casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.475 items

   

Synapscape
A Journey Through Concern
Industrial - Power Noise - Techno
12/11/2020 : Synapscape - A Journey Through Concern
Ant-Zen  Ant-Zen
12/11/2020, Dimi Brands

Om de zomer goed in te zetten (gezien de huidige omstandigheden) kregen we in juni van Synapscape dat aan een nieuw album aan het werken was in de vorm van de EP A Mutual Disagreement reeds een voorsmaakje.

Zoals steeds, en dit reeds 25 jaar lang, smaakte dit naar meer, en lang moesten we niet op onze honger blijven zitten aangezien die nieuwe, getiteld A Journey Through Concern, reeds enkele maanden later van de band kwam gerold. Negen nagelnieuwe nummers, want de nummers van de EP waren exclusief daarvoor bestemd en haalden het album dus niet.

Compilatie Still (2018) maakte nog maar eens duidelijk waarom we door de jaren heen zo verslingerd zijn geraakt aan de sound van dit Duitse duo bestaande uit Philipp Münch en Tim Kniep.

We durven zelfs zeggen dat Synapscape met stip bij onze absolute favorieten staat wat ritmische industrial/industriële techno aanbelangt. Hoe dit zo komt? Eigenlijk hoef je maar een willekeurig album uit hun extensieve discografie te trekken om het antwoord te weten.

Ook en vooral het feit dat Synapscape lustig gaat shoppen bij andere genres en hiermee een totaal eigen mengsel brouwt, draagt hiertoe meer dan een stevig steentje bij.

Nog voor A Journey Through Concern uit het doosje werd gehaald (inderdaad, dit album verschijnt terug zoals vanouds ook op cd, nadat Ant-Zen vorig jaar liet weten enkel nog digitaal materiaal op de markt te brengen. Noem ons gerust ouderwets, maar wij vinden dat een goede zaak en hopen dat deze draad terug opgepakt wordt.) twijfelden we zelfs geen seconde dat het op A Journey Through Concern wederom prijs zou zijn.

En ja, wat had je gedacht... Een kwarteeuw meedraaien op pompende ritmes kan misschien niet zo leuk zijn voor je buis van Eustachius, het maakt tevens dat het project blijft draaien als een flink geoliede machine.

Laat dat nu de sterkte zijn van Synapscape: het zijn niet zo maar twee oudere jongeren die op hun laatste benen nog wat aanmodderen, integendeel: ook op A Journey Through Concern vinden Kniep en Münch zichzelf terug opnieuw uit, wat resulteert in het zoveelste klasse-album van hun hand.

De trein mag dan tijdens ‘Triturate’ schijnbaar moeizaam sputterend in gang gezet worden, al snel rolt hij over de rails alsof het niets is. Synapscape kruidt zijn industriële techno met elementen uit ritmische noise, verhaallijnen die men uit IDM geplukt lijkt te hebben, EBM, dark electro,... maar zoals gezegd zijn ze clever genoeg om er iets heel eigenzinnigs mee te doen.

Los van dit hoogstaande muzikale aspect, kaapt de zang van Kniep ook een glansrol in de wacht: bewerkt en gesyncopeerd bereiken ze ons en doen denken aan dark electro van enkele decennia terug, maar dan in een eigentijds jasje gestoken. ‘Turnout’ bijvoorbeeld (nee, niet de Kempense stad) is er boenk op, en dit op verschillende fronten. Letterlijk bijna, want we menen een nanoseconde van Front 242’s ‘No Shuffle’ te horen paren met het heerlijk agressieve dat een Front Line Assembly kenmerkt. Ook ‘Dirty Deal’ heeft dankzij de vocalen een heerlijk nostalgisch sfeertje en ook van het Kraftwerkiaanse 'Uprise' krijgen we geen genoeg. Maar dat kunnen we over het hele album, dat ijzersterk over de ganse lijn is, zeggen. Zoals het bij Ant-Zen gebruikelijk is krijg je op het einde nog enkele remixen aangeboden. Het kwartetje Cervello Elettronico, Imperial Black Unit, Hypnoskull en Orphx zorgen voor de misschien niet essentiële maar desalniettemin zeer vermakelijke bewerkingen, waarbij opvalt dat de keuze voor de vocale nummers bij de remixers van dienst ook het meest gesmaakt lijken.

A Journey Through Concern duwt de deuren van de clubs wagenwijd open. Aangezien het veel te lang geleden is dat u nog een club van binnen heeft gezien, raden we de dj’s aan A Journey Through Concern alvast een plekje in hun koffer te geven. Eens er terug gefeest mag worden, gaat het dak hiermee geheid er af!

Synapscape

Dimi Brands
12/11/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/12/2020 : Dark Entries stelt voor; Cold Transmission

Er zijn labels, veel labels. Zeker in meer obscure genres waar de punk erfenis van een do it yourself mentaliteit nog overheerst. Het Duitse Cold Transmission label is zo’n label, opgericht door veertigers die vonden dat nieuwe, opkomende acts uit het post punk, dark wave, cold wave,... genres te weinig aan bod kwamen en boordnodig waren ...

lees meer...
NIEUWS 02/12/2020 : Maak postuum kennis met Dead Artist Syndrome…

Dead Artist Syndrome was het geesteskind van Brian Healy die in januari dit jaar het leven liet na een aanslepende ziekte. Bij het grasduinen op het web kwam ik bij zijn band terecht en het in 2018 heruitgegeven debuut “Prints Of Darkness", origineel uit 1990. Een album waarmee deze Amerikaan furore maakte in de goth rock scene ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 01/12/2020 : Lacrimosa viert 30-jarig jubileum met box

Lacrimosa had ons in dit jubileumjaar - de groep bestaat in 2020 30 jaar - een nieuwe cd beloofd. Daarover is het oorverdovend stil. We hebben wel recht gehad op een wereldwijd online optreden. En Tilo Wolff wou in het eindejaarsperiode de fans nog even extra verwennen. Het zal wellicht enkel de echte fans aanspreken, want voor het kleinood ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2020 : 'Black Star' tweede video uit nieuwe Dive

Op 11 december komt de nieuwe Dive uit! Het belooft alweer een heerlijk donker en tormenterend werkje te worden. Om er zeker van te zijn dat u ook zo denkt, geeft Dirk Ivens - naast Dive ook actief bij The Klinik, Absolute Body Control en Sonar - een tweede video uit. Twee weken na 'Death Machine' moet deze 'Black Star' er ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2020 : Your Life On Hold oorlogszuchtig

En nu we toch bij Jan Dewulf aangekomen zijn... Zijn gothic rock project Your Life On Hold heeft ook een nieuwe single uit, alweer geplukt uit het gloednieuwe en uitstekende 'Echoes From The Bardo'. 'Let's Start A War' breekt met alle clichés over rockmuzikanten die tegen oorlog protesteren of popsterren die zich ...

lees meer...
INTERVIEW : THE BREATH OF LIFE - Neen, ik heb nooit overwogen om te stoppen met muziek maken, noch om lekkere speciale bieren te proeven.

The Breath Of Life blaast dit jaar 35 kaarsjes uit. En ze brengen een nieuwe cd uit. ‘Sparks Around Us’ bevat alweer 11 pareltjes, en we kunnen stellen dat deze tiende cd zich in het vervolg bevindt van de vorige platen, waaronder we geen enkele uitschuiver of zwakkere plaat tellen. Wel komt hij op een verrassend moment uit, namelijk ...

lees meer...
INTERVIEW : We Are Ooh People - Het was een bewuste keuze om in de schaduw te blijven en te sluimeren als een duister beest, groeiend en wachtend op de ideale biotoop om na lang broeden uit de krochten van de duisternis naar boven te kruipen.

Het zijn 5 Bruggelingen die eerder al een aantal EP’s hebben uitgebracht. En daarmee onder onze radar zijn gebleven . Een volwaardig album was nodig, en vooral de verpakking er rond, om nu wel onze aandacht te trekken. Met analoge synths en een traditioneel rock-instrumentarium hebben ze de outer space even ontvlucht om de mensheid ...