casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.355 items

   

Sutcliffe Jügend
The Deluge
Ambient - Noise - Power Electronics
22/04/2020 : Sutcliffe Jügend - The Deluge
4iB Records  4iB Records
22/04/2020, Dimi Brands

Hiep hiep hoera, bij deze publiceer ik mijn 1000ste review. Het mag dan al eens iets speciaals zijn, en dat de keuze uit mijn immer hoge promostapel dan op werk van Sutcliffe Jügend valt mag niet verbazen. Het is een project dat ik altijd een warm hart toegedragen heb en waarvan ik reeds tal van albums mocht bespreken.

Vorig jaar maakte Kevin Tomkins bekend dat de stekker eruit getrokken werd en we dachten dat we met het driedubbele Relentless (uit op het Belgische Death Continues Records) het muzikale testament van deze Britse pioniers in handen hadden.

Tomkins, met wie we steeds een goed contact hebben gehad, wist me echter te vertellen dat er nog materiaal op de plank lag dat uitgegeven zou worden bij het 4iB label uit Singapore, en tevens dat het einde van Sutcliffe Jügend niet betekende dat we in de toekomst niets meer van het duo Tomkins/Taylor zouden horen (daarover straks meer).

De eer om het SJ-hoofdstuk af te sluiten kwam dus in handen van 4iB, de allereerste release die bij dit label werd uitgebracht was er niet toevallig eentje van Sutcliffe Jügend (de lp Pursuit Of Pleasure (2012)) en daarnaast zagen daar ook Sans Palatine Uvula (een samenwerking met de Japanse stemkunstenares Junko (2013) en de prestigieuze 6CD box S L A V E S (2016) het levenslicht.

Sutcliffe Jügend leek in de tweede helft van de jaren 00 zijn tweede adem teruggevonden te hebben, wat zich vertaalde in een karrenvracht aan releases. Hoewel er heel vaak verwezen wordt naar de beginjaren van het project, opgericht door Tomkins nadat hij Whitehouse verlaten had, durven wij beweren dat deze tweede periode minstens even, zo niet meer, belangrijk was in hun muzikale evolutie.

Van in het begin was het al meteen duidelijk dat Sutcliffe Jügend een wild om zich heen schoppend (bij live optredens ook wel letterlijk te nemen) beest zou worden. Tomkins gaf tegen een achtergrond van loeiharde power electronics de minder mooie kantjes van de mensheid een spreekbuis. Door de jaren heen werden met mondjesmaat ook andere invloeden toegelaten in het geluid van de groep, waarbij de inbreng van gitarist Paul Taylor een niet te onderschatten factor is. Niet alleen thematisch koos men dus bewust voor onderwerpen waar menig luisteraar zich ongemakkelijk bij ging voelen, ook de muzikale omlijsting was van deze aard.

The Deluge werd opgenomen tussen december 2018 en januari 2019. Nog minder dan een maand voor het officiële einde was het eindresultaat klaar.

De allerlaatste momenten van Sutcliffe Jügend werden vastgelegd in vijf nummers en ook hier is er van een shockeffect naar goede gewoonte weer sprake.

Deze keer is het echter niet zozeer de inhoud die hiervoor verantwoordelijk is (al graaft deze weer lekker diep in de zelfkant van de maatschappij) maar de manier waarop we Tomkins te horen krijgen. Tijdens de instrumentale opener ‘The Impossibillity Of Love And Death’ lijkt er nog geen vuiltje aan de lucht, doch het blijkt slechts een korte stilte voor de storm. Het daaropvolgende titelnummer snijdt er maar liefst, hou u vast, bijna 33 minuten los door. Wat meteen opvalt is het vocale bereik van Tomkins die de subtiele intensiteit van het nummer extra in de verf zetten. U kan het proberen, maar een slechts een enkeling zal zich niet ongemakkelijk voelen bij dit door Tomkins vertelde relaas dat maar liefst 9 (!!!) tekstbladen van het cd-boekje in beslag nemen. Dat om dit resultaat te bereiken niet noodzakelijk hoeft te schreeuwen is iets wat de man door de jaren heen geleerd heeft. Qua impact een nummer dat kan tellen, en zo hebben ze er de laatste jaren al wel wat neergepend.

Even bekomen kan met de volgende instrumental (‘The Impossibillity Of Regret’), waarna ‘On Her Decline’ mooi aansluiting vindt. We weten dat we tegenwoordig alles mogen verwachten van ons geliefde project, maar ook nu worden we weer met verstomming geslagen. Uzelf waarschijnlijk ook wanneer we u verklappen dat Tomkins’ stem hier verdacht veel in de buurt van zang komt. Een kant die we in al die jaren nog niet van hem gehoord hebben, en het moet gezegd dat hij het er meer dan behoorlijk vanaf brengt. Het wederom instrumentele ‘The Impossibillity Of Desire’ sluit de boeken niet alleen onherroepelijk, het doet dit ook in schoonheid. Misschien niet op de manier waarop de fans van het eerste uur hen kennen, als zijnde een laatste wilde stuiptrekking. In plaats daarvan waagt het duo zich aan eerder rustgevende ambient . Het mag dan echt het allerlaatste teken van leven zijn, toch laat het de deur open voor de toekomst, want zoals reeds aangegeven is er leven na Sutcliffe Jügend.

Op de achterkant van het cd-boekje zien we een houten brug die naar de zee leidt. Zo kan je The Deluge ook zien: als het einde van een tijdperk maar tevens een wegbereider voor het nieuwe Sutcliffe Jügend-geluid dat zijn vervolg zal kennen in het project Slaves No More. Onlangs verscheen het eerste album van deze nieuwe incarnatie, eveneens bij 4iB. Het album kreeg als titel The Unravelling en is meteen een dubbelaar. Binnenkort meer hierover!

Eerst ondergaan we, en we hopen van u hetzelfde, nog wat verder The Deluge. Een grand finale deze pioniers waardig.

Dimi Brands
22/04/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...