casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.422 items

   

Sutcliffe Jügend
The Deluge
Ambient - Noise - Power Electronics
22/04/2020 : Sutcliffe Jügend - The Deluge
4iB Records  4iB Records
22/04/2020, Dimi Brands

Hiep hiep hoera, bij deze publiceer ik mijn 1000ste review. Het mag dan al eens iets speciaals zijn, en dat de keuze uit mijn immer hoge promostapel dan op werk van Sutcliffe Jügend valt mag niet verbazen. Het is een project dat ik altijd een warm hart toegedragen heb en waarvan ik reeds tal van albums mocht bespreken.

Vorig jaar maakte Kevin Tomkins bekend dat de stekker eruit getrokken werd en we dachten dat we met het driedubbele Relentless (uit op het Belgische Death Continues Records) het muzikale testament van deze Britse pioniers in handen hadden.

Tomkins, met wie we steeds een goed contact hebben gehad, wist me echter te vertellen dat er nog materiaal op de plank lag dat uitgegeven zou worden bij het 4iB label uit Singapore, en tevens dat het einde van Sutcliffe Jügend niet betekende dat we in de toekomst niets meer van het duo Tomkins/Taylor zouden horen (daarover straks meer).

De eer om het SJ-hoofdstuk af te sluiten kwam dus in handen van 4iB, de allereerste release die bij dit label werd uitgebracht was er niet toevallig eentje van Sutcliffe Jügend (de lp Pursuit Of Pleasure (2012)) en daarnaast zagen daar ook Sans Palatine Uvula (een samenwerking met de Japanse stemkunstenares Junko (2013) en de prestigieuze 6CD box S L A V E S (2016) het levenslicht.

Sutcliffe Jügend leek in de tweede helft van de jaren 00 zijn tweede adem teruggevonden te hebben, wat zich vertaalde in een karrenvracht aan releases. Hoewel er heel vaak verwezen wordt naar de beginjaren van het project, opgericht door Tomkins nadat hij Whitehouse verlaten had, durven wij beweren dat deze tweede periode minstens even, zo niet meer, belangrijk was in hun muzikale evolutie.

Van in het begin was het al meteen duidelijk dat Sutcliffe Jügend een wild om zich heen schoppend (bij live optredens ook wel letterlijk te nemen) beest zou worden. Tomkins gaf tegen een achtergrond van loeiharde power electronics de minder mooie kantjes van de mensheid een spreekbuis. Door de jaren heen werden met mondjesmaat ook andere invloeden toegelaten in het geluid van de groep, waarbij de inbreng van gitarist Paul Taylor een niet te onderschatten factor is. Niet alleen thematisch koos men dus bewust voor onderwerpen waar menig luisteraar zich ongemakkelijk bij ging voelen, ook de muzikale omlijsting was van deze aard.

The Deluge werd opgenomen tussen december 2018 en januari 2019. Nog minder dan een maand voor het officiële einde was het eindresultaat klaar.

De allerlaatste momenten van Sutcliffe Jügend werden vastgelegd in vijf nummers en ook hier is er van een shockeffect naar goede gewoonte weer sprake.

Deze keer is het echter niet zozeer de inhoud die hiervoor verantwoordelijk is (al graaft deze weer lekker diep in de zelfkant van de maatschappij) maar de manier waarop we Tomkins te horen krijgen. Tijdens de instrumentale opener ‘The Impossibillity Of Love And Death’ lijkt er nog geen vuiltje aan de lucht, doch het blijkt slechts een korte stilte voor de storm. Het daaropvolgende titelnummer snijdt er maar liefst, hou u vast, bijna 33 minuten los door. Wat meteen opvalt is het vocale bereik van Tomkins die de subtiele intensiteit van het nummer extra in de verf zetten. U kan het proberen, maar een slechts een enkeling zal zich niet ongemakkelijk voelen bij dit door Tomkins vertelde relaas dat maar liefst 9 (!!!) tekstbladen van het cd-boekje in beslag nemen. Dat om dit resultaat te bereiken niet noodzakelijk hoeft te schreeuwen is iets wat de man door de jaren heen geleerd heeft. Qua impact een nummer dat kan tellen, en zo hebben ze er de laatste jaren al wel wat neergepend.

Even bekomen kan met de volgende instrumental (‘The Impossibillity Of Regret’), waarna ‘On Her Decline’ mooi aansluiting vindt. We weten dat we tegenwoordig alles mogen verwachten van ons geliefde project, maar ook nu worden we weer met verstomming geslagen. Uzelf waarschijnlijk ook wanneer we u verklappen dat Tomkins’ stem hier verdacht veel in de buurt van zang komt. Een kant die we in al die jaren nog niet van hem gehoord hebben, en het moet gezegd dat hij het er meer dan behoorlijk vanaf brengt. Het wederom instrumentele ‘The Impossibillity Of Desire’ sluit de boeken niet alleen onherroepelijk, het doet dit ook in schoonheid. Misschien niet op de manier waarop de fans van het eerste uur hen kennen, als zijnde een laatste wilde stuiptrekking. In plaats daarvan waagt het duo zich aan eerder rustgevende ambient . Het mag dan echt het allerlaatste teken van leven zijn, toch laat het de deur open voor de toekomst, want zoals reeds aangegeven is er leven na Sutcliffe Jügend.

Op de achterkant van het cd-boekje zien we een houten brug die naar de zee leidt. Zo kan je The Deluge ook zien: als het einde van een tijdperk maar tevens een wegbereider voor het nieuwe Sutcliffe Jügend-geluid dat zijn vervolg zal kennen in het project Slaves No More. Onlangs verscheen het eerste album van deze nieuwe incarnatie, eveneens bij 4iB. Het album kreeg als titel The Unravelling en is meteen een dubbelaar. Binnenkort meer hierover!

Eerst ondergaan we, en we hopen van u hetzelfde, nog wat verder The Deluge. Een grand finale deze pioniers waardig.

Dimi Brands
22/04/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Comeback van het jaar / de eeuw: Placebo Effect!

U vindt dat de pandemie (te) lang duurt? Denk dan eens aan de schare trouwe old-school electrofans, die meer dan een kwarteeuw hebben moeten wachten op nieuw werk van Placebo Effect. U leest het goed: meer dan 25 jaar na 'Manipulated Mind Control' zijn de Duitse dark electro-pioniers terug met hun gloednieuw album 'Shattered Souls'. ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Nieuwe clip voor 'Smrt za smrt' van Laibach

Mochten we jaarlijks een prijs uitreiken voor de meest kunstzinnige video die gemaakt wordt, dan was de kans groot dat de prijs voor 2020 ging naar de laatste nieuwe van Laibach. Voor de nieuwe versie van 'Smrt za smrt' - 'dood om dood' in het Nederlands - heeft het kunstcollectief Metastazis immers geweldige constructies in ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Your Life On Hold: Erase Me

We blijven ons verheugen over de nieuwe lichting gothic rock. Onder meer over Your Life On Hold, het project van Oostendenaar Jan Dewulf aka John Wolf. Zijn laatste plaat 'Echoes From The Bardo' werd hier ontvangen met een lofrede van collega Kurt Ingels: 'Your Life On Hold is zonder meer de Belgische traditionele gothic rock act ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Concert Whispering Sons online

Whispering Sons wist niet enkel een frisse wind te laten waaien in het postpunk wereldje, ze wisten het genre ook weer populair te maken bij de jongere generatie. Hun nummers worden regelmatig gedraaid op Studio Brussel en Radio Willy. Ondertussen is het alweer twee jaar geleden dat hun langspeler 'Image' uitkwam, een uitgave die uiteraard ...

lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Documentaire over 'This Corrosion' van Sisters of Mercy

The Sisters of Mercy mogen dan wel ontkennen dat ze gothic zijn, ze hebben de goth-geschiedenis mee geschreven. Trash Theory, een YouTube-kanaal dat wel vaker interessante documentaires maakt over de geschiedenis van de gothicmuziek heeft onlangs een nieuwe video gepost waarin ze zich toespitsen op de Sisters. De docu vertelt eigenlijk het ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...