casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Synapscape
A Journey Through Concern
Industrial - Power Noise - Techno
12/11/2020 : Synapscape - A Journey Through Concern
Ant-Zen  Ant-Zen
12/11/2020, Dimi Brands

Om de zomer goed in te zetten (gezien de huidige omstandigheden) kregen we in juni van Synapscape dat aan een nieuw album aan het werken was in de vorm van de EP A Mutual Disagreement reeds een voorsmaakje.

Zoals steeds, en dit reeds 25 jaar lang, smaakte dit naar meer, en lang moesten we niet op onze honger blijven zitten aangezien die nieuwe, getiteld A Journey Through Concern, reeds enkele maanden later van de band kwam gerold. Negen nagelnieuwe nummers, want de nummers van de EP waren exclusief daarvoor bestemd en haalden het album dus niet.

Compilatie Still (2018) maakte nog maar eens duidelijk waarom we door de jaren heen zo verslingerd zijn geraakt aan de sound van dit Duitse duo bestaande uit Philipp Münch en Tim Kniep.

We durven zelfs zeggen dat Synapscape met stip bij onze absolute favorieten staat wat ritmische industrial/industriële techno aanbelangt. Hoe dit zo komt? Eigenlijk hoef je maar een willekeurig album uit hun extensieve discografie te trekken om het antwoord te weten.

Ook en vooral het feit dat Synapscape lustig gaat shoppen bij andere genres en hiermee een totaal eigen mengsel brouwt, draagt hiertoe meer dan een stevig steentje bij.

Nog voor A Journey Through Concern uit het doosje werd gehaald (inderdaad, dit album verschijnt terug zoals vanouds ook op cd, nadat Ant-Zen vorig jaar liet weten enkel nog digitaal materiaal op de markt te brengen. Noem ons gerust ouderwets, maar wij vinden dat een goede zaak en hopen dat deze draad terug opgepakt wordt.) twijfelden we zelfs geen seconde dat het op A Journey Through Concern wederom prijs zou zijn.

En ja, wat had je gedacht... Een kwarteeuw meedraaien op pompende ritmes kan misschien niet zo leuk zijn voor je buis van Eustachius, het maakt tevens dat het project blijft draaien als een flink geoliede machine.

Laat dat nu de sterkte zijn van Synapscape: het zijn niet zo maar twee oudere jongeren die op hun laatste benen nog wat aanmodderen, integendeel: ook op A Journey Through Concern vinden Kniep en Münch zichzelf terug opnieuw uit, wat resulteert in het zoveelste klasse-album van hun hand.

De trein mag dan tijdens ‘Triturate’ schijnbaar moeizaam sputterend in gang gezet worden, al snel rolt hij over de rails alsof het niets is. Synapscape kruidt zijn industriële techno met elementen uit ritmische noise, verhaallijnen die men uit IDM geplukt lijkt te hebben, EBM, dark electro,... maar zoals gezegd zijn ze clever genoeg om er iets heel eigenzinnigs mee te doen.

Los van dit hoogstaande muzikale aspect, kaapt de zang van Kniep ook een glansrol in de wacht: bewerkt en gesyncopeerd bereiken ze ons en doen denken aan dark electro van enkele decennia terug, maar dan in een eigentijds jasje gestoken. ‘Turnout’ bijvoorbeeld (nee, niet de Kempense stad) is er boenk op, en dit op verschillende fronten. Letterlijk bijna, want we menen een nanoseconde van Front 242’s ‘No Shuffle’ te horen paren met het heerlijk agressieve dat een Front Line Assembly kenmerkt. Ook ‘Dirty Deal’ heeft dankzij de vocalen een heerlijk nostalgisch sfeertje en ook van het Kraftwerkiaanse 'Uprise' krijgen we geen genoeg. Maar dat kunnen we over het hele album, dat ijzersterk over de ganse lijn is, zeggen. Zoals het bij Ant-Zen gebruikelijk is krijg je op het einde nog enkele remixen aangeboden. Het kwartetje Cervello Elettronico, Imperial Black Unit, Hypnoskull en Orphx zorgen voor de misschien niet essentiële maar desalniettemin zeer vermakelijke bewerkingen, waarbij opvalt dat de keuze voor de vocale nummers bij de remixers van dienst ook het meest gesmaakt lijken.

A Journey Through Concern duwt de deuren van de clubs wagenwijd open. Aangezien het veel te lang geleden is dat u nog een club van binnen heeft gezien, raden we de dj’s aan A Journey Through Concern alvast een plekje in hun koffer te geven. Eens er terug gefeest mag worden, gaat het dak hiermee geheid er af!

Synapscape

Dimi Brands
12/11/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten