel rock-instrumentarium hebben ze de outer space even ontvlucht om de mensheid ...

lees meer...
INTERVIEW : PSY'AVIAH & GNY - Uit teleurstellingen of crisissen borrelen soms creatieve ideeën op.

'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' is het resultaat van een merkwaardige samenwerking. GNY alias Gwenny Cooman maakt al sinds jaar en dag foto's van desolate steden en ingetogen natuur. Eerder dit jaar kon ze met haar werk exposeren onder de noemer 'Steden schuilen niet wanneer het regent'. Ze nodigde zowaar ...