casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

   

Sutcliffe Jügend
Live At Maschinenfest 2017
Industrial - Noise - Power Electronics
26/11/2018 : Sutcliffe Jügend - Live At Maschinenfest 2017
Raubbau  Raubbau
26/11/2018, Dimi Brands

Het legendarische Sutcliffe Jügend werd in 1982 door Kevin Tomkins opgericht, nadat deze in contact kwam met Throbbing Gristle.

Zijn doel was om elektronische muziek te maken die nóg extremer was. Na de cassette Campaign en het imposante We Spit On Their Graves (een box met 10 cassettes waarbij iedere cassettekant opgedragen werd aan een van de slachtoffers van grote inspiratiebron: seriemoordenaar Peter Sutcliffe.) zette Tomkins het project meer dan tien jaar op pauze om aan de slag te gaan bij het al even legendarische en qua stijl nauw verwante Whitehouse.

Vanaf halverwege de jaren 90 werd Sutcliffe Jügend terug op de rails gezet, met niet alleen veel plaatwerk dat het levenslicht zag, maar ook een constante kwaliteit die de cultstatus van de act altijd wist te rechtvaardigen.

Aanvankelijk vooral gekend omwille van de zeer brutale en primitieve noise uitbarstingen ontdekte het duo (naast Tomkins vinden we ook gitarist Paul Taylor terug) gaandeweg dat al deze gruwelijkheden en de aanstootgevende aard van hun muziek nog meer tot uiting kon komen door verschillende invloeden en technieken die de luisteraar niet verwacht mee het geluid te laten bepalen.

Of anders gezegd: in plaats van op hun lauweren te rusten en zo nu en dan hun gekende kunstje te herhalen (wat we al wel vaker mochten horen, zelfs bij artiesten met minder jaren dienst op de teller), weet Sutcliffe Jügend anno 2018 nog steeds tot de verbeelding te spreken met albums die zeker en vast aanvullingen te noemen zijn in hun imposante discografie. Het perfecte voorbeeld is wat ons betreft het vorig jaar verschenen, ijzersterke Shame.

Het was ook vorig jaar dat we een vreugdedansje met moeite konden bedwingen toen bleek dat Sutcliffe Jügend zou optreden tijdens WGT in Leipzig.

Deze zeer intense en al even brutale verschijning bombardeerde ik terstond als een van de beste optredens van dat jaar (en met uitbreiding zou het gerust in mijn allertijden lijstje mogen).

Datzelfde jaar stond Sutcliffe Jügend ook op het Duitse Maschinenfest. Dat het kunstje aldaar ook erg in de smaak viel kunnen we afleiden uit het feit dat Tomkins en Taylor ook dit jaar werden uitgenodigd om op de allerlaatste editie van Maschinenfest op te treden.

Dat de set van Maschinenfest heel erg lijkt op deze van op WGT zal de korte tijdspanne tussen de twee evenementen niet verbazen. Het feit dat men koos voor 6 nummers uit recente albums, onderstreept de (door ons hier reeds aangehaalde) relevantie van Sutcliffe Jügend, nu nog.

Dat betekent dus ook de fantastische herwerking van ‘Blue Rabbit’, het meest door merg en been snijdende verhaal over kindermishandeling dat wij ooit al mochten aanhoren.

Naast de extreem expressionistische noise met zijn extreme frequenties zijn het namelijk ook de controversiële teksten die de meest verschrikkelijke onderwereld van de menselijke geest, de obsessies, de perversiteit en het misbruik waar de mens toe in staat is presenteren met de uitgesproken Britse grijns, die maken dat wij zo van Sutcliffe Jügend houden.

Sutcliffe Jügend

Dimi Brands
26/11/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...