casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.239 items

   

T.U.
Rite
Ambient - Experimental - Hedendaags klassiek
26/03/2020 : T.U. - Rite
False Industries  False Industries
26/03/2020, Dimi Brands

Het hoesje van Rite doet ons terugdenken aan dat van Ensemble van Yair Etziony. Niet toevallig ook verschenen op het False Industries label, en uit de credits leren we dat Etziony tevens de ontwerper van dienst was. Wederom een visueel staaltje van abstracte kunst, in de richting van het neoplasticisme à la Mondriaan voor de kenners.

Etziony deelde op zijn laatste werk zijn visie op het huidige Berlijn, de aanpak van de Italiaanse componist T.U. (verdere gegevens over deze persoon hebben we niet) leunt dichter aan bij het abstracte kunstwerk op het hoesje.

Deze uit Noord-Italië afkomstige T.U. begon vanuit een klassieke achtergrond de elektronische wereld te benaderen door middel van geluidsontwerp, experimenten en Max-programmering (softwareprogramma dat een visuele programmeertaal biedt voor muziek en multimedia).

Hij componeerde muziek voor zowel theater als ballet en begon in samenwerking met Nether en Hide een reeks van Max voor live-apparaten te publiceren.

Met Rites levert T.U. zijn debuutalbum, al is het meer een veredelde demo. De eerste demo feitelijk die op False Industries verscheen.

Beschouw een demo als deze dan ook niet als zomaar een probeerseltje, de zeven composities op Rite zijn van een zodanig straf niveau dat we kunnen zeggen dat het hoofddoel van wat een demo in wezen is (een eerste kennismaking die in het beste geval doet uitkijken naar meer) met gemak bereikt wordt.

Rite is een project dat je uitdaagt om de dingen anders te horen, de kernideeën van het album hebben hun wortels in hedendaagse klassieke muziek. De composities hebben de wens om het geluid zelf als de hoofdrolspeler van het stuk te verheffen, waarbij de aandacht verschuift van gewone instrumenten naar niet-muzikale geluiden (denk hierbij aan tal van omgevingsgeluiden zoals kwetterende vogels (‘His Ground’) of iets wat klinkt als creatief omspringen met de inhoud van een gereedschapskist (‘Thallophyta’)).

De nummers op Rite omlijsten een plaats en een tijd waarin verschillende acties plaatsvinden, met als belangrijkste focus om geluiden op de meest interessante en fascinerende manier te presenteren, waarbij de kenmerken worden benadrukt die de oren van de componist intrigeerden. Op die manier ontstaan er hypnotische tot zelfs gekwelde landschappen, gecreëerd door de botsing van gefragmenteerde omgevingsopnames, bevrijd van elke vorm van harmonische en ritmische structuur.

Ensemble van Yair Etziony kon bij ons slechts op een lauwe ontvangst rekenen, T.U.’s Rite ontvangen we dan weer met open armen. Ook al is het ‘maar’ een demo, we zijn het er eenduidig over eens dat deze artiest een aanwinst is voor het fijne False Industries label.

Dimi Brands
26/03/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : Gothic Pogo Festival zorgt online voor vermaak!

Zoals het Wave Gotik Treffen gaat ook het Gothic Pogo Festival dat naar traditie simultaan in Leipzig plaatsvindt dit jaar niet door. De reden is genoegzaam gekend; corona inderdaad. Maar geen nood. Men wil nu het festival tot bij ons brengen door vanaf vrijdag 29 mei, 19u00 een live stream op te zetten en dit tot en met zondagnacht 31 mei, ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : 'Alles in Allem' komt uit voor 40 jaar Einstürzende Neubauten

Einstürzende Neubauten heeft een nieuwe plaat uit: 'Alles in Allem'. De plaat komt uit bij de veertigste verjaardag van de groep, die in de donkere kelders van West-Berlijn ontstond in 1980. De tournee voor de plaat is evenwel verzet naar 2021 omwille van redenen die u zelf wel kunt raden. De plaat is opnieuw gebaseerd op het ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : 'Obsidian' van Paradise Lost is nu reeds succesplaat

'Obsidian', de zonet verschenen nieuwe plaat van Paradise Lost, is nu reeds een succes. De plaat zit in de hitlijsten in zowel Duitsland als het Verenigd Koninkrijk en is dan ook een mooie staaltje metal vermengd met gothic rock invloeden. De nieuwe single, die samen met de nieuwe plaat uitgegeven is, is 'Darker Thoughts'. ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : Psy'Aviah covert 'Insomnia' van Faithless

Yves Schelpe van Psy'Aviah staat nooit stil. Zonet heeft hij een voorproefje van de binnenkort - 5 juni - te verschijnen ep 'Train Of Thought' uitgebracht. 'Train Of Thought' is natuurlijk afkomstig uit de verleden jaar verschenen plaat 'Soul Searching'. Een aanvullend nummer op die ep is niets minder dan een cover ...

lees meer...
NIEUWS 21/05/2020 : Nieuw album op komst voor Twice A Man

Ze zijn nooit voor 1 gat te vangen geweest, die Zweden van Twice A Man. Al sedert 1981 opgericht uit de assen van Cosmic Overdose en daarbij zowat pioniers van de elektronische pop/rock-bands uit eigen streek. Volgend jaar vieren ze dus hun 40-jarig bestaan, een tijdspanne van 4 decennia waarin ze ondertussen reeds 20 albums opnamen en composities ...

lees meer...
INTERVIEW : LAIBACH - Toen ze Laibach verboden, zegden we: ‘geweldig, laten we verder gaan’!

Onlangs bracht Laibach een uitgebreide box ‘Laibach Revisited’ uit, een heruitgave van hun titelloze debuutplaat uit 1985, aangevuld met vernieuwde opnames van de nummers en een aantal essays over de rol van Laibach in het Joegoslavië en de Sloveense deelrepubliek in de jaren 80. We hebben Laibach al verschillende keren kunnen ...