casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.965 items

   

SVIN
SVIN
Ambient - Avant-Garde - Jazz
30/03/2015 : SVIN - SVIN
PonyRec  PonyRec
30/03/2015, Peter De Koning

Vreemd kwartetje is deze SVIN; Deens voor varkens. Hun derde, naamloze, release brengt ons een bonte mix van jazz en instrumentale rock en is één van die uitzonderlijke releases waarbij we nog eens aan het woord avant-garde denken. Ik moest ook meteen denken aan de cd van Spoelstra die we vorig jaar recenseerden met het grote verschil dat dit, bizar genoeg, enorm toegankelijk klinkt.

Het machtige Mahraja zet meteen de toon met een ritme dat ons meerdere keren op het verkeerde been zet maar hoe dan ook consequent aanzet tot hoofdschudden. Meteen worden we ook blootgesteld aan de vreemde combinatie van trashy rock met blazers. Maharaja blijkt meteen ook de meest experimentele schijf op de plaat (of omgekeerd) te zijn.

Arktis is een enorm atmosferisch lied dat een jazzclub-na-een-teveel-aan-opiumsfeertje neerpoot. Svin gaat hiermee toch wel erg diep in je schedel graven. Een soundscape gaat langzaam over in een gebroken ritmisch spel dat enorm trekt en sleurt. Maar ook uw plaatselijke LoFi-blackmetalband komt even langs om een tussenstukje te spelen. De track valt erg zwaar op het gemoed: erg efficiënt en absoluut te beluisteren als u ook van Mike Patton houdt, of van Nurse With Wound.

Ontroerend mooi is dan weer Alt dat we onder de noemer post-rock klasseren, maar dan met een zware 70’s psychedelische inslag. Ook hier weer de kracht van de blazer die simultaan opgaat met subtiel gitaargepingel. We genieten van een mooie zachte drone op de achtergrond en de gitaar klinkt bijna als een sitar.

Dat John geen vriend is, valt af te leiden uit Fuck John. Heerlijk dissonante akkoorden op een waterval van drumgeluiden die in dit geval eerder de sfeer dan het ritme bepalen. We krijgen ook nog een opbouw naar een heerlijke climax die het woord waanzin een mooie extra connotatie geeft.

Dankzij Satan mogen we even rusten op het duivelsbed. We krijgen erg mooie ambient voorgeschoteld die een beetje doet denken aan de track Hilary van Machinefabriek, al worden de klanken erg puur en onbewerkt gehouden. Een andere referentie is The Kilimanjaro Darkjazz ensemble.

Afsluiten doen we in stijl met Fede Pi´r. Tijdens de eerste beluistering vreesden we even dat Svin ons ging pesten met een monotome drone, maar dit was gelukkig een foute eerste impressie. Het nummer start er wel mee maar bouwt, alweer, op naar een geweldige climax waarin we zowaar zelfs een melodische saxofoonsolo horen. Bijna typische jamjazz, van het goede soort.

Dit is een erg goede release voor liefhebbers van progressieve experimentele muziek. U kunt hem digitaal krijgen maar ook op cd of lp.

Peter De Koning
30/03/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...

lees meer...
NIEUWS 02/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Xavier Kruth

Laat me starten met jullie allemaal een gelukkig, gezond en muzikaal interessant 2022 toe te wensen. Als ik terugkijk op 2021, dan kijk ik alweer terug op een jaar dat gekleurd werd door de coronapandemie. Artiesten aarzelden om nieuw werk uit te geven, maar minder dan in 2020, en de platen behandelden vaak de gevolgen van corona. Een overzicht ...

lees meer...
NIEUWS 01/01/2022 : To beard or not to beard?

Onder het motto: “het moet niet altijd kommer ende kwel ofte doom ende gloom zijn” duikt Ashtoreth in de gedaante van Sjaack Sjamaan om voor alle kinderkes groot en klein het oude kinder zeemanslied ‘Al die willen te Kap’ren vaeren’ te brengen. Ashtoreth, of Sjaack beter gezegd, zelf een man met baard werkte ...