casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.355 items

   

Sutcliffe Jügend
Live At Maschinenfest 2017
Industrial - Noise - Power Electronics
26/11/2018 : Sutcliffe Jügend - Live At Maschinenfest 2017
Raubbau  Raubbau
26/11/2018, Dimi Brands

Het legendarische Sutcliffe Jügend werd in 1982 door Kevin Tomkins opgericht, nadat deze in contact kwam met Throbbing Gristle.

Zijn doel was om elektronische muziek te maken die nóg extremer was. Na de cassette Campaign en het imposante We Spit On Their Graves (een box met 10 cassettes waarbij iedere cassettekant opgedragen werd aan een van de slachtoffers van grote inspiratiebron: seriemoordenaar Peter Sutcliffe.) zette Tomkins het project meer dan tien jaar op pauze om aan de slag te gaan bij het al even legendarische en qua stijl nauw verwante Whitehouse.

Vanaf halverwege de jaren 90 werd Sutcliffe Jügend terug op de rails gezet, met niet alleen veel plaatwerk dat het levenslicht zag, maar ook een constante kwaliteit die de cultstatus van de act altijd wist te rechtvaardigen.

Aanvankelijk vooral gekend omwille van de zeer brutale en primitieve noise uitbarstingen ontdekte het duo (naast Tomkins vinden we ook gitarist Paul Taylor terug) gaandeweg dat al deze gruwelijkheden en de aanstootgevende aard van hun muziek nog meer tot uiting kon komen door verschillende invloeden en technieken die de luisteraar niet verwacht mee het geluid te laten bepalen.

Of anders gezegd: in plaats van op hun lauweren te rusten en zo nu en dan hun gekende kunstje te herhalen (wat we al wel vaker mochten horen, zelfs bij artiesten met minder jaren dienst op de teller), weet Sutcliffe Jügend anno 2018 nog steeds tot de verbeelding te spreken met albums die zeker en vast aanvullingen te noemen zijn in hun imposante discografie. Het perfecte voorbeeld is wat ons betreft het vorig jaar verschenen, ijzersterke Shame.

Het was ook vorig jaar dat we een vreugdedansje met moeite konden bedwingen toen bleek dat Sutcliffe Jügend zou optreden tijdens WGT in Leipzig.

Deze zeer intense en al even brutale verschijning bombardeerde ik terstond als een van de beste optredens van dat jaar (en met uitbreiding zou het gerust in mijn allertijden lijstje mogen).

Datzelfde jaar stond Sutcliffe Jügend ook op het Duitse Maschinenfest. Dat het kunstje aldaar ook erg in de smaak viel kunnen we afleiden uit het feit dat Tomkins en Taylor ook dit jaar werden uitgenodigd om op de allerlaatste editie van Maschinenfest op te treden.

Dat de set van Maschinenfest heel erg lijkt op deze van op WGT zal de korte tijdspanne tussen de twee evenementen niet verbazen. Het feit dat men koos voor 6 nummers uit recente albums, onderstreept de (door ons hier reeds aangehaalde) relevantie van Sutcliffe Jügend, nu nog.

Dat betekent dus ook de fantastische herwerking van ‘Blue Rabbit’, het meest door merg en been snijdende verhaal over kindermishandeling dat wij ooit al mochten aanhoren.

Naast de extreem expressionistische noise met zijn extreme frequenties zijn het namelijk ook de controversiële teksten die de meest verschrikkelijke onderwereld van de menselijke geest, de obsessies, de perversiteit en het misbruik waar de mens toe in staat is presenteren met de uitgesproken Britse grijns, die maken dat wij zo van Sutcliffe Jügend houden.

Sutcliffe Jügend

Dimi Brands
26/11/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...