casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.574 items

   

Synapscape
A Journey Through Concern
Industrial - Power Noise - Techno
12/11/2020 : Synapscape - A Journey Through Concern
Ant-Zen  Ant-Zen
12/11/2020, Dimi Brands

Om de zomer goed in te zetten (gezien de huidige omstandigheden) kregen we in juni van Synapscape dat aan een nieuw album aan het werken was in de vorm van de EP A Mutual Disagreement reeds een voorsmaakje.

Zoals steeds, en dit reeds 25 jaar lang, smaakte dit naar meer, en lang moesten we niet op onze honger blijven zitten aangezien die nieuwe, getiteld A Journey Through Concern, reeds enkele maanden later van de band kwam gerold. Negen nagelnieuwe nummers, want de nummers van de EP waren exclusief daarvoor bestemd en haalden het album dus niet.

Compilatie Still (2018) maakte nog maar eens duidelijk waarom we door de jaren heen zo verslingerd zijn geraakt aan de sound van dit Duitse duo bestaande uit Philipp Münch en Tim Kniep.

We durven zelfs zeggen dat Synapscape met stip bij onze absolute favorieten staat wat ritmische industrial/industriële techno aanbelangt. Hoe dit zo komt? Eigenlijk hoef je maar een willekeurig album uit hun extensieve discografie te trekken om het antwoord te weten.

Ook en vooral het feit dat Synapscape lustig gaat shoppen bij andere genres en hiermee een totaal eigen mengsel brouwt, draagt hiertoe meer dan een stevig steentje bij.

Nog voor A Journey Through Concern uit het doosje werd gehaald (inderdaad, dit album verschijnt terug zoals vanouds ook op cd, nadat Ant-Zen vorig jaar liet weten enkel nog digitaal materiaal op de markt te brengen. Noem ons gerust ouderwets, maar wij vinden dat een goede zaak en hopen dat deze draad terug opgepakt wordt.) twijfelden we zelfs geen seconde dat het op A Journey Through Concern wederom prijs zou zijn.

En ja, wat had je gedacht... Een kwarteeuw meedraaien op pompende ritmes kan misschien niet zo leuk zijn voor je buis van Eustachius, het maakt tevens dat het project blijft draaien als een flink geoliede machine.

Laat dat nu de sterkte zijn van Synapscape: het zijn niet zo maar twee oudere jongeren die op hun laatste benen nog wat aanmodderen, integendeel: ook op A Journey Through Concern vinden Kniep en Münch zichzelf terug opnieuw uit, wat resulteert in het zoveelste klasse-album van hun hand.

De trein mag dan tijdens ‘Triturate’ schijnbaar moeizaam sputterend in gang gezet worden, al snel rolt hij over de rails alsof het niets is. Synapscape kruidt zijn industriële techno met elementen uit ritmische noise, verhaallijnen die men uit IDM geplukt lijkt te hebben, EBM, dark electro,... maar zoals gezegd zijn ze clever genoeg om er iets heel eigenzinnigs mee te doen.

Los van dit hoogstaande muzikale aspect, kaapt de zang van Kniep ook een glansrol in de wacht: bewerkt en gesyncopeerd bereiken ze ons en doen denken aan dark electro van enkele decennia terug, maar dan in een eigentijds jasje gestoken. ‘Turnout’ bijvoorbeeld (nee, niet de Kempense stad) is er boenk op, en dit op verschillende fronten. Letterlijk bijna, want we menen een nanoseconde van Front 242’s ‘No Shuffle’ te horen paren met het heerlijk agressieve dat een Front Line Assembly kenmerkt. Ook ‘Dirty Deal’ heeft dankzij de vocalen een heerlijk nostalgisch sfeertje en ook van het Kraftwerkiaanse 'Uprise' krijgen we geen genoeg. Maar dat kunnen we over het hele album, dat ijzersterk over de ganse lijn is, zeggen. Zoals het bij Ant-Zen gebruikelijk is krijg je op het einde nog enkele remixen aangeboden. Het kwartetje Cervello Elettronico, Imperial Black Unit, Hypnoskull en Orphx zorgen voor de misschien niet essentiële maar desalniettemin zeer vermakelijke bewerkingen, waarbij opvalt dat de keuze voor de vocale nummers bij de remixers van dienst ook het meest gesmaakt lijken.

A Journey Through Concern duwt de deuren van de clubs wagenwijd open. Aangezien het veel te lang geleden is dat u nog een club van binnen heeft gezien, raden we de dj’s aan A Journey Through Concern alvast een plekje in hun koffer te geven. Eens er terug gefeest mag worden, gaat het dak hiermee geheid er af!

Synapscape

Dimi Brands
12/11/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
INTERVIEW : LUC WAEGEMAN - Passie en bezieling, daar draait het om.

De verrassende (en toch ook weer niet) nummer 1 in mijn eindejaarslijstje: de Limburgers van Kregel! Een interview met hen kon je hier reeds lezen, daarom leek het ons het ideale moment om eens een babbeltje te slaan met hun werkgever. Wagonmaniac Music bracht namelijk naast de 4 Kregel EP’s nog tal van sterk materiaal uit, en dit in ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...