casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.422 items

   

Sutcliffe Jügend
Live At Maschinenfest 2017
Industrial - Noise - Power Electronics
26/11/2018 : Sutcliffe Jügend - Live At Maschinenfest 2017
Raubbau  Raubbau
26/11/2018, Dimi Brands

Het legendarische Sutcliffe Jügend werd in 1982 door Kevin Tomkins opgericht, nadat deze in contact kwam met Throbbing Gristle.

Zijn doel was om elektronische muziek te maken die nóg extremer was. Na de cassette Campaign en het imposante We Spit On Their Graves (een box met 10 cassettes waarbij iedere cassettekant opgedragen werd aan een van de slachtoffers van grote inspiratiebron: seriemoordenaar Peter Sutcliffe.) zette Tomkins het project meer dan tien jaar op pauze om aan de slag te gaan bij het al even legendarische en qua stijl nauw verwante Whitehouse.

Vanaf halverwege de jaren 90 werd Sutcliffe Jügend terug op de rails gezet, met niet alleen veel plaatwerk dat het levenslicht zag, maar ook een constante kwaliteit die de cultstatus van de act altijd wist te rechtvaardigen.

Aanvankelijk vooral gekend omwille van de zeer brutale en primitieve noise uitbarstingen ontdekte het duo (naast Tomkins vinden we ook gitarist Paul Taylor terug) gaandeweg dat al deze gruwelijkheden en de aanstootgevende aard van hun muziek nog meer tot uiting kon komen door verschillende invloeden en technieken die de luisteraar niet verwacht mee het geluid te laten bepalen.

Of anders gezegd: in plaats van op hun lauweren te rusten en zo nu en dan hun gekende kunstje te herhalen (wat we al wel vaker mochten horen, zelfs bij artiesten met minder jaren dienst op de teller), weet Sutcliffe Jügend anno 2018 nog steeds tot de verbeelding te spreken met albums die zeker en vast aanvullingen te noemen zijn in hun imposante discografie. Het perfecte voorbeeld is wat ons betreft het vorig jaar verschenen, ijzersterke Shame.

Het was ook vorig jaar dat we een vreugdedansje met moeite konden bedwingen toen bleek dat Sutcliffe Jügend zou optreden tijdens WGT in Leipzig.

Deze zeer intense en al even brutale verschijning bombardeerde ik terstond als een van de beste optredens van dat jaar (en met uitbreiding zou het gerust in mijn allertijden lijstje mogen).

Datzelfde jaar stond Sutcliffe Jügend ook op het Duitse Maschinenfest. Dat het kunstje aldaar ook erg in de smaak viel kunnen we afleiden uit het feit dat Tomkins en Taylor ook dit jaar werden uitgenodigd om op de allerlaatste editie van Maschinenfest op te treden.

Dat de set van Maschinenfest heel erg lijkt op deze van op WGT zal de korte tijdspanne tussen de twee evenementen niet verbazen. Het feit dat men koos voor 6 nummers uit recente albums, onderstreept de (door ons hier reeds aangehaalde) relevantie van Sutcliffe Jügend, nu nog.

Dat betekent dus ook de fantastische herwerking van ‘Blue Rabbit’, het meest door merg en been snijdende verhaal over kindermishandeling dat wij ooit al mochten aanhoren.

Naast de extreem expressionistische noise met zijn extreme frequenties zijn het namelijk ook de controversiële teksten die de meest verschrikkelijke onderwereld van de menselijke geest, de obsessies, de perversiteit en het misbruik waar de mens toe in staat is presenteren met de uitgesproken Britse grijns, die maken dat wij zo van Sutcliffe Jügend houden.

Sutcliffe Jügend

Dimi Brands
26/11/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Comeback van het jaar / de eeuw: Placebo Effect!

U vindt dat de pandemie (te) lang duurt? Denk dan eens aan de schare trouwe old-school electrofans, die meer dan een kwarteeuw hebben moeten wachten op nieuw werk van Placebo Effect. U leest het goed: meer dan 25 jaar na 'Manipulated Mind Control' zijn de Duitse dark electro-pioniers terug met hun gloednieuw album 'Shattered Souls'. ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Nieuwe clip voor 'Smrt za smrt' van Laibach

Mochten we jaarlijks een prijs uitreiken voor de meest kunstzinnige video die gemaakt wordt, dan was de kans groot dat de prijs voor 2020 ging naar de laatste nieuwe van Laibach. Voor de nieuwe versie van 'Smrt za smrt' - 'dood om dood' in het Nederlands - heeft het kunstcollectief Metastazis immers geweldige constructies in ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Your Life On Hold: Erase Me

We blijven ons verheugen over de nieuwe lichting gothic rock. Onder meer over Your Life On Hold, het project van Oostendenaar Jan Dewulf aka John Wolf. Zijn laatste plaat 'Echoes From The Bardo' werd hier ontvangen met een lofrede van collega Kurt Ingels: 'Your Life On Hold is zonder meer de Belgische traditionele gothic rock act ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Concert Whispering Sons online

Whispering Sons wist niet enkel een frisse wind te laten waaien in het postpunk wereldje, ze wisten het genre ook weer populair te maken bij de jongere generatie. Hun nummers worden regelmatig gedraaid op Studio Brussel en Radio Willy. Ondertussen is het alweer twee jaar geleden dat hun langspeler 'Image' uitkwam, een uitgave die uiteraard ...

lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Documentaire over 'This Corrosion' van Sisters of Mercy

The Sisters of Mercy mogen dan wel ontkennen dat ze gothic zijn, ze hebben de goth-geschiedenis mee geschreven. Trash Theory, een YouTube-kanaal dat wel vaker interessante documentaires maakt over de geschiedenis van de gothicmuziek heeft onlangs een nieuwe video gepost waarin ze zich toespitsen op de Sisters. De docu vertelt eigenlijk het ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...