casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.966 items

   

Tamerlan
Infinigrammation
Dark Ambient - Dark Folk / Apocalyptic Folk - Metal - Neoklassiek
13/11/2019 : Tamerlan - Infinigrammation
Steinklang Records  Steinklang Records
13/11/2019, Dimi Brands

Het Russische Tamerlan is het project van de Russische multi-instrumentalist Timur Iskandarov. Hij brengt een bont allegaartje waaruit vooral neofolk doorschemert, maar net zo zeer dark ambient, metal, neoklassiek tot zelfs invloeden uit Ottomaans klassiek.

Een man met de juiste connecties ook zo blijkt want in het verleden wist hij al Tony Wakeford en Lesley Malone (Sol Invictus) te strikken om mee te werken op een van zijn albums (Ain -2014) en ook Cecilia Bjärgö (Der Blaue Reiter, Arcana, Sophia) werkte al meermaals samen met deze Rus.

Op het vijfde full album van Tamerlan horen we vooral hoe er een brug tussen neofolk en metal geslagen wil worden, een combinatie waar we in de meeste gevallen niet bepaald enthousiast van worden (ik denk dan bijvoorbeeld aan Cadaverous Condition, dat globaal gezien vooral klonk als unplugged death metal met de “zang” (grunt) als tenenkrullend dieptepunt).

Infinigrammation opent met ‘Heart Of A Man – Soul Of A Wolf’, en doet dat met strijdvaardige zang en bijhorend achtergrondkoor en komt nog het dichtst in de buurt van een “neofolk hit in wording”.

Om het sjamanistische aspect in de titel kracht bij te zetten voegt men halverwege het nummer een streepje chant (niet diep genoeg om onder de term boventoonzang te vallen, maar vergelijkbaar).

Opvallend is dat de stem van Iskandarov na dit korte interludium beduidend zwaarder klinkt. De ophaalbrug die neofolk en metal moet trachten te verbinden is bij deze neergelaten.

Op het nummer in kwestie kan de combinatie er nog mee door, al blijft het zich begeven op glad ijs. Luister maar nagelbijtend toe hoe men net niet (of wel) uit de bocht vliegt.

‘The Hierophant’ opent met een stukje keelzang, en is muzikaal gezien een erg sterk nummer. Maar dan die stem weer... Deze zware metalstem doet het nummer de das om. En daar kan de etherische achtergrondzang van Cecilia Bjärgö helaas niets aan verhelpen. En dan zwijgen we nog over de totaal overbodige drumsolo in het nummer, een andere metal erfenis? Ondanks de ervaring die Tamerlan ondertussen toch al wel heeft opgedaan, is dit nummer een voorbeeld van een band die veel te veel wil, en dan nog liefst in één nummer. Een beetje dosering zou dus geen kwaad kunnen, want op zich is dit best wel sterke muziek en hoor je zeer getalenteerde muzikanten, maar de nummers zitten zodanig eivol dat je er kop noch staart aan krijgt.

De frontvrouw van o.a. Der Blaue Reiter passeert nog drie keer op dit album (‘From The Vast Primordial Ocean’, ‘Of The Wings Of Cosmic Light’ en ‘The Crippled God’.)

Toch zijn er ook momenten waarbij dat eclectische wél werkt: ‘From The Vast Primordial Ocean’ bijvoorbeeld waarbij de zang ingetogener klinkt waardoor Iskandarov zijn virtuositeit als gitarist beter uit de verf kan laten komen.

We willen het zeker nog eens benadrukken, muzikaal is Tamerlan erg sterk. De grootste struikelblok blijft evenwel wanneer Iskandarov beslist om over te springen op metalzang. Maar hiervoor zal ongetwijfeld wel een publiek zijn, zo denk ik dat fans van bijvoorbeeld een band als Moonspell (mijn referentiekader wat metal betreft is niet zo breed, maar ik hoor toch gelijkenissen met Fernando Ribeiro) deze Tamerlan ook wel zullen lusten.

Sleutelnummer is overduidelijk het bijna 12 minuten aanslepende ‘The Crippled God’, waardoor we dankzij Tamerlan een wel zeer uitzonderlijke crossover leren kennen: neoprogfolkmetal, progneofolkmetal, neofolkprogmetal, of hoe het ook noemen wil. De stem van Bjärgö krijgt in dit nummer ook een meer prominente rol toegewezen dan in de vorige nummers, wat een goede zet blijkt. Na dit imposante nummer zakt de pudding een beetje in elkaar en lijkt Tamerlan zich op de drie nummers die nog volgen vooral te herhalen.

Infinigrammation, ‘t is eens wat anders voor de gemiddelde neofolker, maar langs de andere kant zou het wel eens als eye-opener voor de metalfans kunnen gelden?

Tamerlan

Dimi Brands
13/11/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
CONCERT BESPREKING : Downhill XIV - Best Of Edition - 30/11/2019 Nieuwe Nor Heerlen

Het is al sedert 2004 een feit dat een kleiner festival ook groots kan zijn. Het bewijs wordt eens te meer geleverd door de Downhill-organisatie dat er telkens in slaagt om bands te programmeren die je zelden of nooit tegenkomt op een podium waar dan ook in de Lage Landen. Voor de inmiddels veertiende editie van Downhill werd geopteerd ...

lees meer...
NIEUWS 11/12/2019 : R.I.P. Bodo Staiger (Rheingold) (27 oktober 1949 – 4 december 2019)

Bodo Staiger is dood. De zanger-gitarist van de Neue Deutsche Welle (NDW) band Rheingold is dinsdag (4 december 2019) overleden, de doodsoorzaak is nog niet bekend. Rheingold schrijft over een plotselinge en onverwachte dood. Met "Dreiklangsdimensionen" had het Duitse new wave trio, naast zanger en gitarist Bodo Staiger nog bestaande ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
INTERVIEW : De Delvers - Op vrijdag 13 december 2019 live in De Kleine Hedonist, Antwerpen

New wave uit Noeveren (Boom)! Hun korte self titled debuut “De Delvers” (onze review leest u hier), vol korte, gebalde, flitsende Nederlandstalige new wave en postpunk songs verscheen vorig jaar (2018). Op 13 december spelen De Delvers hun laatste concert van dit jaar (2019) in de Kleine Hedonist, Sint-Jacobsmarkt 34, 2000 in Antwerpen! ...

lees meer...
NIEUWS 08/12/2019 : Kent u Dead Souls Rising nog?

Als u al enige tijd mee gaat in de scene (lees een eeuwigheid) en dus niet zomaar een hipstertje of meelopertje bent dan zegt u deze naam vast nog iets. Dit duo rond Laurent en de feërieke verschijning Alastrelle is, zoals het goeie goths betaamt, weer onder de levenden. Hier bij ons was dit duo live een graag geziene gast, en hun albums ...

lees meer...
NIEUWS 08/12/2019 : Engelsstaub klopt weer op de deur.

Deze groep was ooit relatief populair, een off shoot van Madre Del Vizio, veel meer dark wave en zelfs folk invloeden, licht tribaal en zelfs een beetje heidens. De groep werd vooral populair met de albums “Malleus Mallficarum”(1993) en “Ignis Fatus;Irrlichter”(1994). Nadien waren er nog wel tekenen van leven, zo was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2019 : R.I.P. Keith Brewer (°1970-+2019)

Keith Brewer, de man achter het geliefde power electronics project Taint is vorige week overleden ten gevolge van een zeer agressieve darmkanker. Door de uitzaaiingen werd zijn doodsvonnis reeds na enkele maanden getekend. Taint was al een tijdje niet meer actief, maar de man uit Texas bracht onder de naam Mania nog muziek uit. Taint ...

lees meer...
FOTO'S : Dässwat - @ C.C. Palethe Pelt, 03/12/2019 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 03/12/2019 : Zaterdag HerrNia en WÜLF7 op Dark Entries Nights, gratis...

Toegegeven, onze Dark Entries Nights hebben in 2019 nogal een elektronische draai gekregen. We willen andere donkere genres uiteraard niet verwaarlozen, maar we herinneren er graag aan dat België zijn naam gemaakt heeft in de electro, en wie er laatst bij was op het optreden van IC 434 zal ons niet tegenspreken. De laatste Dark Entries ...

lees meer...
FOTO'S : Linea Aspera - @ Ceremony #3 Brussel, 30/11/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Desperate Journalist - @ Ceremony #3 Brussel, 30/11/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : WEIHAN - Onze muziek biedt puur escapisme.

Het is een feit dat we niet veel Belgische groepen hebben die actief zijn in het neofolk genre. Dit jaar werd ik dan ook zeer aangenaam verrast door de nieuwkomers van La Merde (die we onmiddellijk ook in onze interviewruimte duwden) en zie, het einde van het jaar heeft nog een verrassing in petto: onze nationale trots in het genre, Weihan, ...