casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.239 items

   

Swarm Intelligence
Rust
Dubstep - Glitch / IDM - Industrial - Veldopnames
18/12/2015 : Swarm Intelligence - Rust
Ad Noiseam  Ad Noiseam
18/12/2015, Dimi Brands

Collega Peter de Koning duwde me deze release in de handen met het advies dat ik dit label eens moest uitproberen. “Ad Noiseam is een label dat elektronische muziek van de donkerste soort uitbrengt, en het zal je wel bevallen.”, voegde hij er promopraatgewijs nog aan toe.

Het label was geen onbekende naam voor mij en na inspectie van mijn platenkast bleken er ook enkele releases van dit label aanwezig te zijn (Enduser, Bong-Ra, Larvae).

Swarm Intelligence deed echter geen belletje rinkelen, niet onbegrijpelijk want het alter ego van Simon Hayes is ook nog niet zo lang actief.

In de promotekst staat te lezen dat dit actief baasje (3 platen op een dik jaar tijd) goed op weg is om een belangrijke rol op te eisen in de Berlijnse experimentele scene.

Rust is een ambitieus en conceptueel project geworden dat een eerbetoon moet zijn aan het concept geluid in zijn meest eerlijke vorm.

Hayes gaat terug naar de essentie van het begrip industrial en reisde af naar verlaten energiecentrales, roestige havens, beklom daken, telkens bewapend met een resem microfoons.

Sommige nummers (‘Demolition Ground’, ‘Chamber’ en ‘Thierbach Demolish’) zijn vrijwel gevrijwaard gebleven van nabewerking en laten deze industriële geluiden in hun rauwe vorm horen.

Verwacht evenwel geen zuivere industrial muziek van Swarm Intelligence, deze geluiden zijn eerder aanvullende ingrediënten die zijn eerder opgedane ervaringen met techno, IDM en post-bass muziek kruiden.

‘Vibrating Wire’ bijvoorbeeld zou ik durven bestempelen als gitzwarte dubstep, ook al ben ik niet helemaal thuis in dit genre, lijkt het me een treffende beschrijving.

Experimentele elektronische muziek die de oervorm van het industrial genre een warm hart toedraagt, we hebben het veel liever dan de jonge generatie bands die maar wat graag zwaaien met het industrial label, maar er in de verste verte niets mee te maken hebben.

Zo blijkt Peter de Koning, naast de man van de gevatte (vettige) oneliners, tevens een zeer bekwaam muzikaal raadgever, waarvoor dank!

Swarm Intelligence

Dimi Brands
18/12/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : Gothic Pogo Festival zorgt online voor vermaak!

Zoals het Wave Gotik Treffen gaat ook het Gothic Pogo Festival dat naar traditie simultaan in Leipzig plaatsvindt dit jaar niet door. De reden is genoegzaam gekend; corona inderdaad. Maar geen nood. Men wil nu het festival tot bij ons brengen door vanaf vrijdag 29 mei, 19u00 een live stream op te zetten en dit tot en met zondagnacht 31 mei, ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : 'Alles in Allem' komt uit voor 40 jaar Einstürzende Neubauten

Einstürzende Neubauten heeft een nieuwe plaat uit: 'Alles in Allem'. De plaat komt uit bij de veertigste verjaardag van de groep, die in de donkere kelders van West-Berlijn ontstond in 1980. De tournee voor de plaat is evenwel verzet naar 2021 omwille van redenen die u zelf wel kunt raden. De plaat is opnieuw gebaseerd op het ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : 'Obsidian' van Paradise Lost is nu reeds succesplaat

'Obsidian', de zonet verschenen nieuwe plaat van Paradise Lost, is nu reeds een succes. De plaat zit in de hitlijsten in zowel Duitsland als het Verenigd Koninkrijk en is dan ook een mooie staaltje metal vermengd met gothic rock invloeden. De nieuwe single, die samen met de nieuwe plaat uitgegeven is, is 'Darker Thoughts'. ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : Psy'Aviah covert 'Insomnia' van Faithless

Yves Schelpe van Psy'Aviah staat nooit stil. Zonet heeft hij een voorproefje van de binnenkort - 5 juni - te verschijnen ep 'Train Of Thought' uitgebracht. 'Train Of Thought' is natuurlijk afkomstig uit de verleden jaar verschenen plaat 'Soul Searching'. Een aanvullend nummer op die ep is niets minder dan een cover ...

lees meer...
NIEUWS 21/05/2020 : Nieuw album op komst voor Twice A Man

Ze zijn nooit voor 1 gat te vangen geweest, die Zweden van Twice A Man. Al sedert 1981 opgericht uit de assen van Cosmic Overdose en daarbij zowat pioniers van de elektronische pop/rock-bands uit eigen streek. Volgend jaar vieren ze dus hun 40-jarig bestaan, een tijdspanne van 4 decennia waarin ze ondertussen reeds 20 albums opnamen en composities ...

lees meer...
INTERVIEW : LAIBACH - Toen ze Laibach verboden, zegden we: ‘geweldig, laten we verder gaan’!

Onlangs bracht Laibach een uitgebreide box ‘Laibach Revisited’ uit, een heruitgave van hun titelloze debuutplaat uit 1985, aangevuld met vernieuwde opnames van de nummers en een aantal essays over de rol van Laibach in het Joegoslavië en de Sloveense deelrepubliek in de jaren 80. We hebben Laibach al verschillende keren kunnen ...